VAKSINERING VIKTIG: Vaksinering er en viktig årsak til lavt forbruk av antibiotika i norsk lakseoppdrettsnæring. Bildet fra vaksinering av smolt hos Sundsfjord Smolt i Gildeskål i Nordland.Illfoto: Agnar Berg
VAKSINERING VIKTIG: Vaksinering er en viktig årsak til lavt forbruk av antibiotika i norsk lakseoppdrettsnæring. Bildet fra vaksinering av smolt hos Sundsfjord Smolt i Gildeskål i Nordland.Illfoto: Agnar Berg

Professor: - Lav antibiotikabruk i norsk laks er uinteressant for media

Norsk oppdrettslaks er en soleklar vinner når det gjelder minst mulig bruk av antibiotika, men det er vanskelig å «selge» dette budskapet, sier professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik.

Havbruk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
10. oktober 2019 12:10Oppdatert:
4. juli 2020 16:39

- 98,6 prosent av norsk oppdrettslaks var i fjor aldri i nærheten av antibiotika. For noen år siden skrev jeg og tre andre professorer en kronikk om den lave antibiotikabruken i norsk lakseoppdrettsnæring, men vi fikk den ikke på trykk. Hadde budskapet derimot vært at antibiotikabruken økte, ville kronikken blitt interessant, mener professoren ved Universitetet i Tromsø, UiT. 

Ikke forbud

Olsvik er professor i humanmedisin. Han sier at hans første professorat var i veterinærmedisin. Derfor har han kunnskap om antibiotikabruk både hos mennesker og dyr.

zoomØrjan Olsvik, professor ved Universitetet i Tromsø
Ørjan Olsvik, professor ved Universitetet i Tromsø

I humanmedisin i Norge er det stort fokus må bruken av antibiotika. Bruken skal ned og legene skal være restriktive i utskriving av antibiotikaresepter.

- Tror du at det vil komme et forbud mot bruk av antibiotika i norsk lakseoppdrett?

- Nei det tror jeg ikke fordi bruken av antibiotika i norsk lakseoppdrett er svært liten. Nå skal jeg ikke rakke ned på andre lakseland. Men for å trekke fram Chile, så bruker en der mellom 1000 og 2000 ganger mer antibiotika per kilo produsert laks enn det som gjøres i Norge. Det kommer blant annet at vi i Norge er kommet mye lenger når det gjelder bruk av vaksiner, sier han.

Mye bedre enn landbruket

Olsvik sier at bruken av antibiotika i norsk landbruk er lav sammenlignet med for eksempel Sverige.

I Norge ble det i fjor brukt i gjennomsnitt 2,9 milligram antibiotika for å produsere ett kilo storfékjøtt. I Sverige ble det brukt 12,9 milligram.

Olsvik sier at norsk landbruk er en «vinner» sammenlignet med andre land. Men når en sammenligner norsk landbruk med norsk lakseoppdrett er forskjellen enda større.

Mens det ble brukt 2,9 milligram antibiotika i norsk landbruk i 2018, ble det i 2018 kun brukt 0,069 miligram antibiotika per kilo produsert laks, ifølge Oslvik.

Større laks behandlet

I 2017 er antibiotikabruken per kilo laks i Norge litt lavere. Da ble det brukt 0,048 milligram per kilo produsert laks.

Antibiotika og laks

  • Antibiotika til bruk på oppdrettsfisk i Norge er fortsatt lavt selv om det var en økning ifra 2017 til 2018.
  • I fjor ble det brukt 933 kilo totalt på alle oppdrettsarter, mot 626 kilo i 2017, ifølge Folkehelseinstituttet.
  • Ifølge Veterinærinstituttets nettsider var antall oppdrettsanlegg der fisken ble behandlet med antibiotika betraktelig lavere i 2018 enn året før.
  • Men i fjor ble større fisk behandlet med antibiotika og da blir behandlingsdosene tilsvarende større.

Olsvik sier at det selvfølgelig er fristende å lage et stort poeng av denne økningen hvis en ikke vet hva som ligger bak tallene.

Han sier at det som trekker antibiotikabruken opp fra 2017 til 2018 er at større laks er blitt behandlet i 2018 sammenlignet med i 2017. Doseringen er høgere for stor laks.

I Nasjonal strategiplan mot antibiotikaresistens til regjeringen, som ble laget i 2015, ble det bestemt at forbruket av antibiotika i 2020 ikke burde overstige det gjennomsnittlige totalforbruket i årene 2004 - 2014. I denne perioden var gjennomsnittlig forbruk 1003 kilo.

Totalforbruk

I 2018 endte en opp med et totalforbruk i norsk oppdrett (også inkludert ørret og rensefisk) på 933 kilo, mot 626 kilo i fjor, ifølge Folkehelseinstituttet.

Olsvik sier at når en tar med økningen av lakseproduksjonen fra 2014 til 2018, så er det en tydelig nedgang i bruk av antibiotika per kilo produsert laks.

Mens snittallet for perioden 2004 til 2014 var 1,14 milligram per kilo produsert laks, var dette tallet 0,069 milligram i fjor.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.