HAVVIND: På land har vi sett en økende skepsis til vindmøller, men på sjøen har foreløpig ikke vært noen diskusjon. Ute av øye, ute av sinn har preget debatten rundt havmøller.Foto: Statoil
HAVVIND: På land har vi sett en økende skepsis til vindmøller, men på sjøen har foreløpig ikke vært noen diskusjon. Ute av øye, ute av sinn har preget debatten rundt havmøller.Foto: Statoil

- Fisk må være en prioritering før vindmøller

Leder
19. oktober 2019 10:03

De store havvindmølle-prosjektene som er planlagt langs kysten av Norge er i ferd med å utvikle seg til et nytt mareritt for norske fiskere. Myndigheter og vindindustri fosser frem, og fiskerne føler seg overkjørt fra alle hold. Det kan virke som om fiskernes synspunkt knapt blir hørt når vindmølleplanene utredes. Vi kan ikke utvikle nye næringer som skaper den type konflikt på et så tidlig stadium. Det er helt uakseptabelt at havvind-interessene til de grader overkjører fiskerne.

På land har vi sett en økende skepsis til vindmøller, men på sjøen har foreløpig ikke vært noen diskusjon. Ute av øye, ute av sinn har preget debatten rundt havmøller. Den tankegangen er i ferd med å snu, og spesielt har de store fiskeriorganisasjonene begynt å våkne. Det er sannelig på tide, for det siste vi trenger er økende arealkonflikter på havet der fiskerne nok en gang taper.

Fiskeribladet har den siste tiden skrevet en rekke artikler om havvind-prosjektene på kysten. Det er i dag tre klare forslag fra NVE. Et vindmølleanlegg utenfor Sørøya i Finnmark, på Utsira sørvest av Haugesund og på Søndre Nordsjøen på grensen til Danmark. I tillegg er det planer på Johan Sverdrup-feltet og ikke minst Hywind Tampen. Konfliktene står med andre ord i kø.

Vi omtalte nylig planene utenfor Sørøya i Finnmark, og der opplever fiskerne at de er i ferd med å bli stenger ute fra viktige fiskefelt. Samtidig klager de over at havvind-industrien ikke involverer fiskerinæringen på samme måte som oljebransjen gjorde da det ble bygget ut i Barentshavet. Fiskerinæringen blir rett og slett ikke tatt med på råd.

Vi trenger ikke flere arealkonflikter på havet som fiskerne taper. Fiskeri er viktigere enn havvind

Den samme tilbakemeldingene gir fiskerne i sør. Yrkesutøverne som opererer i Nordsjøen mener de holdes utenfor beslutningene som tas, og at havvindnæringen ikke hører eller tar hensyn til fiskernes interesser. Situasjonen ligner forholdene slik de har vært i Nordsjøen i ti år etter ti år. Der har fiskerne følt at de er blitt overkjørt av oljenæringen.

Equinor har imidlertid innsett at dialog er viktig, og beklaget i forrige uke overfor fiskerne. Energiselskapet understreket at de ønsker et åpent og godt forhold til fiskerne. Spørsmålet er om det er noe virkelig vilje bak ordene. Vi tror det er stor fare for at fiskerne nok en gang vil bli overkjørt av de store energiinteressene.

Områdene som pekes ut i havvindsatsingen er ikke blitt mindre viktig for fiskerne de siste årene. Heller tvert imot. Derfor bør også fiskerimakten i offentlig forvaltning gå imot planer som går på bekostning av fiskerinæringen. Flere av havvindmølleparkene som er planlagt vil fortrenge fiskeflåten og dermed svekke råstofftilgangen til fiskeindustrien. Det er hverken fiskerinæringen eller nasjonen Norge tjent med.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.