Samherji viser til at Cape Cod FS var eid av JPC Shipmanagement, som sørget for bemanning av skip til selskaper tilknyttet Samherji i Namibia. Her Samherjis tråler "Heinaste" som opererer i Namibia.Foto: MarineTrafic.com
Samherji viser til at Cape Cod FS var eid av JPC Shipmanagement, som sørget for bemanning av skip til selskaper tilknyttet Samherji i Namibia. Her Samherjis tråler "Heinaste" som opererer i Namibia.Foto: MarineTrafic.com

Samherji tilbakeviser påstander om eierforhold i Namibia

At Samherji eier Cape Cod FS og JPC Shipmanagement, som leverte tjenester til Samherjis selskaper, er feil, melder Samherji nå i kveld i en pressemelding.

Utenriks
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
28. november 2019 21:36Oppdatert:
28. november 2019 22:47

Samherji viser i meldingen til at de islandske nyhetsmediene Stundin og RÚV har uttalt at Samherji eier selskapet Cape Cod FS, og at JPC Shipmanagement, som leverte tjenester til Samherjis selskaper, "ivaretar" eierskapet til Cape Cod FS for Samherji. 

Dette er opplysninger som også Fiskeribladet har gjengitt.

Eier ikke Cape Cod

- Dette er feil, og det er ingenting i en undersøkelse til Wikborg Rein som indikerer noe annet. Samherji eier ikke, og har aldri eid Cape Cod FS, og har aldri tildelt andre å "ivareta" eierforholdet til selskapet, heter det i meldingen.

Samherji har tidligere denne måneden leid advokatfirmaet Wikborg Rein i Norge for å bistå i etterforskningen av påstandene som ble fremsatt mot selskapet, på grunn av virksomheten i Namibia. Gjennomgang av betalinger til selskapet Cape Cod FS er blitt prioritert, ifølge Samherji.

Selskapet viser til at Cape Cod FS var eid av JPC Shipmanagement, som sørget for bemanning av skip til selskaper tilknyttet Samherji. 

- Å kjøpe tjenester til slike selskaper er velkjent i internasjonal fraktvirksomhet, heter det i meldingen.

Feilaktige påstander

Samherji hevder at både Stundin og RÚV har feilaktig uttalt at rundt 70 millioner dollar ble utbetalt til Cape Cod FS knyttet til operasjoner i Namibia. 

- Faktum er at 28,9 millioner dollar ble utbetalt til selskapet i forhold til virksomheten i Namibia, hevder de.

- Det er også blitt uttalt i islandske medier at betalingene til Cape Cod FS er uforklarlige og unormale. Dette er feil. Namibia har kapitalkontroll. For å utføre utbetalinger fra den namibiske økonomien, er det av kontrollhensyn nødvendig med forskjellige dokumenter for å bekrefte betalingen, sier de. 

Beløp gjennomgått

Samherji viser til at informasjon om utbetalinger til hvert besetningsmedlem, sammen med en kopi av passet hans, må sendes til banken som håndterer transaksjonene, som deretter videresender informasjonen til The Bank of Namibia. 

- For å sikre at alle besetningsmedlemmer ble betalt i samsvar med kontrakten, ble betalingene gjennomgått av både Cape Cod FS og en ansatt i et selskap tilknyttet Samherji før transaksjonene ble foretatt, sier Samherji i pressemeldingen.

- Beløpene som ble betalt til Cape Cod FS ble gjennomgått. Undersøkelsen antyder at betalingene var i tråd med lønninger i markedet den gang. Det var en omfattende operasjon, og derfor var ikke beløpene som ble utbetalt til selskapet urimelige som følge av lønn utbetalt til besetningsmedlemmer over lang tid, sier selskapet.

- Påstandene om eierforholdet til Cape Cod og betalingene til selskapet er gale. Etterforskningen vil fortsette, og de relevante myndighetene vil få alle funn, sier Björgólfur Jóhannsson, midlertidig administrerende direktør i Samherji. 

Forventer rettinger

Selskapet sier de forventer at Stundin, RÚV og andre vil rette opp gale nyhetsmeldinger som er publisert om Cape Cod FS. Fiskeribladet har skrevet at DNB skal ha opplyst at de ikke hadde noen informasjon om eieren av Cape Cod FS. Dette er mot de såkalte «KYC-reglene», som skal bekjempe hvitvasking, viser Stundin til.

I henhold til KYC-reglene må en bank kjenne den reelle identiteten til kundene, som overfører penger gjennom sine systemer. Samherji skal ha brukt Cape Cod FS i syv og et halvt år da DNB oppdaget at de ikke kjente identiteten til eieren.

Økokrim opplyser i en melding torsdag ettermiddag at de etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.