VALG: Brasil et viktig klippfiskmarked for Norge, men fisk er i tøff konkurranse med kjøtt i hypermarkedene i Brasil. Hvis brasilianerne gjør sjømat i større grad til hverdagsmat, vil konsumet på ni kilo per capita øke kraftig.Arkivfoto: Einar Lindbæk
VALG: Brasil et viktig klippfiskmarked for Norge, men fisk er i tøff konkurranse med kjøtt i hypermarkedene i Brasil. Hvis brasilianerne gjør sjømat i større grad til hverdagsmat, vil konsumet på ni kilo per capita øke kraftig.Arkivfoto: Einar Lindbæk

Klippfiskeksporten har økt kraftig i verdi

Marked
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
12. oktober 2019 13:23

Så langt i år har Norge eksportert 64 600 tonn klippfisk for 3,2 milliarder kroner. Mengden er på samme nivå som i fjor, men verdien økte med åtte prosent eller 249 millioner kroner fra samme periode i fjor.

I september eksporterte Norge 9 800 tonn klippfisk til en verdi av 553 millioner kroner. Det var en økning i mengde på to prosent, mens verdien økte med 18 prosent eller 86 millioner kroner fra september i fjor. Portugal, Brasil og den Dominikanske Rep. var de største kjøperne hittil i år.

- På nivå med fjoråret

- De lave volumene av saltfisk er én forklaring på at eksporten av klippfisk til Portugal har økt de siste månedene. Denne økningen, sammen med fortsatt vekst for klippfisk av sei gjør at eksporten av klippfisk totalt er på nivå med fjoråret. Prisveksten for klippfisk av torsk fortsetter, men vi ser samtidig at også klippfisk av sei nå også bidrar med økte priser, sier Ingrid Kristine Pettersen, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

- Etter et par år med prisfall ser vi nå en positiv utvikling i seiprisene. Spesielt de siste par månedene har prisene på både fersk hel, fryst hel og klippfisk av sei økt betydelig. En viktig forklaring er god etterspørselsutvikling i flere markeder. For eksempel har økt kjøpekraft på grunn av mer stabil oljepris ført Kongo Brazzaville opp som neste største marked for klippfisk av sei, legger Pettersen til i samme melding.

Nedgang i saltfiskeksporten

Når det gjelder saltfisk har Norge eksportert 19.200 tonn så langt i år - til en verdi av 1,1 milliard kroner. Det er en nedgang i mengde på 22 prosent, mens verdien falt med 12 prosent eller 152 millioner kroner fra samme periode i fjor.

I september måned har Norge eksportert 998 tonn saltfisk til en verdi av 47 millioner kroner. Volumet falt med 17 prosent, mens verdien falt med 19 prosent eller 11 millioner kroner. Portugal, Spania og Hellas har vært viktigste markedene hittil i år.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.