PRØVEBORING: Stjernen i den rosa blokken er letebrønnen Toutatis, hvor Wintershall Dea skal starte prøveboring snarlig. Illustrasjon: Bellona
PRØVEBORING: Stjernen i den rosa blokken er letebrønnen Toutatis, hvor Wintershall Dea skal starte prøveboring snarlig. Illustrasjon: Bellona

Mens fiskere og miljøvernere raser mot oljeboring ved Trænarevet, er oppdretterne positive

Fiskerinæringen og miljøorganisasjonene står samlet mot oljeboring ved Trænarevet. Men på Helgeland, gir oppdrettere tommel opp til planene.

Miljø
Bent-Are Jensen
31. oktober 2019 19:02

Trænarevet ligger åtte mil sør for Røst og nesten rett ut i havet fra lakseøya Lovund. 

Til IntraFish sier advokat og styreleder i Lovundlaks, Thomas Andreassen, at Lovundlaks er positive til bruk av naturen og naturressursene på en måte som kommer lokalsamfunn til gode.

Sterkere ringvirkninger

- Det kan i denne sammenheng fremheves at olje- og gassnæringen ikke er like synlig her på Helgeland som den for eksempel er på strekningen Stavanger-Førde. Det er en betydelig aktivitet på sokkelen utenfor Helgeland, og for vår del kunne det gjerne vært enda sterkere ringvirkninger på land på Helgeland, sier Andreassen og legger til:

- Så vidt vi er kjent med, er det sterke fagmiljøer knyttet til olje- og gassnæringen både i Sandnessjøen, Nesna og i Mo i Rana. Ved aktivitet på sokkelen på Helgeland bør fagmiljøer på Helgeland i enda større grad benyttes.

zoomAdvokat og styreleder Thomas Andreassen i Lovundlaks
Advokat og styreleder Thomas Andreassen i Lovundlaks

- Forutsetter grundige vurderinger

- Men frykter dere ikke for uhell som kan forurense for deres virksomhet?

- Lovundlaks forutsetter at det fra myndighetene er gjort grundige vurderinger av risiko og nytte ved prøveboringer utenfor Helgeland. Lovundlaks frykter ikke direkte at en prøveboring skal ramme våre anlegg dersom et uhell skulle skje i forbindelse med prøveboringer. Dette har med beliggenhet til våre anlegg og havstrømmer å gjøre, sier styreformannen.

Regjeringen har gitt oljeselskapet Wintershall Dea grønt lys for å prøvebore brønnen Toutatis, sør for Trænarevet. Tillatelsen er omstridt. Naturvernere har varslet aksjoner.

Tirsdag gikk «Kallinika», båten til miljøorganisasjon Bellona, fra land. Planen er å stoppe oljeriggen West Hercules fra å prøvebore. Politiet har sendt ut Kystvakten for å følge situasjonen.

Motvillig tillatelse

Det var klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) som ga tillatelse, selv om han mener at det aldri burde vært åpnet for oljevirksomhet i området. Han skylder på forrige regjering og at han er tvunget til å følge opp vedtak som allerede er fattet.

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener uttalelsene til Elvestuen ikke stemmer, og at den rødgrønne regjeringen stoppet tillatelsen etter klager fra organisasjonene.

- Støtter Lovundlaks aksjonistene?

- Lovundlaks kjenner ikke til det totale grunnlaget for boreaksjonistenes aksjon. Lovundlaks støtter ikke ulovlige handlinger som strider mot lovlig fattede vedtak, men vi er sterk tilhenger av en åpen debatt - gjerne med høyt engasjement - hvor alle sider skal bli hørt og få slippe til med sine synspunkter, sier styreleder Andreassen.

Positiv til all ny næringsaktivitet

Konsernsjef Tom Eirik Aasjord i Nova Sea sier at selskapet i utgangspunktet stiller seg positiv til all ny næringsaktivitet på Helgeland.

zoomAdministrerende direktør Tom Eirik Aasjord i Nova Sea.
Administrerende direktør Tom Eirik Aasjord i Nova Sea.

- Vi har tro på at forvaltningen og utredninger som erforetatt, er til å stole på og at prøveboringen ikke vil få negative konsekvenser for havbruk, sier Aasjord til IntraFish.

- Men Trænarevet ligger jo nesten rett ut i havet fra Lovund. Hva hvis der skjer et uhell?

- Hvis et oljeflak skulle drive innover mot kysten, ville det bli meget alvorlig for oss.

- Men ikke mer alvorlig enn at dere ikke går imot prøveboring?

- Vi stoler på myndighetenes forsikringer og at prøveboring vil skje under sikre betingelser.

- Og hva er din holdning til aksjonistene?

- Vi forholder oss til lovlig fattede vedtak, sier Aasjord som leder én av Nord-Norges største lakseprodusenter.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.