ØNSKER REGULERING: Helga Pedersen mener turistfiske har foregått for lenge uten klare regler, nå ønsker hun forbud mot utførsel av fisk.Foto: Ida von Hanno Bast
ØNSKER REGULERING: Helga Pedersen mener turistfiske har foregått for lenge uten klare regler, nå ønsker hun forbud mot utførsel av fisk.Foto: Ida von Hanno Bast

I 2009 sa Helga Pedersen at turistfiske var fremtiden. Nå vil hun forby utførsel av fisk

I 2009 uttalte daværende fiskeri -og kystminister Helga Pedersen til NRK, at turistfiske var fremtiden. Ti år senere mener hun at turistfiske har gått over styr.

Fritidsfiske
Frida Brembo-Egilsrud
21. oktober 2019 08:12Oppdatert:
21. oktober 2019 10:13

- Til tross for at beslagene av ulovlig fisk stadig øker, blir turistfiske en svært viktig næring for mange kystsamfunn, uttalte daværende fiskeriminister Helga Pedersen til NRK i 2009.

Nylig sendte Fjordfiskernemnda, der Pedersen sitter som leder, et brev til Nærings og Fiskeridepartementet der nemnda uttrykker et ønske om å forby utførsel av fisk for turister. Dette er en annen oppfatning enn Pedersen hadde da hun satt som fiskeriminister i 2009, og innførte en utførselskvote for turistene. 

Ikke lenger tilstrekkelig

- Jeg er fortsatt av den formening at fisketurisme gir muligheter for økt verdiskaping og nye arbeidsplasser langs kysten. Men det må selvsagt reguleres slik at man sikrer at turistene betaler for opplevelsen, og ikke med et mer eller mindre gratis ressursuttak, sier Pedersen og fortsetter:

- Da jeg var fiskeriminister innførte regjeringen derfor en utførselskvote på fisk tatt av turister. Slik turistfisket har utviklet seg er ikke dette lenger et tilstrekkelig tiltak. Jeg mener derfor tiden er kommet for å si nei til å ta med seg fisk utav landet, sier Pedersen til Fiskeribladet. 

- Burde forvaltningen av turistfiske vært skjerpet inn allerede da du var fiskeriminister?

- Det ble innført nye reguleringer da jeg var fiskeriminister. Den gangen utløste det til dels sterke protester fra reiselivsnæringen, men i dag tror jeg de fleste er enige om at det var helt  nødvendig å gjøre.

zoomIKKE TILPASSET: Helga Pedersen mener regelverket for turistfiskenæringen ikke er tilpasset den store tilstrømmingen av utenlandske turister.
IKKE TILPASSET: Helga Pedersen mener regelverket for turistfiskenæringen ikke er tilpasset den store tilstrømmingen av utenlandske turister.

Regelverket er ikke tilpasset

Pedersen tror at årsaker til at det mye omtalte turistfiske virker utenfor kontroll,  er at mye av aktiviteten skjer utenfor næringen.

- Det skjer mye utenom de seriøse bedriftene. Regelverket er ikke tilpasset tilstrømmingen av utenlandske fiskere og det er store kontrollmessige utfordringer, sier Pedersen. 

Pedersen mener at det viktigste myndighetene nå kan gjøre er å få gjort en innstramning i regelverket.

- Og få spredt informasjonen til de tilreisende om at det ikke er fritt frem i Norge, sier Pedersen. 

Boliger kjøpes opp

I samme sak publisert av NRK uttalte en reiselivsaktør på Sørøya, i Hasvik kommune i Finnmark, at turistfiske ville bli den største næringen på Sørøya.

Og utviklingen har absolutt vært der. Samtidig har ikke veien bare vært en dans på roser for den lille kommunen i Finnmark.

zoom- SKUMMELT: Eva D. Husby, ordfører i Hasvik, synes det er skummelt at det ikke finnes en ordentlig oversikt over fisketuristene som leier boliger i kommunen. - Skulle det skje en ulykke, har vi ingen oversikt over hvor mange som er der, sier hun.
- SKUMMELT: Eva D. Husby, ordfører i Hasvik, synes det er skummelt at det ikke finnes en ordentlig oversikt over fisketuristene som leier boliger i kommunen. - Skulle det skje en ulykke, har vi ingen oversikt over hvor mange som er der, sier hun.

Ordfører i Hasvik kommune Eva Husby, forteller at turistfiske er blitt en næring med for lite kontroll og for slett reglement. 

I kommunen medlitt over 1000 innbyggere, kjenner ordføreren til 10 boliger som er kjøpt opp av utenlandske aktører som leier ut husene svart til fisketurister. 

Svart turistfiske

- Vi har ikke eksakt tall, for det blir ikke registrert noen plass. Men det er et lite sted og vi vet om hvert fall 10 boliger, sier Husby til Fiskeribladet. 

Hun forteller om en uttalt svart utleie i den lille kommunen. Utenlandske aktører som kjøper opp boliger, men som ikke flytter til Hasvik. 

- Vi vet ikke hvor mange turister som besøker disse anleggene eller som leier boligene. Skulle det skje en ulykke, har vi ingen oversikt over hvor mange som er der. Det synes jeg som ordfører er skummelt. Turistene er ute i båter på 19-20 fot, sier Husby til Fiskeribladet.

Vanvittig økning

Hun forteller om en vanvittig økning i næringen de siste årene. Widerøe har nå tre flyavganger daglig, og turismen bidrar til at både butikker og samferdselstilbud er godt i den lille kommunen. 

- Vi har flere anlegg som driftes ordentlig, gir verdiskaping til samfunnet og drifter med respekt for lover og regler. Disse aktørene er vi veldig glade for at vi har her på Sørøya. Problemet er de som er uregistrert og som drifter svart, påpeker Husby. 

- De gir heller ingen lokal verdiskaping, da de ikke handler lokalt eller bor her mer enn et par måneder. Adresse og bedrift er registrert i hjemlandet. Det er meget bekymringsfullt, sier Husby. 

Hun forteller at dette er en trend som ser ut til å øke. 

- Vi ser at det er stor aktivitet.

Fortvilet

- Det er de uregistrerte vi ikke synes noe om. De er ikke velkommen hit. Det er for lett å registrere anlegg og for lite verktøy til å kontrollere næringen. Det må bli en bedre forvaltning, sier Husby. 

Hun forteller om en fortvilelse i kommunen over at de ikke har myndighet til å gjøre noe med ulovlighetene som skjer rett foran øynene på dem.

- Vi i kommunen har ikke myndighet til å gjøre noe. Det eneste vi kan gjøre er å nekte dem å bygge flytebrygger, sier ordføreren oppgitt.

- Ble det fremtiden som dere hadde sett for dere?

- Turistfiske har gitt oss mye, men måten det forvaltes på i dag er det ikke bra nok. Vi ønsker et turistfiske uten de kriminelle aktørene og et turistfiske som gir verdiskaping til kystsamfunnene, sier Husby.  

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.