GODT SAMARBEID: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg mener fiskerne og oljenæringen har fått til et godt samarbeid rundt seismikkskyting.Foto: Fartein Rudjord
GODT SAMARBEID: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg mener fiskerne og oljenæringen har fått til et godt samarbeid rundt seismikkskyting.Foto: Fartein Rudjord

Freiberg lover bedre samarbeid med fiskerne om havvind

Kjell-Børge Freiberg mener også fiskerne må innse at vindhavmøller vil skape verdier for Norge i fremtiden. - Det vil også redusere klimautslippene, sier han.

Samfunn
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
30. oktober 2019 14:18Oppdatert:
30. oktober 2019 14:55

Olje- og energiministeren Kjell-Børge Freiberg (Frp) holdt hilsningstale fra regjeringen på landsmøtet til Norges Fiskarlag, og understreket at havvindmøller vil bli viktig for fremtidens Norge. Samtidig påpekte han at han ønsket bedre samarbeid og dialog med fiskerne.

Vil skape verdier

- Markedet for havvind vil være i utlandet, men på lengre sikt vil det bidra til lønnsomme jobber, eksportverdier og verdiskaping i Norge, sa Freiberg og påpekte samtidig at det er viktig at fiskerne kommer på banen og sier hva de mener.

- Jeg registrerer at Equinor innrømmer at samarbeidet med fiskerne ikke har vært god nok. Dette må vi lære av, og jeg vet at fiskerne vil bli hørt, sier Freiberg.

Overfor Fiskeribladet påpeker han at ledelsen i Equinor har fått med seg den siste tids kritikk om manglende dialog, og han lover at det skal skje en endring.

- Jeg garanterer at Equinor vil sikre en bedre dialog med fiskerne. Det er viktig å få til gode prosesser og god dialog, sier statsråden.

Tror på samarbeid

Statsråden påpekte at det er tradisjon med godt samarbeid mellom fiskeri- og oljeinteresser, og mener det bør være mulig også i spørsmålet om havvind.

- Vi har lykkes å få et problemfritt forhold mellom seismikk og fiskeri. Det gir alle forutsetninger for å lykkes også med havvind, sier han.

zoomLENGTER TIL NORD: Olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) savner livet i nord, og må hjem hver helg for å overleve en arbeidsuke i Oslo
LENGTER TIL NORD: Olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) savner livet i nord, og må hjem hver helg for å overleve en arbeidsuke i Oslo

- Men fiskerne er vel ikke akkurat enig i at samarbeidet mellom fiskerne og seismikk ikke alltid har fungert like godt?

- Vi har på plass forutsetninger for at det skal fungerer, og vi har fått på ordninger som nå sikrer god dialog og møteplasser. Det er viktig for å lykkes fremover også, svarer Freiberg Fiskeribladet.

Ikke enig

Det har også vært mye støy rundt havvind-planene utenfor Sørøya i Finnmark, men statsråden kjenner ikke til at samarbeidet ikke fungerer.

- Fiskerne i området klager over at det var bedre dialog med petroleumsnæringen da Snøhvit ble bygget ut i Finnmark enn med vindkraftinteressene nå. Hva tenker du rundt dette?

- For det første har NVE kun kommet med et forslag på at dette kan bygges ut. Vi har ikke begynt samtalene ennå. Vi ønsker selvsagt dialog og få frem alle ulike synspunkt, sier han og påpeker at målet er å få til et konstruktivt samspill.

Lengter mot nord

Ministeren kommer fra Hemnes i Vesterålen, og innrømmet samtidig at det er tøft å oppholde seg så mye i Oslo som han gjør. En arbeidsuke på fem dager i hovedstaden er mer enn nok, sa han.

- Jeg må hjem til Vesterålen i helgene for å holde ut én uke i Oslo. Av og til lurer jeg på hva jeg gjør i hovedstaden, og funderer på om jeg ikke heller burde få meg en jobb i sjømatnæringen igjen, sier han. 

Statsråden har bakgrunn fra 13 år i oppdrettsnæringen, men har også vært kokk om bord på tråler og linefartøy. - Men det var ikke enkelt når jeg aldri før hadde kokt poteter, humret han. 

- Men av og til drømmer jeg om en jobb i fiskerinæringen. Dere har en fri og flott arbeidsplass.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.