VIKTIG: Av og til sier kysten fra, og det kan være verdt å lytte til. I stedet for at kysten blir en del av et distriktsopprør, eller distriktsoppgjør, kan kysten bli samlende, skriver Jan-Gunnar Winther og Therese Rist i Senter for hav og arktisk.Foto: Gunnar Bløndal
VIKTIG: Av og til sier kysten fra, og det kan være verdt å lytte til. I stedet for at kysten blir en del av et distriktsopprør, eller distriktsoppgjør, kan kysten bli samlende, skriver Jan-Gunnar Winther og Therese Rist i Senter for hav og arktisk.Foto: Gunnar Bløndal

- Høy puls langs kysten

Havspørsmål står for tiden høyt på agendaen, både nasjonalt og internasjonalt. Hele verden har blikket mot det blå.

Mang en konferanse og andre møtesteder er dedikert havet, men havet angår oss alle - også de som ikke inviteres til disse arenaene. FNs bærekraftmål og nasjonal havpolitikk blir først fylt med innhold når konkrete prosjekt blir igangsatt i lokalsamfunnene.

Senter for hav og Arktis ble opprettet som del av regjeringens havsatsing. En av våre viktigste oppgaver er å invitere til den store samtalen om havet. I år reiser vi derfor Norge på langs i jakten på kystpulsen, fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør. Gjennom samtaler med dem som lever ved havet vil vi høre om mulighetene og utfordringene de kjenner på kroppen til daglig. Og det er ingen tvil om at det er høy puls langs kysten.

zoomDirektør Jan-Gunnar Winther ved Senter for hav og Arktis
Direktør Jan-Gunnar Winther ved Senter for hav og Arktis

Et budskap som går igjen på stoppested etter stoppested er behovet for å bli sett og hørt. Enten man driver suksessbedriften få vet om, ser klimaendringene med all mulig tydelighet fra stuevinduet, blir bekymret når cruiseskip med tusenvis av turister klapper til kai i bygda, eller - ikke minst - om man kjenner seg omgitt av uutløst potensial. Bunadsgeriljaen, folkeaksjoner, klimabrøl og et fragmentert valgresultat er bare noen andre uttrykk for akkurat det.

Det går godt langs kysten, vi skal ikke klage. Allikevel står vi overfor noen utfordringer som angår oss alle: høykompetent ungdom som uteblir fra mange av kystsamfunnene, utdanningstilbud som ikke er skreddersydd kystens behov, veier som ikke står i stil med at vi stadig slår eksportrekorder for sjømat, og søk- og redningskapasitet som ikke strekker til når vi skal leve av havet på nye måter og stadig lenger nord. 

Av og til sier kysten fra, og det kan være verdt å lytte til. I stedet for at kysten blir en del av et distriktsopprør, eller distriktsoppgjør, kan kysten bli samlende. Her skapes verdier, samtidig som vi står overfor noen helt konkrete flaskehalser som kan synes kroniske for dem som har saltvann i årene. Det er gode grunner til å snakke både med og om kysten. Kysten kan forene. Byer og kommuner som ellers krangler om lokale og regionale spørsmål, kan plutselig snakke samme språk og felles sak.

zoomRådgiver Therese Rist, Senter for hav og Arktis_
Rådgiver Therese Rist, Senter for hav og Arktis_

Norge er en ambisiøs havnasjon som ønsker flest mulig arbeidsplasser og mest mulig verdiskapning knyttet til havet. Løsningene er ikke alltid åpenbare, men ett universelt råd kan vi likevel gi: Lytt til kysten! Kysten er gründeren som satser alt på å skape seg en arbeidsplass der hun helst vil bo. Ordføreren som hver dag står på for sitt lokalsamfunn. Hjemflytteren som jobber for å få hverdagen til å gå i hop ytterst i havgapet. Fiskeren som har klort seg fast i generasjoner. Bedriftene som investerer milliarder i det grønne skiftet og lever framtidsidealet vi alle snakker om. Langs kysten skal vi redde verden samtidig som vi bygger små lokalsamfunn. Langs kysten skal bærekraft bli konkurransekraft.

Kystens hjerteslag er taktfaste som alltid. Vi gleder oss til å fortsette å kjenne på kystpulsen, og ønsker hele landet velkommen i samtalen om havet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.