- NÆRINGEN ER VÅR: Norges Fiskarlags Kystkulturpris 2019 gikk til Inge Halstensen. Prisen deles ut av leder Kjell Ingebrigtsen. Ingen skal få ta fra oss denne næringen. Den er vår, sa Inge i sin takketale.Foto: Jan-Erik Indrestrand
- NÆRINGEN ER VÅR: Norges Fiskarlags Kystkulturpris 2019 gikk til Inge Halstensen. Prisen deles ut av leder Kjell Ingebrigtsen. Ingen skal få ta fra oss denne næringen. Den er vår, sa Inge i sin takketale.Foto: Jan-Erik Indrestrand

Inge Halstensen: - Myndighetene har kastet sine øye på oss, men de skal ikke få ta oss

Det sa fiskebåtreder Inge Halstensen da han fikk Norges Fiskarlags Kystkulturpris under Fiskarlagets landsmøte i Trondheim.

Samfunn
Kjersti Sandvik
31. oktober 2019 10:45Oppdatert:
31. oktober 2019 13:24

Kjell Ingebrigtsen, Norges Fiskarlags leder, framhevet Inge Halstensens innsats for å sikre norsk fiskerihistorie og for å ta vare på kystkulturen, da han delte ut prisen.

Fiskenestor

- Dette var litt i overkant, er Inge Halstensens beskjedne kommentar til prisen. 

- Det er mange jeg kunne delt den med som tar vare fiskerihistorien vår.

Ingebrigtsen la vekt på at Inge Halstensen har hatt et omfattende engasjement for å ivareta historien på sitt hjemsted Bekkjarvik i Austevoll.

- Inge er fisker, fiskebåteier, historieforteller og fiskerinestor. Det er viktig å ta vare på historien, hvordan kan vi uten historien da ta de riktige beslutningene for å sikre en god fremtid, sa Ingebrigtsen.

Kystkulturprisen

Norges Fiskarlags Kystkulturpris ble opprettet i 1990 og gis til en person/institusjon som på en aktiv måte har stimulert og fremmet forståelse for en levende kyst- og fiskerkultur i Norge. 

Prisen gis som en gravert glassvase og en pengegave 10 000 kroner.

Følgende har fått prisen tidligere:

2019 Inge Halstensen

2017 Svein Tommie Hardy

2015 Roy Jacobsen

2013 Thorvald Tande Sr

2011 Sverre Jan Nordmo

2009 Helge Stangnes

2007 Arve Tunheim

2005 Torunn Herje

2003 Jon van der Eynden

2001 Amy Lightfoot

1996 Johan Borgos

1994 «Fiskarkjærringan» v/Norges Fiskarkvinnelag

1992 Johan Bojer Godal

- Vår næring

- Fisken i havet er fellesskapets ressurs, juridisk sett, men næringen, den er vår, sa Halstensen.

- Det er en næring vi har bygget opp gjennom 100-vis av år. Den har kostet oss blod, svette og masse folk, utdypet han.

Halstensen gjorde også en parallell til historien om David og Batseba i bibelen, som en kommentar til regjeringens kvotemelding, og da særlig forslag om en statlig kvotebank.

- Nå ser det ut til at myndighetene har kastet sine øyne på oss, og vi er like vakre som Batseba, Urias kone, som kong David kastet sitt blikk på og ville ha. Han tok henne, men myndighetene skal ikke få ta oss, sa Halstensen.

Mulighetenes næring

Kjell Ingebrigtsen gikk ikke like langt tilbake i historien som Halstensen gjorde, i sin begrunnelse for hvorfor Halstensen ble valgt. Men tok oss noen hundre år tilbake i tid, da han trakk fram alt Halstensen har gjort på hans hjemplass, Bekkjarvik i Austevoll. 

- Fra 1500 tallet har hjemplassen til Inge vært et viktig senter for handel, med gjestgiveri og kongelige privilegiebrev for slik service allerede fra 1730. Tidlig på 1900- tallet skapte et rikt sildefiske grunnlaget for industriaktiviteter, tønneproduksjon og bearbeiding av sild. Rundt 1960 forsvant silda for en periode, og markedet for sild og tønner forsvant. Det ble vanskelig for mange.

Livet rundt vågen på hjemplassen hans og historiene om en hverdag på havet som ikke alltid var like enkel, tas vare på. Historiene bringes videre til oss og til neste generasjon. Det hele blir alltid rammet inn med levende kystkultur og med fiskerimuseum som et naturlig midtpunkt, sa Ingebrigtsen.

zoomPRIS: Norges Fiskarlags Kystkulturpris 2019 gikk til Inge Halstensen. Prisen ble delt ut av Kjell Ingebrigtsen.
PRIS: Norges Fiskarlags Kystkulturpris 2019 gikk til Inge Halstensen. Prisen ble delt ut av Kjell Ingebrigtsen.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.