FIKK JOBB MED FISKERKONTROLL: I Fiskeridirektoratet region nord, jobber den tidligere ansatte ved All Transport. Selskapet er mistenkt for i minst ti år å ha omsatt og fraktet ut ulovlig fanget kongekrabbe fra Øst-Finnmark.ILL. Foto: Geir Johansen
FIKK JOBB MED FISKERKONTROLL: I Fiskeridirektoratet region nord, jobber den tidligere ansatte ved All Transport. Selskapet er mistenkt for i minst ti år å ha omsatt og fraktet ut ulovlig fanget kongekrabbe fra Øst-Finnmark.ILL. Foto: Geir Johansen

Krabbe-kontrollør har jobbet i bedrift mistenkt for ulovlig krabbeomsetning

En tidligere ansatt i det mistenkte transportselskapet All Transport jobber i dag med kongekrabbe-kontroll ved Fiskeridirektoratet i Vadsø.

Krabbenettverket
Krim
Eskild Johansen
29. november 2019 16:42Oppdatert:
29. november 2019 17:18

Politiet har nå fredag ettermiddag gått til nye aksjoner mot nettverket som har drevet ulovlig fangst og salg av kongekrabbe. De kan ha omsatt for flere titalls millioner kroner. Det har blitt aksjonert en rekke steder i Øst-Finnmark i løpet av torsdag kveld og fredag morgen. Flere av de siktede sitter fredag ettermiddag i avhør hos politiet.  Det totale antallet siktede i Finnmark er dermed oppe i 14 personer. Totalt kan det være snakk om minst 20 siktede på landsbasis.

Fiskerne har varslet

En rekke fiskere varsler nå til Fiskeribladet at innmeldte ulovligheter ikke blir fulgt opp av kontrollmyndighetene i Varanger-området. De mener varslene blant annet har stoppet opp i avdelingen der den tidligere All Transport-ansatte jobber.

- Fiskerne har over flere år rapportert inn ulovlige kongekrabbeteiner i Varangerfjorden, uten at kontrollmyndighetene har reagert, sier Arne Pedersen i Norges Kystfiskarlag til Fiskeribladet. 

zoomREAGERER: Arne Pedersen er selv kongekrabbefisker, og har ved flere anledninger tatt opp problemet med Fiskeridirektoratets seksjon i Vadsø, om teiner som står ute langs Varangerfjorden hele år. Her fra kaia i Bugøynes i januar 2019.
REAGERER: Arne Pedersen er selv kongekrabbefisker, og har ved flere anledninger tatt opp problemet med Fiskeridirektoratets seksjon i Vadsø, om teiner som står ute langs Varangerfjorden hele år. Her fra kaia i Bugøynes i januar 2019.

Han har undret seg over hvorfor varslene fra hans medlemmer aldri er blitt fulgt opp. 

- Det virker ikke som at noen i kontrollmyndighetene har reagert. Vi har i hvert fall ikke fått tilbakemeldinger om at disse henvendelse har ført til noe som helst, sier Pedersen.

Fiskeribladet har snakket med tre andre fiskere i Varanger-området som har opplevd akkurat det samme.

- Jeg har til og med konfrontert kontrollavdelingen med dette. Jeg har spurt spesifikt hvorfor de ikke gjør noe med de uregistrerte teinene som står langs hele fjorden, sier en lokal fisker i 40-årene til Fiskeribladet.

Ingen kommentar

Fiskeribladet har vært i kontakt med krabbekontrolløren som tidligere har jobbet i All Transport. Han ønsker ikke å uttale seg i saken. Han vil heller ikke svare på noen spørsmål tilknyttet sin rolle, eller hva avdelingskontoret har gjort eller ikke gjort.

 Vedkommende bekrefter imidlertid at han har jobbet i All Transport i Tana.

- Jeg kan ikke uttale meg til pressen om noe av dette, sier vedkommende til Fiskeribladet. Han henviser alle spørsmål til Bjørn-Håvard Rønnevik, konstituert seksjonssjef.

Jobbet som trafikkleder

Fiskeribladet kjenner til at kontrolløren, som i dag jobber i Fiskeridirektoratet, har blant annet hatt ansvar for å koordinere lastebiltransportene mellom bygdene i Øst-Finnmark og inn til Tanaterminalen i Tana da han var ansatt i All Transport. Det var ved denne terminalen det i forrige uke ble gjort en razzia. 

Da vedkommende var ansatt i All Transport hadde personen også ansvar for å koordinere de ukentlige lastebil-forsendingene med blant annet reinkjøtt til Østlandet.

All Transport er i politiets søkelys. Ansatte i selskapet er mistenkt for å ha bedrevet omsetning av ulovlig kongekrabbe i mange år. Selskapet har inntil nylig vært eid og drevet av en venn av vedkommende i Fiskeridirektoratet.

zoomTAUS: Torstein Pettersen, etterforskningsleder i Finnmark politidistrikt, vil ikke kommentere opplysningene.
TAUS: Torstein Pettersen, etterforskningsleder i Finnmark politidistrikt, vil ikke kommentere opplysningene.

Bidrar til etterforskningen

Etterforskningsleder i Finnmark politidistrikt, Torstein Pettersen, er forelagt informasjonen. Fiskeribladet har spurt om politiet var kjent med at en tidligere sentralt ansatt i All transport jobber med kontroll av krabbenæringen.

- Politiet ønsker ikke å kommentere dette nå, svarer Pettersen.

Vet om jobben

Bjørn-Håvard Rønnevik, konstituert seksjonssjef i Fiskeridirektoratet, er kjent med at kollegaen har vært ansatt i All transport. 

- Dette er også politiet blitt gjort kjent med, sier han til Fiskeribladet.

Han bekrefter også at Fiskeridirektoratet har vært involvert i etterforskningen av det ulovlige krabbenettverket. Han er imidlertid ikke kjent med at innmeldte ulovligheter i Øst-Finnmark har stoppet opp hos kontrolletaten.

- Dersom det stemmer, så må vi undersøke hva som har skjedd. Dette kan selvsagt skyldes våre prioriteringer, sier han.

Bergen bekrefter kjennskap

- Vi var kjent med det tidligere ansettelsesforholdet da han ble ansatt. Politiet ble orientert i en tidlig fase av den aktuelle saken. Når det gjelder ulovlige teiner, følger Fiskeridirektoratet opp mottatte tips i samråd med aktuelle myndigheter, sier Thord Monsen, seksjonssjef i Kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Etterforskningsleder i Finnmark politidistrikt, Torstein Pettersen, ønsker imidlertid ikke å bekrefte at de var kjent med forholdene rundt den tidligere All Transport-ansatte.

Det illegale krabbenettverket i Øst-Finnmark: 

  • Forrige uke gikk politiet til aksjon og beslagla 500 kilo krabbeklør ved et fryselager hos Finnmark Rein.
  • Politiet beslagla også ett millionbeløp i kontanter hos et transportselskap på Østlandet. 
  • Samtidig pågrep de og varetektsfengslet to Båtsfjordinger, som de mener har tilknytning til saken.
  • Fredag gikk politiet til aksjon mot en terminal på Tana bru. 
  • Søndag varetektsfengslet politiet en person i transportselskapet All Transport as, som i 2018 ble kjøpt opp av Bring transportsystemer as 
  • Politiet mistenker at et nettverk med utgangspunkt i transportselskapet i over ti år har sendt ulovlig fangstet kongekrabbe via reinslakt-transporten til et distribusjonsnettverk på Østlandet. 

Fiskeribladet ønsker tips i saken: 

eskild.johansen@fiskeribladet.no

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.