HARDT RAMMET: Sjøørreten er hardt rammet i Hardangerfjorden.Foto: Kjersti Kvile
HARDT RAMMET: Sjøørreten er hardt rammet i Hardangerfjorden.Foto: Kjersti Kvile

Lakselus er det største problemet for nesten halvparten av de norske sjøørretbestandene

Tilstanden til sjøørreten i 430 vassdrag er vurdert av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning. 85 bestander er i god tilstand, resten er i dårlig eller svært dårlig tilstand. Lakselus er den klart største negative påvirkningen.

Miljø
Kjersti Sandvik
21. november 2019 10:19Oppdatert:
21. november 2019 15:17

Rådet har identifisert de største truslene sjøørreten står ovenfor, og hvilke påvirkninger som må håndteres for å klare å beholde sjøørretbestander med et høstbart overskudd. 

- Det er godt over 1200 bestander av sjøørret i Norge. I rapporten vår har vi vurdert sjøørret i vassdrag som også har laks, altså de største vassdragene. Vi starter nå arbeidet med å klassifisere de andre bestandene som finnes i mindre elver og bekker, sier Torbjørn Forseth, leder i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

Mer negativt

- Lakselus er den klart største negative faktoren, og det ser ut til at lakselus har en sterkere negativ påvirkning på sjøørret enn på laks, sier Forseth.

I tillegg til lakselus har landbruk, vannkraftregulering, veibygging og overfiske på enkelte bestander stor negativ effekt. Dette kommer i tillegg til dårligere overlevelse i sjø.

Trafikklyssystemet

- Jeg har ikke lest hele rapporten ennå, men at sjøørreten sliter er noe vi har sett de siste 30 årene. Spesielt på Vestlandet og i Hardangerfjorden, sier Sven Helge Pedersen, leder i Hardanger Villfisklag.

zoomSven Helge Pedersen i Hardanger Villfisklag.
Sven Helge Pedersen i Hardanger Villfisklag.

 Han mener sjøørreten burde kommet inn som en indikator-art i trafikklyssystemet.

- I enkelte elver i Hardanger er bestandene veldig nedpinte av lus. Det er noen forandringer innad i fjordsystemet og mellom vassdrag, men vi ser at i elver i nærheten av midtre del av Hardanger, hvor det er mest oppdrettsvirksomhet, står det dårligst til. 

Mye lus også i år

Ifølge Havforskningsinstituttets årlige lusetellinger viste at det var mindre lus i Hardangerfjordbassenget under årets smoltutvandring. Men ifølge Pedersen kom lusetrykket litt senere på sommeren. 

- Fra 1. juli så vi veldig mye sjøørret som sto på avlusning i elvene. Lus er absolutt ikke noen tilbakelagt utfordring i Hardangerfjorden. Vi ser det på fisken vi håndterer at lus herjer fortsatt og derfor bør også ørreten med når påvirkning på villfisk fra laksenæringen skal vurderes, sier Pedersen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.