STOPPES?: Tor Gunnar Otterlei fra Averøy frykter at han ikke skal få stamfisk til oppdrettsanlegget for berggylt som han er i ferd med å sluttføre.Arkivfoto: Fridgeir Walderhaug
STOPPES?: Tor Gunnar Otterlei fra Averøy frykter at han ikke skal få stamfisk til oppdrettsanlegget for berggylt som han er i ferd med å sluttføre.Arkivfoto: Fridgeir Walderhaug

Frykter at mindre åpning i teiner kan stoppe oppdrett av berggylt

60 millimeters åpning på leppefiskteinene betyr at de som oppdretter berggylt ikke lengre vil få stamfisk til sine anlegg.

Reguleringer
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
12. november 2019 10:15

- Vi har nybygget klart for oppdrett av berggylt og har planlagt å få stamfisk av villfanget berggylt til anlegget fra neste år. Hvis inngangen blir redusert til 60 millimeter har vi ikke muligheter til å få slik stamfisk, sier daglig leder Tor Gunnar Otterlei i Skjerneset Fisk på Averøy.

Det var Fiskeridirektoratet som på reguleringsrådsmøtet nylig la frem forslaget om å redusere åpningen i leppefiskteinene fra dagens ovale åpning hvor stor berggylt også slipper inn til en sirkelformet 60 millimeters åpning hvor stor og kjønnsmoden berggylt ikke vil slippe inn.

Avhengig av stamfisk

- Vi er avhengig av tilførsel av stamfisk for å kunne drive oppdrett av berggylt. Det er ingen løsning å få små berggylt som det kanskje vil kunne ta flere år før de kommer til nytte som kjønnsmoden fisk. Forslaget fra Fiskeridirektoratet kan komme til å slå beina under oppdrett av berggylt, sier Otterlei til Fiskeribladet

Han sier det er mellom fem og ti virksomheter som er planlagt starte for oppdrett av berggylt og dermed er i samme situasjon som Skjerneset Fisk. De store oppdrettsselskapene Mowi, Salmar og Lerøy er allerede i gang med slik oppdrett.

Den fisken vi trenger må fiskes med teiner for ikke å skade stamfisken

Tor Otterlei, Skjerneset Fisk, Averøy

Tror ikke på dispensasjon

Otterlei sitt selskap driver i dag oppdrett av rognkjeks og har kunder i inn- og utland som kjøper rognkjeksrogn. Heller ikke den virksomheten var lett å få i gang. Selskapet måtte engasjere advokater for å få dispensasjon til å få den stamfisken som selskapet har behov for.

- Vi tror ikke det finnes samme muligheter for dispensasjon i fiske etter berggylt som vi kjøper fra dem som driver med leppefiskfiskeri. Den fisken vi trenger må fiskes med teiner for ikke å skade stamfisken, sier Otterlei.

zoomBYGGER: Nybygget som skal brukes til oppdrett av berggylt på Averøy. Arbeiderne gir alt for å bli ferdig, men oppdrettsplanene kan bli stoppet. Fra høyre: Kristoffer Pedersen, Kai Berntsen, Ragnvald Otterlei, Bjørn Arne Haren Gaarden og Martin Brandvik Mork.
BYGGER: Nybygget som skal brukes til oppdrett av berggylt på Averøy. Arbeiderne gir alt for å bli ferdig, men oppdrettsplanene kan bli stoppet. Fra høyre: Kristoffer Pedersen, Kai Berntsen, Ragnvald Otterlei, Bjørn Arne Haren Gaarden og Martin Brandvik Mork.

Ingen åpning i direktoratet

Fiskeridirektoratet har ingen ekstraordinær åpning for å fiske stamfisk av berggylt til oppdrettsformål.

- Vi er positive til arbeid med å oppdrette berggylt. Dette vil også kunne redusere fiskepresset på berggylt på sikt. Det er en begrenset mengde berggylte som skal benyttes som stamfisk, og dette uttaket må skje under det regulerte fisket slik at antall fisk fratrekkes fiskeres kvote. Fiskeridirektoratet er klar over behovet for stamfisk til oppdrett av berggylt og vil ivareta dette, sier seniorrådgiver i ressursavdelingen Anne Marie Abotnes i Fiskeridirektoratet.

I år var det 1,93 millioner berggylt i totalfangsten på 18,5 millioner leppefisk. Berggylt er den klart dyreste fisken med en snittpris på 34 kroner per fisk. 

zoomBERGGYLT: Den mest verdifulle rensefisken skyter fart som oppdrettsfisk hvis nye aktører får tilgang på stamfisk.
BERGGYLT: Den mest verdifulle rensefisken skyter fart som oppdrettsfisk hvis nye aktører får tilgang på stamfisk.

Hensyn til bifangst

Det er hensynet til å begrense bifangst av hummer og andre fiskeslag i leppefiskteinene som gjør at Fiskeridirektoratet foreslår den nye og mindre åpningen i leppefiskteinene. Fiskerne er pålagt å slippe ut annen fangst enn leppefisk, men mulige omgåelse av denne bestemmelsen gjør at direktoratet nå vil innskrenke åpningen på teinene.

Norges Fiskarlag har protestert på forslaget og advarer mot å innfør nye regner som fører til en store investeringer for fiskere som må skifte utteinene som er godkjente i dag.

Behovet for stamfisk til den nye oppdrettsvirksomheten på berggylt, ble ikke tatt opp på reguleringsmøtet.

Verdens største på rognkjeks

Skjerneset Fisk ble startet av sønn og far Tor Gunnar og Geir Otterlei i 2015 og har på tre år økt omsetningen fra 2,8 millioner i 2016 til 15,6 millioner i 2018, som ga et overskudd på 0,6 millioner på bunnlinja i siste kjente regnskapsår. Selskapet har 17 ansatte og er i dag ledende bedrift i verden for produksjon av rognkjeks.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.