FORNUFTEN MÅ SEIRE: Av og til er det klokt å la fornuften seire, slik som i spørsmålet om Arnfinn Karlsen skal få delta i hvalfangsten.Foto: Jørgen Blindheim
FORNUFTEN MÅ SEIRE: Av og til er det klokt å la fornuften seire, slik som i spørsmålet om Arnfinn Karlsen skal få delta i hvalfangsten.Foto: Jørgen Blindheim

Gi flere sjansen til å delta i hvalfangsten

Leder
26. november 2019 20:03

Sel- og hvalfanger Arnfinn Karlsen går knallhardt ut mot norske myndigheter, som nekter ham å starte med hvalfangst med den nyinnkjøpte båten «Moholmen». Han mener det er uholdbart at ikke flere får starte med fangst, når næringen sliter så voldsomt i motbakke som den gjør. Problemet er imidlertid at båten han vil bruke er strukturert ut, noe som diskvalifisere den fra å delta. Vi forstår struktur-argumentet, men mener samtidig at både myndighetene og næringen burde juble over at flere ønsker å jakte hval. Nettopp derfor bør fiskeriministeren ta en ny vurdering av saken.

Det finnes mer enn 100.000 vågehval i norske farvann. Kvoten for 2019 er på 1278 vågehval, altså den samme som i fjor. I 2018 var det 11 fartøy som deltok, i år var det 12. I 2019 ble det kun skutt 429 vågehval under årets fangst. Fangsten i fjor var på 454 dyr, en liten økning fra 2017. Fangstene de siste årene har vært 660 vågehval i 2015, 591 i 2016 og 432 i 2017. 

Kvoten er fastsatt med utgangspunkt i beregningsmodeller utarbeidet av vitenskapskomiteen i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC). Den gir fullgod sikkerhet for bærekraftig fangst på vågehvalbestanden. Men når det da bare tas cirka en tredjedel av kvoten, så sier det seg selv at noe bør gjøres. En økende hvalbestand er ikke til det beste for de andre bestandene i havet.

Vi ta vare på dem som ønsker å drive med hvalfangst.

Fiskeribladet har flere ganger tidligere fortalt at etterspørselen etter hvalkjøtt er større enn tilbudet, men at minsteprisen er så lav at det ikke er lønnsomt å drive med hvalfangst. I år har minsteprisen vært på 35 kroner, mens flere av fangerne mener den burde vært oppe på 40-tallet for å gjøre det mer lønnsomt å dra på havet. 

Hvalfangerne har derfor vært veldig skeptisk til at fangstingen ville ta seg opp igjen, og hvalfanger Leif Ole Olavsen sa til Fiskeribladet i september at han tvilte på om det ville bli en strøm av nye fartøy som meldte seg på hvalfangst de kommende sesongene. - Gevinsten er for liten mot utgiftene. I tillegg kreves det omfattende kunnskap, fortalte han.

Med det bakteppet er det underlig å registrere at fiskerimyndighetene er så steile overfor Arnfinn Karlsen. Dersom fiskeriministeren virkelig hadde ønsket at fangstingen skulle ta seg opp igjen, så burde han ha vært mer løsningsorientert enn det han gir uttrykk for. Vi forstår at det er lite ønskelig å ta inn en strukturert båt i fisket igjen, men av og til bør det være mulig å gjøre unntak. 

En bærekraftig videreføring av hvalfangsten er viktig, og da må vi ta vare på dem som ønsker å drive med det. Dette underbygges av hvalforsker Egil Ole Øen, som frykter en slik steil holdning kan få dramatiske konsekvenser for andre bestander. Derfor bør vi oppfordre, istedenfor å skyte ned slike initiativ som Arnfinn Karlsen kommer med. Av og til er det klokt å la fornuften seire.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.