VIL LUKE UT: Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, erkjenner at sjømatnæringa har utfordringer og vil luke ut de som ikke driver på skikkelig vis.Foto: Jon Arne Grøttum/ Sjømat Norge
VIL LUKE UT: Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, erkjenner at sjømatnæringa har utfordringer og vil luke ut de som ikke driver på skikkelig vis.Foto: Jon Arne Grøttum/ Sjømat Norge

Ystmark avviser at sjømatnæringa er en cowboybransje

Sjømat Norge-topp Geir Ove Ystmark mener bransjen må rydde opp og skape tillit hos folk flest etter mye dårlig omtale av fiskerinæringa i det siste. Han ber om hyppigere kontroller.

Hendelser
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
19. november 2019 08:31Oppdatert:
19. november 2019 08:52

- Min erfaring er at sjømatnæringa har et høyt fokus på å sikre attraktive arbeidsplasser. Derfor må vi få luka bort de bedriftene som rakker ned på hele næringens omdømme, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark i en kommentar til NRK i dag.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av NRKs og Dagbladets omtaler av forhold i norsk sjømatnæring den siste tiden. Saken om elendig timelønn og arbeidsforhold ved enkelte norske fiskebruk har også vært omtalt i Fiskeribladet tidligere i år.

Kontrollerte 17 fiskebruk

Der gikk det fram at A-krimsenteret i Nordland i løpet av mars i år kontrollerte 17 fiskebedrifter i Lofoten og Vesterålen - og kontaktet mer enn 200 medarbeidere for å finne ut hvordan personer fra utlandet har det som arbeidstakere i fiskeindustrien i forhold til rettigheter og plikter.

Resultatet fra i vinter var nedslående: 

 • Mange eldre bygninger hvor arbeiderne er innkvartert. Stor variasjon i kvalitet, alt fra nytt til gamle bygninger
 • Flere kritikkverdige forhold i forbindelse med kontroll av forlegninger, blant annet på brannverninstruksen.
 • Det er blitt gjennomført samtaler med et stort antall utenlandske arbeidere. Arbeiderne er blant annet gjort kjent med norske lover og regler, særlig opp mot tarifflønn. Det har også vært fokus på samtaler med ledelsen på de ulike fiskebrukene.
 • Det forekommer også brudd på antall lovlige timer i løpet av arbeidsdagen. Det er blitt avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelser og hviletid.
 • Noen arbeidere må be om forskudd på lønn fordi det har vært for lite timer denne sesongen, og således ikke hatt råd til å betale for mat og lignende.
 • Flere steder ble det opplyst at arbeiderne hadde 7-8 euro i timen. Dette er under minstelønn for bransjen. Flere opplyser at de ikke får overtid.
 • Det er avdekket forhold og brudd i forbindelse med at arbeidstakere må dekke arbeidstøyet selv. I henhold til arbeidsmiljøloven så skal dette dekkes av arbeidsgiver.
 • På noen plasser har arbeidstakere forsvunnet fra virksomheten når kontrollmyndighetene har møtt opp.
 • På ett av fiskebrukene forsvant 12 utenlandske arbeidere fra fiskebruket dagen etter at myndighetene hadde pratet med dem og kontrollert bruket.
 • En daglig leder på ett av fiskebrukene ønsket ikke å opplyse hvor arbeiderne til virksomheten var forlagt. Vedkommende ønsket ikke å samarbeide med kontrollmyndighetene når det gjaldt dette.
 • NAV vil utrede mellom fem og ti saker for mulig trygdesvindel.

- Må skape tillit

I kraft av at sakene fra i vinter nå er virvlet opp igjen rykker altså Sjømat Norge-sjefen ut og påpeker at dette handler om enkeltbedrifter og ikke en cowboy-mentalitet i sjømatbransjen:

- Nei, dette mener jeg skyldes enkeltbedrifter. Men vi må ha tiltak og systemer som gjør at både fagforening, ansatte og folk flest kan ha tillit til hele bransjen. Samtidig vil jeg understreke at disse mottakene ikke er en del av Sjømat Norges medlemsmasse, sier Ystmark til NRK og tar til orde for hyppigere kontroller. 

- Det i seg selv er et gode. Så må vi har et tilsyn som er sterkt. Det aller viktigste er derimot at vi som bransje tar tak i problemstillingen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.