SØRØYA: Kartet viser det foreslåtte område regjeringen vil bygge ut for vindkraft ved Sørøya.Foto: Wikipedia/Kay Åge Strøm-Grøtan
SØRØYA: Kartet viser det foreslåtte område regjeringen vil bygge ut for vindkraft ved Sørøya.Foto: Wikipedia/Kay Åge Strøm-Grøtan

Fiskeridirektoratet sterkt imot havvindmøller ved Sørøya - bekymret for fiskeriene

Miljø
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
6. november 2019 15:26Oppdatert:
6. november 2019 21:15

I en pressemelding viser Fiskeridirektoratet til at de stiller seg sterkt imot regjeringens planer om havvindanlegg ved Sørøya utenfor Hammerfest i Finnmark, grunnet stor fiskeriaktivitet i området. 

Blir dette området og andre fiskbare områder frigitt til havvind frykter direktoratet at de vil være uaktuelle som fiskefelt, skriver direktoratet i meldingen.

Reagerer kraftig

«Fiskeridirektoratet skal ivareta fiskeri- og havbruksinteresser i planarbeid og reagerer kraftig på at området kalt Sandskallen – Sørøya Nord av NVE blir kategorisert som et såkalt A-område for utbygging av vindkraft. Et A-område er karakterisert som et område som blant annet er velegnet både teknisk og økonomisk og har få interessemotsetninger», heter det i direktoratets høringssvar til Olje- og energidepartementets plan for etablering av havvindanlegg.

Skadelidende

Fiskeridirektoratet mener at den store fiskeriaktiviteten i områder «vil bli svært skadelidende dersom det etableres havvindanlegg der».

 Fiskeridirektoratet peker også på at det foreslåtte området utenfor Sørøya grenser til Loppa marine verneområde og at det ikke er utredet hvilke konsekvenser etablering av vindkraft vil ha for det marine verneområdet. Fiskeridirektoratet stiller seg sterkt imot å åpne området Sandskallen – Sørøya Nord for vindkraft.

Fiskeridirektoratet er også skeptisk til konsekvensene for fiskeriene med tanke på utbyggingen av område Utsira Nord for vindmøllekraft.

«Fiskeridirektoratet anbefaler derfor at området blir justert slik at hensynet til fiskeriene kan bli bedre ivaretatt. Det samme gjelder området kalt Sørlig Nordsjø 2 der direktoratet anbefaler at området bør reduseres, og da primært av hensyn til fiske etter tobis», heter det i høringssvaret fra direktoratet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.