TORSK OG SILD: På Kvænangen fiskes det for tida på torsk og sild. Her representert ved «Fugløyfjord» fra Lenangen og sjarken «Helene» fra Olderdalen. I dette området er det hovedsakelig den minste torskeflåten som rammes når ferskfiskordningen avsluttes.Foto: Frode Adolfsen
TORSK OG SILD: På Kvænangen fiskes det for tida på torsk og sild. Her representert ved «Fugløyfjord» fra Lenangen og sjarken «Helene» fra Olderdalen. I dette området er det hovedsakelig den minste torskeflåten som rammes når ferskfiskordningen avsluttes.Foto: Frode Adolfsen

Sjømat Norge ønsker fortsatt ferskfiskordning

Med lite kvantum og kort tid igjen av årets ferskfiskordning har Sjømat Norge tatt initiativ til en forlengelse av ordningen.

Reguleringer
Jon Eirik Olsen
14. november 2019 05:00

- Vi er i dialog med Fiskeridirektoratet om saken og prøver å samle nødvendig støtte for å få til et fortsatt fiske på ferskfiskordningen en tid framover, sier kommunikasjonssjef Øyvind André Haram i Sjømat Norge. Organisasjonen representerer fiskeindustri og havbruk på Norskekysten, og flere av medlemsbedriftene rammes når det nå ser ut til å gå mot slutten på det avsatte kvantumet til ordningen.

- Jeg har så langt ikke oversikt over hvor det kan være aktuelt å hente torsk til en slik forlengelse. Men det skal være klart ganske snart, sier Haram, og noterer seg at fiskeflåten allerede snakker om tidlig juleferie i kommentarfeltene.

Ikke tatt opp

Fra Fiskeridirektoratet er det meldt at en eventuell forlengelse av ferskfiskordningen i år vil kreve samling om et konkret forslag både i næringa og på politisk hold.

Det betyr at Norges Fiskarlag bør være med på laget, og der har ikke assisterende generalsekretær Jan Birger Jørgensen så langt mottatt konkrete ønsker om forlengelse.

- Verken medlemslag eller enkeltmedlemmer har tatt opp saken med oss. Utfordringen blir jo å finne torsk til å utvide ordningen. Fisker vi over det avsatte i år vil det straffe seg med redusert kvantum til neste år, sier Jørgensen. Han og Fiskarlaget hører gjerne på de innspill som måtte komme, men samtidig bekreftes lagets skepsis til ordningen.

- Ved å hente torsk «fra toppen» foregår det egentlig en omfordeling av torsk som ikke faller helt i god jord i våre rekker, sier han.

Lite torsk igjen

 Den ferskeste ukestatististikken fra Fiskeridirektoratet viser at det ved utgangen av siste uke gjensto 895 tonn av de avsatte 13.114 tonn til ferskfiskordningen for lukket gruppe. Siste registrerte ukekvantum var på 746 tonn, som betyr vel en ukes fiske med samme fisketakt. I tillegg har åpen gruppe 597 tonn igjen å fiske av sin ferksfiskavsetning på 1.840 tonn.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.