GIR SEG IKKE: Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom har ikke tenkt å gi seg. Foto: Natur og Ungdom
GIR SEG IKKE: Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom har ikke tenkt å gi seg. Foto: Natur og Ungdom

Miljøaktivister på vei til borefelt. - Aksjonerer til vi blir bortvist

Det er duket for sivil ulydighet onsdag når miljøorganisasjoner skal forsøke å stoppe oljeselskapet Wintershall Dea fra å starte prøveboring i Trænarevet.

Miljø
Frida Brembo-Egilsrud
29. oktober 2019 13:36Oppdatert:
29. oktober 2019 15:25

- Ja, nå er vi på tur ut mot feltet, sier Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom til Fiskeribladet tirsdag.

Han sitter i båten til miljøorganisasjonen Bellona, «Kallinika». Sammen skal de utøve sivil ulydighet og stoppe oljeselskapet Wintershall Dea fra å prøvebore på Toutatis, som ligger bare noen kilometer fra det sårbare Trænarevet.  Eiterjord regner med å være fremme på feltet i 11-tiden onsdag.

Vil aksjonere til de blir bortvist

Eiterjord forteller at de har planer om å ligge i feltet for å markere motstand, og der vil de ligge til de blir bortvist. 

- Vi vil vise at vi er sterkt uenig i avgjørelsen om å tillate prøveboring på toutatis. Og vi vil vise at vi ikke aksepterer at oljeindustrien får komme så nært de sårbare områdene, sier Eiterjord. 

Natur og Ungdom, Bellona og Norges Kystfiskarlag har sendt omfattende klager til Klima- og miljødepartementet i håp om å få snudd tillatelsen om prøveboring. Denne uken ble det klart at organisasjonene ikke ble hørt. 

- Vi vil ikke at denne boringen skal finne sted, vi kan ikke ta den risikoen. Historisk sett er det nærmest blitt en naturlov i Norge om at finner man olje får man bygge ut. Vi vil ikke gi oss og har tenkt å følge saken opp også etter denne demonstrasjonen, forteller Eiterjord. 

zoomNÆRT: Her skal Wintershall Dea prøvebore.
NÆRT: Her skal Wintershall Dea prøvebore.

- Flaut av Venstre

Det er 10 personer om bord og båten er rigget opp med mat og fasiliteter til at de kan bli liggende på feltet en stund. 

- Vi står til vi blir bortvist og vi har tenkt å følge den riggen til døren. Den er ikke fremme ved feltet enda, hvis politikerne vil kan de ta til vett å få snudd den. Dette er i nærheten av det viktigste gyteområdet vi har, sier Eiterjord og tilføyer,

- Det er fiskeressursene vi skal leve av, og vi ser at ved dette feltet er det mye av det samme økosystemet som i Lofoten. I tillegg vil et eventuelt oljesøl trekke mot Lofoten.

Eiterjord synes at det er regelrett flaut at Venstre med Klima -og Miljøminister Ola Elvestuen i spissen ikke har stoppet planene og nå i en NRK-uttalelse skylder på andre. 

- At Venstre skylder på andre er flaut. Miljøaspektet og nye fakta har kommet til, da kan vi ikke ha politikere som skylder på andre. Denne boresøknaden kom på denne regjeringens vakt, og det er Elvestuen som har ansvaret. 

Forberedt på aksjon

Communication manager i Wintershall DEA, Kjetil Hjertvik, sier at de er forberedt på aksjonen fra miljøorganisasjonene og at godkjennelsen som kom denne uken var som forventet. 

- Vi har ingenting imot at de aksjonerer, men vi er opptatt av sikkerhet. Det er det viktigste. Vi kommer med stor og tung last, i tillegg er området kjent for å ha sterk sjø til tider, sier Hjertvik. 

zoomKjetil Hjertvik i Wintershall DEA
Kjetil Hjertvik i Wintershall DEA

Han forteller at når de nå har fått boretillatelse og bekreftelse fra departementet at arbeidet er forsvarlig, er det dette de forholder seg til. 

- Vi har fått en arbeidstillatelse og den var som forventet. Det er lagt ned en grundig jobb med tanke på miljø og sikkerhet. Vi vet hvordan område vi er i er, og derfor har vi lagt ned et ekstra gir med at vi blant annet har ekstra oljevern og vi borer i mindre diameter. Vi overholder regelverket og har absolutt ingen interesse for at det skal gå galt, sier Hjertvik. 

Opp til politiet

 Han forteller at hvis alt går som planlagt, vil riggen være på feltet natt til onsdag. Planen er at den vi ligge i feltet i 30 dager. 

- Planen vår er å plassere oss med en gang vi kommer frem. Nå har vi fått en lovlig tillatelse på området. Hvis miljøorganisasjonene aksjonerer i feltet, blir det opp til politiet å vurdere hva som skal gjøres, sier Hjertvik. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.