PÅ VEI: Kongekrabben utvider stadig sitt territorium. Denne karen ble faktisk funnet i Lofoten tidligere i år.Arkivfoto: Oddvar Alfheim
PÅ VEI: Kongekrabben utvider stadig sitt territorium. Denne karen ble faktisk funnet i Lofoten tidligere i år.Arkivfoto: Oddvar Alfheim

Kongekrabben på vei til Svalbard og Trøndelag

Fiskeri
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
11. november 2019 11:27

Forskningssjef Carsten Hvingel forventer at kongekrabben dukker opp ved Svalbard i løpet av de neste ti årene. Med dagens spredningsfart vil den nå Trøndelag i 2050, melder Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider.

zoomCarsten Hvingel, forskningssjef ved Havforskningsinstituttet 
Carsten Hvingel, forskningssjef ved Havforskningsinstituttet 

Kongekrabben har i løpet av de siste 50-60 årene spredt seg til det sørøstlige Barentshavet og til kysten av Finnmark og Troms. Per i dag har den etablert seg så langt vest som i Tromsø-området.

- Larvene til kongekrabba har et såkalt pelagisk stadium. Det vil si at de lever øverst i de frie vannmassene og driver de med strømmen. Fram til nå har kongekrabben levd i områder hvor strømmen fører larvene mot nord og øst og inn i Barentshavet. Dermed blir de «sendt hjem» til området krabben kom fra, sier forskningssjef Carsten Hvingel til egen nettside.

Hvingel har regnet seg fram til at kongekrabben kommer til å spre seg så langt sør som til Trøndelag.

- Jeg regner med at den kommer dit om vel 30 år - altså i 2050. Sørgrensa for reproduktive bestander kommer til å gå ved 65. breddegrad. Lenger sør blir det for varmt i vannet for kongekrabben. Likevel må vi regne med at det kommer ett og annet streifdyr lenger sør enn Trøndelagskysten, sier Hvingel.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.