VIKTIG ORGAN: Sjømatrådet arrangerte nylig tidenes største kokkekonkurranse for norske klippfisk i Den dominikanske republikk. De er svært viktig i prosessen med å selge norsk sjømat.Foto: Norges sjømatråd
VIKTIG ORGAN: Sjømatrådet arrangerte nylig tidenes største kokkekonkurranse for norske klippfisk i Den dominikanske republikk. De er svært viktig i prosessen med å selge norsk sjømat.Foto: Norges sjømatråd

Klokt å videreføre Sjømatrådet og FHF

Leder
13. november 2019 05:00

En ny konsulentrapport slår fast Norges sjømatråd og FHF (Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering) bør bestå som egne institusjoner, og ikke legges inn under Innovasjon Norge. Konklusjonen står dermed i grell kontrakt til en tidligere rapport som slo fast det motsatte. Vi har tidligere ment at sjømatinteressene er så sterke at de vil overleve også under Innovasjon Norge, men vi støtter likevel konklusjonen med at disse enhetene bør bestå. Norsk sjømat trenger sterke organer som fokuserer på markedsføring og forskning.

I desember i fjor kom en konsulentrapport, utarbeidet av PwC og Oslo Economics. Den sa ikke eksplisitt at Sjømatrådet skal inn under Innovasjon Norge, men bransjen frykter det lå i kortene. Kritikken var massiv, og blant annet var de store næringsorganisasjonene redd for at sjømatinteressene ville drukne mellom reiseliv, olje og gass. 

Sjømatnæringen fortjener et eget virkemiddelapparat.

Vi forstår redselen, men samtidig mener vi næringen burde ha langt mer selvtillit enn det de ga uttrykk for da den første rapporten kom. Sjømat er så viktig for eksportlandet Norge, at vi tviler på at bransjen vil bli neglisjert selv om det skulle skje en omorganisering.

Den nye rapporten fra Deloitte har altså stikk motsatt svar, og hovedkonklusjonen er at en sammenslåing av virkemiddelapparatet ikke vil være hensiktsmessig fordi oppgavene er så mange, og fordi det er behov for institusjoner som ser utfordringene fra ulike vinkler og fokuserer på ulike brukergrupper. 

Konklusjonen i den ferske rapporten er viktig for sjømatinteressene, og selv om vi mener at bransjen ikke ville blitt glemt i et større organ, ser også vi fordelene av å opprettholde dagens ordninger. Sjømatnæringen blir bare mer og mer viktig for nasjonen, og nettopp derfor fortjener bransjen et eget virkemiddelapparat. 

Samtidig mener vi fremdeles at næringen bør ha større selvtillit enn det de har gitt uttrykk for i denne prosessen. Det er ingen grunn til å ha mindreverdighetskomplekser overfor andre bransjer. Det er tross alt fisk som er fremtiden. Det bør det ikke være noen tvil om.


Klok vurdering i Stortinget

En tverrpolitisk næringskomité ønsket at en åpen høring om kvotemeldingen skulle finne sted i Tromsø, men presidentskapet sa nei. Avslaget var basert på en frykt for en praksisendring der komiteene i større grad vil kunne søke om å avholde høringer utenfor Stortinget. Opposisjonen er uenig, og mener en så viktig kystsak bør kunne diskuteres utenfor Oslo. Vi er derimot enig med presidentskapet. Fiskeri er viktig for hele nasjonen, ikke bare Tromsø. Nettopp derfor bør politikerne gjennomføre slike høringer i hovedstaden, fremfor å prioritere enkelte byer eller regioner.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.