Granskning avdekker indikasjoner på menneskehandel i fiskeindustrien

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
13. november 2019 10:34Oppdatert:
13. november 2019 10:43

I vinter gjennomførte A-krimsenteret i Nordland operasjonen «Blue Silence» - en granskning av fiskeindustrien i Lofoten og Vesterålen. Aksjonen ble gjennomført på bakgrunn av signaler om utnyttelse av utenlandske arbeidere i fiskeindustrien i Nordland, skriver Dagbladet.

- Vi har sett gjennomgående brudd på lovverket hos de kontrollerte. I en del tilfeller er det snakk om alvorlige saker, sier leder Lars-Jørgen Gunnestad ved A-krimsenteret i Nordland til avisen.

Avdekket kritikkverdige forhold

A-krimsenteret aksjonerte mot 20 fiskebruk i Lofoten og Vesterålen. I en pressemelding fra A-krimsenteret i vår som Fiskeribladet omtalte, ble det vist til at arbeidet har avdekket en rekke kritikkverdige forhold.

  • Brudd på arbeidstidsbestemmelser og hviletid
  • Dårlige boforhold
  • Flere steder ble det opplyst at arbeiderne hadde 7-8 euro i timen. Dette er under minstelønn for bransjen. Flere opplyste at de ikke får overtid
  • På ett av fiskebrukene forsvant 12 utenlandske arbeidere fra fiskebruket dagen etter at myndighetene hadde pratet med dem og kontrollert bruket.
  • En daglig leder på ett av fiskebrukene ønsket ikke å opplyse hvor arbeiderne til virksomheten var forlagt. Vedkommende ønsket ikke å samarbeide med kontrollmyndighetene når det gjaldt dette.
  • NAV vil utrede mellom fem og ti saker for mulig trygdesvindel

Iverksatt sanksjoner

Gunnestad viser også til det de mener er indikasjoner på menneskehandel.

- Arbeiderne vet ikke alltid hva de går til. Når de skjønner at dette arbeidet ikke passer for dem, vil de kanskje reise hjem, men har ikke penger til hjemreisen. De nektes utbetaling av lønn, Da har de jo få alternativer enn å bli - ufrivillig.

Gunnestad forteller at det er satt i verk sanksjoner etter aksjonen. Hovedformålet har likevel vært å skaffe kunnskap for å iverksette tiltak.

I bransjeorganisasjonen Sjømat Norge har de fått med seg funnene Arbeidstilsynet har gjort.

- Vi tar veldig avstand fra dette. Det er samtidig veldig bra og viktig at Arbeidstilsynet tar grep. Vi skal ikke ha det slik i næringen, sier kommunikasjonssjef Øyvind Haram til Dagbladet.

Tirsdag skrev Dagbladet at Andenes Fiskemottak har fått varsel om bot etter grove brudd på arbeidsmiljøloven. Daglig leder, Leif Kvivesen, avviser overfor avisen at de har brutt loven.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.