MILJØETS PRIS: Politikerne evner ikke å ta hensyn til miljøet, mener innsender av dette leserbrevet. Bildet er fra et oppdrettsanlegg  i Sogn og Fjordane.Foto: Runar Hagen
MILJØETS PRIS: Politikerne evner ikke å ta hensyn til miljøet, mener innsender av dette leserbrevet. Bildet er fra et oppdrettsanlegg  i Sogn og Fjordane.Foto: Runar Hagen

Lakseoppdrett ved Husevåg, en av mange sørgelig historier

Noen mennesker i næringslivet og offentlig administrasjon har tilsynelatende ikke fått med seg meldingene fra FN om hvordan klima og miljø lider av våre ødeleggelser.

Leserinnlegg
Skrevet av23. november 2019 13:19

Insekter og dyreliv forsvinner i skremmende tempo og det er vi mennesker som har skylden. 

Manglende omsorg

Våre miljøfiendtlige holdninger og manglende omsorg for naturen kommer tydelig fram i saken om lakseoppdrett ved Husevåg. 

Husevåg var stengt for oppdrett for å bevare en av de fineste forekomstene av blomkålkoraller langs kysten. Likevel fikk de komme inn. Takket være Miljødirektoratet. 

Oppdretterne har penger som argument for å fortsette å sette ut fisk til tross for faren for å drepe blomkålkorallene i området. Om det er innpåsliten lobbyvirksomhet fra oppdretterne, eller gammeldagse økonomiske holdninger som gjør seg gjeldende, vet ikke jeg. Det jeg imidlertid vet er at Miljødirektoratet bør ta hensyn til miljøet og ikke til feite laksekonger. 

Nok er nok

 Et av argumentene for å likevel slippe til oppdrettsnæringen i Husevåg, har vært at blomkålkoraller ikke er spesielt truet i norsk natur. Føre var er dog et godt prinsipp. Det er kanskje vi fra den eldre garde som husker historien om mannen som lastet staur på kjerra til hesten. Drar du den så drar du den sa han helt til hesten ikke kom av flekken.

Konklusjonen blir at kapital har som vanlig en bedre beskyttelse enn levende natur. Skammelig.

Miljødirektoratet som er vår nasjonale forvaltningsmyndighet innenfor miljøvernområdet, har som hovedoppgave å forvalte norsk natur og hindre forurensning. Like fullt presterer Miljødirektoratet å konkludere med at økonomien til allerede pengesterke laksekonger på to ben, er mer bevaringsverdige enn det marine mangfoldet i norske fjorder.

Strengere krav

Eksempelet ved Husevåg er bare en liten påminnelse om hvor hensynsløse vi er mot naturen vår bare for å tjene mest mulig penger. I år har 280.000 friske og syke laks rømt fra norske oppdretts anlegg. 

Fiskeriministeren har i sin visdom bestemt at det skal settes strengere krav til oppdretterne. La oss tenke oss at merdene forbedres slik at rømningene reduseres med femti prosent og produksjonsvolumet dobles. Ja, da er vi på stedet hvil og laksekongenes buekorps blir nok for all fremtid opptatt med å fange tam laks i elvene våre og det endelige resultatet blir at villaksen forsvinner for godt. 

Lakseoppdrett må ut av fjordene våre og på land, avskåret fra annen natur. I den forbindelse har jeg sett alvorlige professorer uttale seg om at det ikke er lønnsomt. I en rekke kronikker advarte flere professorer mot grunnrenteskatt på laksebransjen. Men professorene glemte behendig å nevne at de også mottar store summer forskningsmidler av den samme oppdrettsnæringen. 

Gift i fjordene

Alternativet må da være at man slutter med lakseoppdrett. Norske lakseoppdrettere har, for å drepe lakselus, over mange år benyttet seg av mange gifter som etter all sannsynlighet har ført til uopprettelig skade i norske fjorder. 

Jeg skal bare nevne deltametrin, azametifos og hydrogenperoksid. Alt sammen dødelig for reker, krill hummer osv. 

Det er vel også sannsynlig at hummeren utryddes på enhver ny oppdrettslokalitet. I denne sammenheng kan vi nevne at rekene har kommet tilbake på Helgelandskysten etter at lakseoppdretterne har gått over til varmtvann for å fjerne lakselus. Større dødelighet og mer fôr per kilo solgt laks, men fiskeindustrien takker sine laksekonger for at de har sluttet å drepe natur i stor skala! Utrolig!

Pelletsfisk

Ellers får vi rapporter fra Finnmark om at villfisk som torsk og sei er motbydelig fulle av pellets fra oppdrettsanlegg i vid omkrets. Er det virkelig slik vi vil ha det. Har vi for mange politiske broilere på Stortinget som ikke forstår resultatet av sine bestemmelser om oppdrettsnæringen og dens negative påvirkning på miljøet?

Verdens havbruksnæringer er i ferd med å bli en av vår tids verste miljøkatastrofer. I Asia tømmer man havet for fisk for å gi næring til blant annet rekeoppdrett og her i vest beslaglegger vi store landbruksarealer i Brasil og andre steder, for å skaffe fôr til laksen. Dersom en ny lokalitet i Norge produserer 6000 tonn laks, trenger vi ca. 21 kvadratkilometer ekstra åkerland i Brasil eller andre land. Dette vil kanskje fortrenge asiatene som også trenger fôr med det resultat at havet tømmes hurtigere for fisk. En kjedereaksjon av elendighet. Alt henger sammen og vår næringspolitikk er en stor aktør i denne globale miljøkatastrofen.

Forsvinner

De store landbruksarealene som norsk lakseoppdrett beslaglegger i Brasil og andre steder, er monokulturer som sprøytes mot plantesykdommer og insekter. Resultatet er at menneskene og dyrene som levde i skogen som ble ryddet, er borte, insektene er borte og fuglene som hadde insektene som mat er borte.

Under den nye presidenten i Brasil, Jair Bolsonaro, har man brent og ryddet ekstra mye regnskog. Det blir det mange nye grønne sertifikater av som norske oppdrettere kan smykke seg med. Man burde kanskje ta med bilder av dem som tapte sine hjem og liv? Kan det tenkes at dersom man skraper litt i overflaten på de grønne sertifikatene, så lukter det av dem?

Lakseoppdretterne har mer eller mindre gratis benyttet våre fjorder til ulempe for de fleste. Nå er det endelig snakk om grunnrenteskatt på havbruk. I den forbindelse truer de stakkars laksemilliardærene med å flagge ut. Det må de få lov til. Vi må håpe at de rydder etter seg. Chile er et aktuelt land med liberale lover fra Augusto Pinochet!

CO2 utslippene fra havbruksnæringen er også en alvorlig sak.

Det er uforståelig at våre politikere både lokalt og på riksplan ikke regulerer denne næringa og initierer andre og mer miljøvennlige næringer basert på det marine miljøet vårt. Mangel på kunnskap?

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Mulighetene finnes i havet

Kommentar
28. juni 2020 11:02

Debatt: - Hev U-864

Leserinnlegg
27. juni 2020 19:08

Grumsete vann i RAS-produksjon av fisk

Kronikk
27. juni 2020 10:29
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.