. Paneldebatt på Hvitfisk-konferansen. Ørjan Nergaard, Bengt-Rune Strifeldt, Magnar Pedersen, Morten Andersen og Jon-Erik Henriksen.Foto: Frida Brembo-Egilsrud
. Paneldebatt på Hvitfisk-konferansen. Ørjan Nergaard, Bengt-Rune Strifeldt, Magnar Pedersen, Morten Andersen og Jon-Erik Henriksen.Foto: Frida Brembo-Egilsrud

Magnar Pedersen: - God idé å leie en del av kvoten til landindustrien

Divisjonsdirektør i Nofima Magnar Pedersen, tror at det er bare snakk om tid før fiskerne selv vil fjerne deltagerloven slik den fremstår i dag. Det er ikke daglig leder i Fiskarlaget Nord Jon-Erik Henriksen enig i.

Industri
Frida Brembo-Egilsrud
9. oktober 2019 16:51Oppdatert:
10. oktober 2019 13:58

I et innlegg på Hvitfisk-konferansen i Tromsø onsdag, uttalte Magnar Pedersen at en industrikvote vil være et effektivt virkemiddel for økt bearbeiding av råstoff i Norge. Han fikk støtte både fra FRPs politiske talsperson og landindustrien. 

For lite råstoff

Hvert år sendes nærmere halvparten av alt råstoff til utlandet for bearbeiding. Det gir færre og mer usikre arbeidsplasser langs kysten, og det reagerer industrien sterkt på. Mange bedrifter har vanskeligheter med å overleve i den sesongbaserte næringen, tilgangen til råstoff i månedene utenfor sesong er for liten. 

- Jeg tror at hvis industrien fikk muligheten til å leie kvoter, der de må leie inn fiskere for å få fisket kvoten, men på egne betingelser, vil tilgangen på råstoff øke betraktelig, sier Magnar Pedersen. 

Store rederier

Pedersen har jobbet i en årrekke i Nofima, men presiserer at det har ikke vært gjennomført noen forskning eller undersøkelser på problemstillingen. Han uttaler seg av erfaring og av kjennskap til næringen.

- Jeg tror storrederne vil prøve å få deltagerloven opphevet med tid og stunder. Vi ser at det ikke lenger er de små sjarkfiskerne som eier båt og kvote, men store rederier. Flåten blir bare større og større og det legges ned enorme summer. 

Pedersen viser til pliktkommisjonen under daværende fiskeriminister Per Sandberg. Kommisjonen var satt ned for å gjennomgå leverings,-bearbeidings, -og aktivitetsplikten, men det skjedde lite ut av rapportens innhold. 

- De foreslo at de som hadde plikt skulle gi noe av kvoten til landindustrien, som pliktsystemet opprinnelig var ment for. Jeg tror det var et godt forslag, men det ble aldri en debatt om det, sier Pedersen til Fiskeribladet. 

Ønsker ikke debatt

Daglig leder i Fiskarlaget Nord Jon-Erik Henriksen er uenig med Pedersen når det gjelder deltagerloven. Han mener at hvis deltagerloven tas ut vil ingen fiskere i kystfiskeflåten nå opp i konkurranse mot store industribedrifter. 

- Jeg mener at her må man være bevisst på hva man gjør. Hvis man går bort fra dagens ordning med mange eiere til noen få, vil man ikke få det mangfoldet man trenger i en flåte, sier Henriksen. 

Både til Fiskeribladet og i sitt innlegg under konferansen, påpekte Henriksen at deltagerloven ikke er en debatt og at han mener at det ikke er nødvendig å starte en. Det er Pedersen uenig i. 

Trenger debatt 

- Jeg mener at vi trenger en debatt rundt tematikken. Det er viktig. Alle snakker om at vi må få til økt bearbeiding av råstoff i landindustrien, og da er dette et godt forslag.

Under dagens konferanse var også FRP`s fiskeripolitiske talsmann Bengt-Rune Strifeldt til stede. I tillegg til å holde et innlegg for de over 70 fremmøtte, stilte han opp som eneste politiker i paneldebatten. 

Strifeldt kom med én løfte, og det var at deltagerloven og pliktsystemet vil bli en sak for regjeringen. 

- Det er fornuftig å gjøre endringer i pliktsystemet og det vil skje noe med deltagerloven i regjeringen. Flåtene bygges større og gjeldsgraden er stor, blant annet, sa Strifeldt. 

- Fiskerne er beskyttet gjennom deltagerloven, men jeg synes ikke de tar sitt samfunnsansvar som de bør, tilføyde Strifeldt. 

Henriksen påpekte at politikerne bør ta selvkritikk, da det i flere år er blitt oppmuntret til å bygge større båter, mens de nå får svi for det. 

Unge vil ha norsk

Strifeldt mener også at klimaproblematikken vil slå ut i markedet før vi aner, og at de yngre som nå vokser til vil ha andre krav til matindustrien.

- Jeg tror de unge vil betale mer for at fisken er bearbeidet i Norge. Men man kan ikke bygge industri med tilgang på råstoff bare tre-fire måneder i året. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.