NYE TILSKUDD: Det er på tide fiskerne bidrar mer til markedsføringspotten av de pelagiske produktene, mener Fiskeribladet.Foto: Silje Helene Nilsen
NYE TILSKUDD: Det er på tide fiskerne bidrar mer til markedsføringspotten av de pelagiske produktene, mener Fiskeribladet.Foto: Silje Helene Nilsen

Leder: På tide fiskerne bidrar til markedsføring av sild og makrell

Leder
24. november 2019 20:12

Regjeringen har bestemt seg for å justere opp igjen markedsavgiften på de pelagiske produktene (sild og makrell) fra 0,3 til 0,5 prosent. Justeringen er klok, for det er viktig at bransjen har ressurser nok til å markedsføre norske fiskeprodukter. Samtidig mener vi det er på tide fiskerne bidrar mer til markedsføringspotten.

Historien rundt markedsavgiften for de pelagiske produktene er lang og kronglete. Først ble avgiften kuttet fra 0,75 til 0,6 prosent i 2016, og videre ned til 0,3 prosent i 2017. Bakgrunnen var at egenkapitalen i Sjømatrådet var for høy. Tidligere fiskeriminister Per Sandberg var ansvarlig for kuttet, men tok ikke signalene om at det ville kunne gå ut over den norske markedsføringen av de pelagiske produktene. 

Det er samtidig interessant at fiskeriministeren nå hører mer på flåten enn industrien. Det er nesten litt oppsiktsvekkende at statsråden har gjort en så dramatisk U-sving etter å ha justert ned avgiften gang på gang. Vi spør oss hva fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) ser som tidligere statsråd Per Sandberg ikke så?

Nyheten opp oppjusteringen kom i forrige uke, og fiskeriministeren forsvarer vedtaket med at alternativet var å kutte hele markedsføringen av disse produktene. Det ville trolig kunne gått dramatisk ut over norske markedsandeler i land som Japan og Sør-Korea, noe hverken industrien eller fiskerne ville være tjent med.

Det er fiskerne som har presset igjennom oppjusteringen, og de er naturligvis fornøyd med Nesviks konklusjon. De ønsket imidlertid en enda høyere avgift. Industrien derimot, er desto mer misfornøyd. De mener det kun er fiskerne som vil tjene på dette, mens det er industrien som må punge ut. Nettopp derfor vil industrien legge avgiftsøkningen på fiskerne.

Det er på tide også fiskerne bidrar til markedsføringen av sild og makrell.

Vi forstår at industrien er skeptisk til at de må betale mer av gildet, men samtidig tror vi også de tjener på at markedet for sild og makrell opprettholdes og sikres. Dersom Norge hadde kuttet markedsføringen, frykter vi norske produkter kunne mistet sine markedsandeler. Det vil ikke industrien vært tjent med. 

Vi tror økt avgift på sikt vil kunne gi bedre pris på produktene, som igjen vil kunne gi høyere pris og bedre inntjening. Samtidig er vi i enig i industriens ankepunkt, og mener det bør være naturlig at flåteleddet spytter mer penger i kassen, slik Norges Sildesalgslag den senere tiden har gjort. De har blant annet bidratt med ti millioner kroner i markedsføringspotten. 

Et fortsatt spleiselag er noe næringen bør ta en diskusjon om, ikke minst på bakgrunn av de steile frontene som har preget denne saken. Det kan gjøres på ulike måter, eksempelvis ved at fiskerne betaler de siste prosentpoengene de har ønsket. Ikke minst på bakgrunn av at fiskebåtrederne har et driftsmargin på både 25 og 30 prosent, mens industrien ligger rundt fem prosent.

Mens Sildelaget ønsket en avgift på 0,75 prosent, ønsket Fiskebåt 0,6 prosent. Da vil det være naturlig at fiskerne dekker de siste 0,25 prosentene. Dermed vil dette bli et fornuftig spleiselag, noe som vil mer forene enn splitte næringen. Hverken industrien eller flåten er tjent med at dagens steile fronter videreføres.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.