GIR UNGE MULIGHETER: Rekrutteringsordningen gir unge fiskere mulighet til å komme seg inn i næringen. Nå skrotes tilbudet. Uklokt, mener Fiskeribladet.Foto: KJERSTI KVILE
GIR UNGE MULIGHETER: Rekrutteringsordningen gir unge fiskere mulighet til å komme seg inn i næringen. Nå skrotes tilbudet. Uklokt, mener Fiskeribladet.Foto: KJERSTI KVILE

Uklokt kutt som rammer unges muligheter i næringen

Leder
17. november 2019 18:27

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) har bestemt seg for å avslutte ordningen med rekrutteringskvoter, uten knapt å ha meddelt det til omverdenen. Nyheten ble kjent da en Sp-politiker nylig etterlyste tilbudet fra talerstolen på Stortinget. Dermed er det bom stopp for rekruttering. Ministeren har gitt etter for presset fra de mest etablerte fiskerne som ikke vil gi fra seg fisk til fellesskapet for å sikre at unge fiskere får en fot innenfor. Det er nok et signal på at ministeren hører mer på de største og rikeste, enn på de yngste og minste. 

Ordningen har vart i ti år. Årlig har inntil ti yngre fiskere fått mulighet til å få adgang til det lukkede fisket. Systemet er blitt bare mer og mer populær, og i fjor søkte 127 personer om slik kvote. Det har imidlertid også vært rettet mye kritikk mot ordningen - både fra fiskerne selv og organisasjonene.

I fjor viste blant annet tildelingen at utplukkingen var preget av tilfeldigheter og rot. Blant annet var det en fisker som fikk kvote, som etter kort tid mistet den igjen. Andre kritikere mener det er urettferdig at unge fiskere får gratis kvote, mens de selv måtte betale seg inn. Det har heller ikke vært populært at de ti kvotene er blitt tatt fra totalkvoten, slik at de som vært innenfor har måttet gi fra seg fisk.

Dette førte til at Landsstyret i Norges Fiskarlag tidligere i år ba Nærings- og fiskeridepartementet om en evaluering av ordningen med tanke på en eventuell avvikling eller endring. Om Nesvik & Co har gjort en slik vurdering er ukjent, men uansett har statsråden nå bestemt at ordningen skal avsluttes.

Rekrutterings-ordningen burde vært videreført frem til nytt system er på plass.

Svaret Nesvik ga i Stortinget onsdag var at det var naturlig å kutte ordningen, ikke minst siden det ligger inne et forslag i Kvotemeldingen på en annen løsning. Blant annet påpekte han at de unge burde begynne i åpen gruppe i stedet. Det er underlig av Nesvik bruker Kvotemeldingen som argument når alle andre ordninger videreføres. Eksempelvis gjør han ikke noe med samfiskeordningen, selv om den er foreslått fjernet. Derfor virker konklusjonen svært overilt.

For bare en uke siden satt Fiskeridirektoratet av 5300 tonn fisk til neste års rekrutteringskvote. Dette skjedde på reguleringsrådsmøtet, og det ser litt underlig ut at statsrådens forlengede arm har satt av fisk til en ordning som statsråden selv har vedtatt å skrote. Hvorfor har ikke direktoratet vært kjent til Nesviks prioriteringer. Kan det være fordi han først bestemte da saken ble aktualisert denne uken?

Vi har lenge ment at rekrutteringsordningen har vært viktig for å få flere unge inn i næringen. Snittalderen blant landets fiskere, og dersom en slik ordning kan bidra til at flere unge velger en fremtid i sjømat er det verdt å bruke noen tonn fra fellesskapet for å sikre det. Vi tror også at de som har mest fra før tåler å bidra litt til alles beste. Derfor burde ordningen vært videreført frem til nytt system er på plass.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.