UTDANNING: Fiskerne frykter for fiskeriutdanningen ved den videregående skolen i Gravdal.Arkivfoto: Willy Hauge
UTDANNING: Fiskerne frykter for fiskeriutdanningen ved den videregående skolen i Gravdal.Arkivfoto: Willy Hauge

Frykter fiskerfagskolen i Gravdal skal ryke

Deler av fiskerfagskolen i Gravdal kan bli nedlagt etter 56 års virke. Nordland Fylke skal spare 170 millioner kroner på utdanning innen 2022.

Samfunn
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
28. oktober 2019 15:02

Fiskerfagskolen er en av mange forslag på linjer ved ulike videregående skoler som foreslås nedlagt. Fra fiskerihold reageres det imidlertid kraftig på forslaget som rammer det mest fiskerike området i landet.

zoomØrjan Sandnes er styreleder i Vestvågøy fiskarlag
Ørjan Sandnes er styreleder i Vestvågøy fiskarlag

- Her har det vært utdanning siden 1963, og det vil være et stort tap for hele regionen dersom denne utdanningen faller bort, med alt som er bygget opp rundt denne skolen, sier styreleder i Vestvågøy fiskarlag, Ørjan Sandnes, til Fiskeribladet.

Sjokkert

Vestvågøy fiskarlag sier i en uttalelse at de reagere med sjokk at den viktigste utdanningen til fiskere i Lofoten er foreslått nedlagt. 

- Lofoten og Gravdal har gjennom en årrekke opparbeidet et meget godt ry som opplæringssted for fiskere. Vi kan ikke godta at denne kompetansen forsvinner. Det vil være meget uheldig for hele regionen. Spesielt for ungdommen som skal inn i næringen vil det bli vanskelig når denne utdanningen forsvinner fra region, heter det i uttalelsen.

Sandnes viser til en skole som i tillegg til undervisning også har sikkerhetskurs for fiskere. Her bygges det nå opp en ny skole på Leknes som skal styrke den maritime utdanningen, der det er mulig å ta fagbrev og sertifikater.

Første året

Det som foreslås nedlagt er naturbrukslinjen ved vest-Lofoten videregående skole, som er det første året i utdanningsløpet for en fiskerifaglig og en maritim utdanning. Det lokale fiskarlaget viser til at dette er en linje som er fullsøkt og hadde en søkermasse til to klasser, hvor de har tatt inn 19 elever i én klasse.

- Det er helt bak mål å legge ned fiskeriutdanningen i en av de største fiskeriregionene. Dette kommer vi ikke til å godta, sier Vestvågøy fiskarlag.

Økende interesse

Arbeidsutvalget i Nordland Fylkes Fiskarlag (NFF) advarer også mot en nedleggelse av utdanning innen naturbruk og fiske og fangst i Gravdal. Et utdanningstilbud som er svært relevante for ungdom i Nordland og som skal sikre den fremtidige rekrutteringen til den svært viktige fiskerinæringen.

NFF viser til at fiskerinæringen står foran et generasjonsskifte, samtidig som interessen blant ungdom for å ta utdanning innenfor fiskeri er meget stor. 

- Arbeidsutvalget viser i denne sammenhengen til at den tiden der ungdom gikk rett om bord i fiskebåten nå er forbi. Nå er det utdanning som gjelder i et høyteknologisk yrke med strenge krav til god fangstbehandling. Det er også kjent at dersom en utdanning på videregående nivå kan foregå nært hjemstedet så blir den både mer attraktiv og mer relevant for unge som skal skaffe skape seg en yrkeskarriere, heter det i en uttalelse fra NFF.

Blir hørt

I en pressemelding fra utdanningssjef Nina Ellingsen Høiskar i Nordland fylkeskommune viser hun til at det i neste uke vil bli gjennomført regionsvise innspillsmøter i Brønnøysund, Bodø, Sortland og Narvik, for å sikre god medvirkning før saken oversendes politisk behandling. 

Her vil kommuner og arbeidsliv bli invitert til å gi råd og innspill til utdanningssjefens forslag før forslaget ferdigstilles og sendes til politisk behandling i fylkestinget.

- Vi inviterer svært bredt til innspillsmøter, der forslaget til ny tilbudsstruktur blir lagt frem. Vi ønsker en god drøfting regionalt, før saken behandles i fylkesrådet og fylkestinget i desember.

Torsdag i neste uke skal møtet være i Sortland, og styreleder Ørjan Sandnes i Vestvågøy fiskarlag oppfordrer medlemmer om å delta. Sjøl er han på landsmøtet i Norges Fiskarlag da, men sier lokallaget vil sørge for at det er representanter for laget til stede.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.