FRA FISKERIENE: En stor del av søppelet i havet kommer fra fiskeflåten. Her har Kystvakten ryddet søppel på Kiepertøya sør i Hinlopen på Svalbard.Arkivfoto: Kystvakten
FRA FISKERIENE: En stor del av søppelet i havet kommer fra fiskeflåten. Her har Kystvakten ryddet søppel på Kiepertøya sør i Hinlopen på Svalbard.Arkivfoto: Kystvakten

Fiskebåtskipper: - Søppelet på havet er delvis myndighetenes skyld

Fiskere ba fiskerimyndighetene om løsninger for å ta søppel med seg til lands, men fikk ingen respons. - Myndighetene må ta sin del av skylda, sier tidligere skipper Magnar R. Voldsund.

Miljø
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
29. oktober 2019 05:00Oppdatert:
29. oktober 2019 09:13

Voldsund (74) har vært fisker og skipper på fiskebåter imellom 35 og 40 år. Han reagerer på at fiskerne får mye av skylda for plastsøppelet som finnes i havet. Han mener fiskerne har forsøkt å begrense utkast av søppel, men er blitt møtt med rigide bestemmelser og null forståelse fra myndighetene.

zoomMagnar R. Voldsund, tidligere fisker.
Magnar R. Voldsund, tidligere fisker.

Tatt opp med Bergen

- Jeg har flere ganger, helt siden 1980-tallet, tatt opp søppelproblemet med Fiskeridirektoratet i Bergen, der jeg har vist til at fiskebåter må få bygge rom og tanker om bord til å oppbevare søppel, viser Voldsund til.

Svaret fra myndighetene har vært at de ikke vil tillate større volum og tonnasje på båtene.

- Dette har medført at vi på turer som tar 4-5 måneder ikke har hatt noe sted å lagre søppelet til vi kom i land. Vi kastet det derfor på havet, sier han.

Vil ikke dumpe

Voldsund har også vært kaptein på en større spansk tråler i Sørishavet. Der var det egne rom og anlegg for søppelforbrenning. Han mener norske båter ned til 40-45 meter kunne vært utstyrt med lignende rom.

- Det er ikke bare å skylde på fiskerne. Vi prøvde etter beste evne å la være å dumpe søppelet, men kunne ikke annet, sier han.

Den nå pensjonerte skipperen sier han har sett mye søppel i havet, noe han har syntes å være ille.

- Jeg har sett ufattelige mengder plast i havet. Nå er det nok litt bedre, men det har vært ille, sier Voldsund.

- Ikke vårt ansvar

- Søppel som måtte samle seg opp om bord på fiskebåter ligger ikke under fiskerimyndighetene sitt ansvar. Det er sjøfartsmyndighetene og miljømyndighetene som regulerer dette, sier Olav Lekve, som er seniorrådgiver i kommunikasjonsstaben i Fiskeridirektoratet. 

zoomOlav Lekve, seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet.
Olav Lekve, seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Han mener at å skylde på myndighetene for at man kaster søppel over bord, er å løpe fra det selvstendige ansvaret alle som enkeltmennesker har for å unngå å kaste søppel hvor det måtte være. 

- Det er kjent at fiskere i både Norge og andre land gjennom årene har kastet søppel på havet uten at det har vært begrunnet i manglende plass til å oppbevare søppelet om bord. Det var bare noe man gjorde. I de senere årene har det blitt betydelig mer bevissthet rundt det å kaste plast og annet avfall på havet, og dette skjer heldigvis sjeldnere nå enn før, sier Lekve. 

Fortidens synder

Seniorrådgiveren i Fiskeridirektoratet viser til at vi vil slite med fortidens synder i mange år framover. 

- Dette handler som oftest om holdninger og ikke så mye om kapasitetsproblemer om bord, mener han.

- Det er ikke kjent for oss hvorvidt fartøyprosjekt er blitt avvist eller krevd endret fordi Fiskeridirektoratet ikke har godtatt spesielle rom for søppeloppbevaring om bord. 

- Når vi ber om endringer eller avviser prosjekt med bakgrunn i tanker og oppbevaringsrom, handler det som oftest om at disse rommene eller tankene kan brukes til fangstoppbevaring utover det tillatelsen gjelder for. Ikke at rommene skal kunne brukes som søppelrom, sier Lekven.

Må forholde seg til regler

Fiskeribladet har spurt politisk ledelse om ikke myndighetene også bør ta et ansvar for at fiskerne har kastet søppel på havet, istedenfor å ta det med til lands. Statssekretær Roy Angelvik svarer på epost følgende:

- Det er vårt felles ansvar å ta vare på miljøet, og det finnes ingen unnskyldning for å benytte sjøen som avfallsplass - hvis noen fortsatt gjør det.

- Havet er produksjonslokale for sjømatproduktene vi lever av. At det er begrensninger for hvor store fartøy man kan ha betyr bare at man må drive innenfor de begrensningene man har, sier Angelvik.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.