OPPGITT: Skribenten av innlegget mener dagens snurrevadfiske er helt uholdbart, siden det utgjør et stort fiskepress på den mindre fisken.Foto: Lars A. Oma
OPPGITT: Skribenten av innlegget mener dagens snurrevadfiske er helt uholdbart, siden det utgjør et stort fiskepress på den mindre fisken.Foto: Lars A. Oma

- Politisk galskap vil ødelegge fiskeressursene

Det er nesten så man ikke tror sine egne øyne og ører når man ser og hører alt galskapen som skjer i havområdene våre, skriver sjarkfisker Erling Hansen i dette debattinnlegget.

Leserinnlegg
Skrevet av16. november 2019 19:25Oppdatert:
18. november 2019 10:04

Vi hører stadig vekk hvor god og bærekraftig fiskeripolitikk det drives her til lands, men jeg kan ikke si at jeg har sett noe til det på lang tid.

Så galt som det har vært de siste åra er det ikke til å tro eller forstå at alt smått i havet skal drepes ned for enhver pris. I flere tiår har trålerflåten drept ned småfisk i Barentshavet. Men det som har skjedd de siste åra, at den store og utrolig effektive snurrevadflåten hver sommer har gått opp til Bjørnøya og fisket yngel, fisk under ett kg er yngel, er ille. 

Vanvittig galskap

Av en fangst på 35 tonn var 19 tonn under ett kilo. Jeg har sett torsk levert fra Bjørnøya helt ned i 300 gram. Dersom en sjark i Lofoten fisker ti tonn tar han cirka 2000 fisk. En snurrevadbåt ved Bjørnøya tar ti tonn. Da tar han opp cirka 10.000 fisk, men hadde den fisken fått vokse opp ville det vært over 50 tonn. Da ser man jo at det ikke er særlig bærekraftig.

Men det er andre saker som gjerne er enda verre. Tråling av raudåte, som er det noe av mest viktigste som er i havet, er ikke annet enn helt vanvittig galskap, og må stoppes øyeblikkelig. Jeg så på nyhetene at det bygges en ny fabrikk i Vesterålen for å ta imot raudåte, hvor ledelsen sa de stolte på at regjeringen visste hva de gjorde når de ble spurt om det var forsvarlig å fiske raudåte.

Poker i naturfagstimene

Dagens regjering, hvor store deler av den ikke forstår noe om hvordan naturen fungerer, satt vel og spilte poker i naturfagtimene. Segway eller sparkesykler er mer i deres gate. Forskerne som påstår at det er så enorme mengder med raudåte i havet må nok mange tiår tilbake for å få rett. For mange år med seismikkskyting både i Nordsjøen og Barentshavet har drept ned alt som ikke kommer seg bort fra skytingen.

Rein terrorisme

Seismikkskyting er ikke annet enn rein terrorisme mot havet. En annen sak er jo mikroplast, som det er bevist at raudåten spiser. Det er ikke helsebringende for hverken mennesker eller åten. Som ikke det var nok, så er det mange oppdrettsanlegg langs kysten, som ikke er eller har vært særlig miljøvennlig opp gjennom åra. De siste åra har de pumpet store mengder hydrogenperoksid i havet etter avlusing av laks, et stoff som dreper reker og raudåte i fjordene.

Det verste er Marflua, som og står i fare å dø av dritten de pumper ut. Marflua er havets renovasjonsvesen, så dersom den blir borte blir det å lukte pest av havet etter hvert. 

Ressursene i havet et felles gode, og ikke noe for noen få å rasere. Med trusselen fra plast og andre ting som er nevnt her, har ungdommen mer enn klima å demontere mot. Hvis ikke noe skjer ganske snart, så blir det ikke mye igjen om noen år.

Penger er ikke rikdom

Masse penger er ikke rikdom. Det er det bare de bærekraftige ressursene i en frisk natur som er. Politikere må alltid sette føre var og naturvern først, ellers er all annen politikk fullstendig bortkastet. Ressursene i havet er mer verdifull enn noen gang. 

Det er virkelig på tide for noen og enhver å ta ting på alvor, for det ser ikke ut som om folk flest forstår alvoret. Det som skjer i havet er ekstremt viktig at folk forstår, og at de sier ifra at det ikke kan fortsette som det er nå. En klimakamp må vi ha hele verden med på for å vinne.

 Og det som skjer her hjemme med fiskeressursene, er vi nødt å få gjort noe med nå. Hvis ikke kommer det til å ende med en katastrofe. Ikke i 2050, men om få år.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Bli slank, smart og lev lenge

Kommentar
19. september 2020 12:59

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.