EN PIONÈR: Johannes Hamre er et stort navn innen havforskningen.Foto: Einar Lindbæk
EN PIONÈR: Johannes Hamre er et stort navn innen havforskningen.Foto: Einar Lindbæk

Havforskningspionér Johannes Hamre er død

Havforsker Johannes Hamre døde torsdag i forrige uke. Han ble 90 år i april i år og vil bli husket som en av våre fremste havforskere.

Samfunn
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
21. oktober 2019 16:00Oppdatert:
22. oktober 2019 07:26

Hamre ble født i Sund kommune på Sotra vest av Bergen 7. april i 1929. Han var sønn av fiskebåtreder Vilhelm Hamre og Maria Hamre og gift med Honoria i 1954. Sammen fikk de tre barn. Kristin, Ole og Jon.

Marinbiolog

Han gjennomførte sitt hovedfagsstudie i marinbiolog ved Universitetet i Bergen i 1956, med en oppgave på tunfisk. Under studiene ble han ansatt som stipendiat, men ble etter avlagt hovedfag ansatt som vitenskapelig assistent ved Havforskningsinstituttet.

Fra 1965 var han ansatt som havforsker ved HI, før han i 1974 ble forskningssjef. En stilling han hadde til i 1996, da han ble pensjonist og gikk over i stilling som seniorforsker. 

Hamre var også tilknyttet en rekke andre undervisnings- og forskningsinstitusjoner. Han var i 1965 til 1967 professor ved fiskerihøgskolen både i Bombay, India, og siden ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø fra 1974 til 1996.

En utfordrer

Han har preget undervisning og samfunnsdebatt i hele sin yrkeskarriere og som pensjonist. Han var ikke redd for å si sin mening og kom ofte med synspunkter som utfordret den marine forskningen. Særlig knyttet til sildeforskningen, der han har fått mye av æren for gjenoppbyggingen av den norske vårgytende sildebestanden. 

Hamre har også vert medlem i en rekke råd og utvalg, og ledet ulike komiteer i det internasjonale råd for havforskning, ICES. Han har skrevet over 100 vitenskapelig artikler og utviklet modeller til bruk i forvaltningen. Blant de mest kjent er hans utvikling av flerbestandsmodeller.

Har satt spor

Hamre har satt spor etter seg i den marine forskningen. Spor som fører også inn i den fremtidige forskningen, der fiskebestander må ses i sammenheng med endringer i miljøforhold og klima. Han var forut for sin tid på en rekke områder, og måtte tåle kritikk for både sine modeller og sine resultater. 

En kritikk han på ingen måte vek unna, men forsvarte heftig både når han møtte forskere og fiskere. Og noe han vil minnes for. Hamre begraves i Møllendal store kapell mandag 28. oktober, klokken 14.30.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.