STEMPLES: En hel næring er i ferd med å bli stemplet som kriminell, siden påtalemyndigheten og kontrollapparatet i årevis har neglisjert problemene med svartsalg av kongekrabbe.Foto: Geir Johansen
STEMPLES: En hel næring er i ferd med å bli stemplet som kriminell, siden påtalemyndigheten og kontrollapparatet i årevis har neglisjert problemene med svartsalg av kongekrabbe.Foto: Geir Johansen

Fiskeribladet mener: Norge har ikke brydd seg om svartsalget. Nå ser vi konsekvensen.

Leder
21. november 2019 11:46Oppdatert:
29. november 2019 17:15

Denne uken ble omfattende svartsalg av kongekrabbe avslørt, og det er på høy tid påtalemakten har tatt problemene med kriminalitet i denne delen av fiskerinæringen på alvor. Det er imidlertid underlig at så mange i og rundt næringen er overrasket over det som er blitt avslørt. Dessverre tror vi den svarte omsetningen er langt mer omfattende enn det som hittil er blitt kjent. Derfor må kontrolletatene øke innsatsen på å slå ned på slik type kriminalitet.

Det har lenge vært en godt kjent hemmelighet at en del av kongekrabben omsettes ulovlig både til private kunder og til restaurantnæringen i Sør-Norge. Blant annet finnes det flere lukkede forum på Facebook der krabben både selges og kjøpes.

Vi har selv sett eksempler på at enkeltpersoner har handlet hundrevis av kilo med kongekrabbe i disse gruppene. Vi har også intervjuet en person som har deltatt i svartsalget, og han forteller hvordan krabben sendes til Sør-Norge, både med Hurtigruten og i biler.

Kun kontroll, kartlegging og tøffe dommer kan få slutt på svartsalget.

Nettopp derfor var det på høy tid at påtalemyndigheten slo til. Denne form for ulovligheter undergraver de som driver lovlydig, og er med på å stemple en hel næring som kriminell. Vi er også overrasket over at aktørene i næringen ikke ser at deres ulovlige oppførsel, og jakt på kortsiktig svart gevinst, er så ødeleggende for det de driver med.

Mange har imidlertid kritisert påtalemyndighetene, politiske myndigheter og kontrollverket for lite engasjement rundt kontrollen av denne næringen. Denne ukens avsløringer viser med all tydelighet at flere skulle hørt på disse kritiske røstene. Blant annet har Sjømat Norge lenge vært ute med pekefingeren.

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) gir imidlertid overfor NRK uttrykk for at han er skuffet over avsløringene. Han sier også at han er skuffet over hvor omfattende det er. Utspillet tyder på at Nesvik ikke kan ha fulgt med i timen. Norges sjømatråd, som er underlagt statsråden, har tross alt anslått at så mye som 300 tonn omsettes årlig svart.

Det han derimot har helt rett i, er at hele norsk fiskerinæring får svi, og at Norge som fiskerinasjon får ryktet ødelagt. Likevel vil vi slå fast at dagens problem er en direkte konsekvens av at påtalemyndigheten og kontrollverket i årevis har neglisjert ulovlighetene. Svartsalget har fått vokse frem, til tross for at svært mange har visst om det. Kun kontroll, kartlegging og tøffe dommer kan løse problemene. Det må Nesvik ta inn over seg.


Utspill mot sin hensikt

De siste ukene har fremstående aktører i oppdrett klaget på grunnrenteskatten. De fleste utspillene har vært preget av «stakkars oss, nå flagger vi ut»-holdninger. Når noen av Norges rikeste inntar offerrollen, blir det bare pinlig. Slike utspill har stikk motsatt effekt av hva de er ment til å ha, og konsekvensen blir at det norske folk får null sympati med oppdretterne. Det er underlig at de ikke ser dette selv. For to år siden sutret Inge Berg i Nordlaks da han ikke fikk utviklingskonsesjoner, noe han fikk på pukkelen for. Denne gangen har han holdt klokelig kjeft. Flere burde gjort som Berg.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.