Illustrasjon av Hawind Tampen-prosjektet.Illustrasjon: Equinor
Illustrasjon av Hawind Tampen-prosjektet.Illustrasjon: Equinor

Equnior investerer i havvindparken Hywind Tampen - Fiskarlaget sier ja til prosjektet

Equinor har bestemt seg for å gå videre med prosjektet Hywind Tampen.

Teknologi
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
11. oktober 2019 09:50Oppdatert:
11. oktober 2019 10:06

I en pressmelding fredag opplyser Equinor at de sammen med partnerne på Snorre og Gullfaks, har bestemt seg for å investere i utbyggingen av havvindparken Hywind Tampen.

Tidligere er det meldt av Enova støtter prosjektet med 2,3 milliarder kroner.

I dag leveres to oppdaterte planer for utbygging og drift til myndighetene.

- Store muligheter

Vindparken, som skal ligge om lag 140 kilometer fra land mellom Snorre og Gullfaks, skal forsyne plattformene med kraft.

- Cirka 80 prosent av verdens vindressurser ligger på dypt vann, og flytende havvind kan spille en viktig rolle i energiomstillingen. Dette innebærer store muligheter for norsk industri, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, i meldingen.

Investerer 5 milliarder 

Investeringen i Hywind Tampen vil være i underkant av 5 milliarder norske kroner. Foruten støtten fra Enova, har i tillegg næringslivets NOx-fond besluttet å støtte prosjektet med opptil 566 millioner kroner. Equinor og partnerne må kun punge ut rundt 470 millioner kroner for å realisere prosjektet, ettersom selskapet kan skrive av 78 prosent av utgiftene til prosjektet - gjennom skattereglene på sokkelen, viser NRK til.

Hywind Tampen

  • Vindparken vil bestå av 11 vindturbiner basert på havvindkonseptet Hywind som er utviklet av Equinor. 
  • De 8 MW store turbinene vil få en samlet kapasitet på 88 MW
  • Turbinene vil kunne dekke om lag 35 prosent av det årlige behovet for elektrisk kraft på de fem plattformene Snorre A og B og Gullfaks A, B og C.
  • Hywind Tampen skal opereres fra Equinors kontorsted i Bergen og oppstart planlegges i slutten av 2022.
  • Gulen Industrihamn i Sogn og Fjordane er valgt som sted for sammenstilling av de flytende vindturbinene til Hywind Tampen før de fraktes ut på feltet i Nordsjøen.
    Kilde: Equinor

Reduserer CO2-utslipp

Gjennom å redusere bruken av gassturbiner på feltene, bidrar prosjektet til å redusere CO2-utslippene med mer enn 200.000 tonn per år, noe som tilsvarer de årlige utslippene fra 100.000 personbiler, opplyser Equnior.

Ifølge en studie utført av Multiconsult, vil Hywind Tampen-prosjektet kunne gi ringvirkningseffekter gjennom prosjektets levetid på 1550 til 3000 årsverk til norsk næringsliv. Hoveddelen av ringvirkningene kommer i forbindelse med prosjektets utbyggingsfase.

Ivareta fiskeriinteressene

Norges Fiskarlag uttalte nylig til Fiskeribladet at de mener Hywind-utbyggingen er blitt et prestisjeprosjekt som vil bli brukt som eksempel i senere utbygginger. Det planlegges flere vindkraftparker til havs. Derfor mener fiskerne det er det spesielt viktig at det blir tatt hensyn til fiskeriene.  

Fiskarlaget har etterlyst ivaretakelse av fiskeriinteressene. Denne uken møtte organisasjonen med statsråder og statssekretærer fra Olje- og Energidepartementet, samt Nærings- og Fiskeridepartementet om Hywind Tampen-prosjektet.

- Ja til prosjektet

- Fiskarlaget sier ja til prosjektet, men det må justeres i tråd med vår anbefaling, uttalte fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen i en melding på Fiskarlagets nettsider tidligere denne uken.

Ingebrigtsen forteller om et konstruktivt møte. 

-Vi føler vi når frem med våre argumenter for en justering av Hywind Tampen-prosjektet. Vi ser frem til at høringsrunden avsluttes 1. november og påfølgende nytt møte med begge statsråder.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.