MER FRA HAVET: Vidar Helgesen norsk spesialrepresentant for det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi. I dag presenteres en ny rapport om havets matressurser. Foto: Kjersti Sandvik
MER FRA HAVET: Vidar Helgesen norsk spesialrepresentant for det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi. I dag presenteres en ny rapport om havets matressurser. Foto: Kjersti Sandvik

- Havet kan gi over seks ganger mer mat enn det gjør i dag

Havet har mer mat å by på, enn tidligere antatt. Mengde villfisk i havet reduseres ikke, men øker. Det kommer fram i en fersk rapport om verdens matproduksjon i havet.

Klima
Kjersti Sandvik
19. november 2019 12:30Oppdatert:
22. november 2019 10:33

FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) publiserte rapporten på FAO International Symposium on Fisheries Sustainability i Roma onsdag. Fiskeriminister Harald Tom Nesvik presenterte rapporten.

Uutnyttet potensial 

- Den gode nyheten er at vi ikke har nådd taket på hvor mye vi kan få ut av havets ressurser, for å mette verdens voksende befolkning. Konvensjonell visdom er at mengde villfisk skal gå ned. Denne rapporten viser det motsatte, sier Vidar Helgesen til Fiskeribladet. 

Han er spesialrepresentant for hav i det internasjonale havpanelet «The Ocean as a Solution to Climate Change». Forskningsrapporten er skrevet på oppdrag av High Level Panel a Sustainable Ocean Economy

14 statsråder og regjeringssjefer stiller seg bak den.

Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi

  • Verdensledere fra Australia, Canada, Chile, Fiji, Ghana, Indonesia, Jamaica, Japan, Kenya, Mexico, Namibia, Norge, Palau og Portugal er representert på panelet.
  • De har myndighet som er nødvendig for å utløse, forsterke og fremskynde tiltak for å beskytte havet og produksjon i havet.
  • Målet er å fremme en ny kontrakt mellom menneskeheten og havet som beskytter havet og optimaliserer verdien for menneskene. 
  • Panelet mener overgang til en bærekraftig havøkonomi er avgjørende for å oppnå målene for bærekraftig utvikling relatert til sult, helse, arbeidsplasser, energi, bærekraftige samfunn og globale partnerskap.

Kilde: http://www.oceanpanel.org/about-the-panel

Øke fangsten global

Ifølge rapporten kan fiskefangsten globalt økes med 20 prosent fra dagens, innen 2030. Havbasert oppdrett kan seksdobles, der tang og tare er de artene som har størst potensial.

- Det må investeres i akvakultur som ikke trenger fôr. Muslinger er et annet eksempel på en havbasert art med betydelige muligheter, sier Helgesen.

Hensyn

Mat fra havet har et lavere miljøavtrykk enn mange andre matkilder. Men skal vi klare å utnytte mer av havets ressurser, må havets helse ivaretas på en bedre måte enn i dag. 

- Hvis vi gjør raske og vidtrekkende endringer i måten vi styrer havbaserte næringer på, og tar hensyn til økosystemene, kan vi styrke vår langsiktige matsikkerhet og levebrødene til millioner av mennesker, sier Christopher Costello, hovedredaktør av rapporten.

Noen forutsetninger

Det finnes noen forutsetninger for at den globale fangsten skal øke. Å få bukt med overfiske og bedre fiskeforvaltning er viktig. Det samme er arbeidet med å få slutt på skadelige subsidier, en større innsats for å få ned forurensning og et arbeid for å stoppe de menneskeskapte klimaendringer.

- En del steder er det blitt bedre forvaltning, som i Sør-Afrika, Angola og Namibia, men her er det mer som må gjøres, sier Helgesen, 

For å få vekst i fôrbasert akvakultur, som lakseoppdrett, må næringen få bukt med miljøproblemene og bedre alternativer til fôr, ifølge Helgesen.

Offer og løsning

Havet er offer for klimaendringer, men det er også her mange løsninger på klimaendringene ligger. 

- Vi er nødt til å endre oss raskere enn vi har gjort. Koraller er i oppsiktsvekkende rask endring. Selv om det står verre til med varmtvannskoraller enn de vi har i våre farvann, er det mye vi ennå ikke vet om effekten av endringene, sier Helgesen.

Selv om havet har klart seg oppsiktsvekkende bra så langt, vet vi ikke hva som skjer og når det når metningspunktet og når metningspunktet kommer. 

- Risikoen er stor for at vi står over for store skader.

Riktig retning

Forskerne som har jobbet med rapporten har funnet fram til fem områder som kan bidra til endringer i riktig retning.

  • Gå over til ren energi 
  • Produsere mer mat i havet
  • Karbonfangst og lagring i havbunnen
  • Mer havbasert transport
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.