Ny studie peker på at sjømat er bra for barns mentale utvikling

Helse
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
7. november 2019 15:22

På grunnlag av to vurderinger gjort av data fra 44 studier, har forskere konkludert med at inntak av sjømat under graviditet, kan knyttes til forbedret ytelse hos barn på tester av mentale ferdigheter. Det melder nytimes.com.

Analysene, som er publisert i tidsskriftet PLEFA, inkluderte 29 studier med 102.944 mødre med barn, samt 15 studier på barn under 18 år.

Gunstige resultater

Nesten alle studiene rapporterte om gunstige resultater for barn av mødre som fikk i seg sjømat når de gikk gravide. I fem av studiene der en sammenlignet inntak av sjømat under graviditet med nullintak av sjømat, hadde barna med mødre som spiste mer enn 12 gram sjømat i uken, betydelig høyere verbal IQ-score.

Bedre karakterer

Fordelene av å spise sjømat, ble tydelig hos barna allerede når de var 14 måneder gammel.  Noen av studiene pekte på at barn som fikk i seg sjømat hadde lavere risiko for å blant annet miste konsentrasjonen, lavere risiko for hyperaktivitet og fikk bedre karakterer i skolen.

Sammenlignet med jevnaldrende som ikke spiste fisk, hadde barna som spiste sjømat en IQ-score som var 9,5 poeng høyere.

- Ingen skadelige effekter

Gravid kvinner er blitt anbefalt å unngå å spise fisk med høye kvikksølnivå. Tre av studiene som inkluderte data om kvikksølvinnhold i fisk rapporterte at den gunstige effekten var til stede selv med forhøyede nivåer av kvikksølv. Hovedforfatteren, Tom Brenna, professor i pediatri ved University of Texas i Austin, sier at resultatene presenterer et overveldende positivt bilde av sjømatforbruket. 

- Ikke bare fant vi veldig positive resultater i de fleste studier, men vi fant ingen skadelige effekter, selv ikke på de høyeste nivåer av sjømatkonsum, sier han.

( VILKÅR )

DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.