FRYST TORSK: Både mengden og verdien av fryst torsk går opp så langt i år. Her ser vi frossen linefanget torsk.Illustrasjonsfoto: Ole Erik Klokeide
FRYST TORSK: Både mengden og verdien av fryst torsk går opp så langt i år. Her ser vi frossen linefanget torsk.Illustrasjonsfoto: Ole Erik Klokeide

Eksporten ned for fersk torsk - opp for fryst torsk

Marked
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
13. oktober 2019 12:13

Hittil i år har Norge eksportert 44.200 tonn fersk torsk, inklusiv filet, for 1,9 milliarder kroner. Det er en nedgang i mengde på 23 prosent, mens verdien falt med sju prosent eller 150 millioner kroner fra samme periode i fjor. Hittil i år er det Danmark, Polen og Nederland som har vært de største markedene for fersk torsk.

zoomIngrid Kristine Pettersen, markedsanalytiker for hvitfisk hos Norges sjømatråd.
Ingrid Kristine Pettersen, markedsanalytiker for hvitfisk hos Norges sjømatråd.

- Lavere kvoter på torsk har ført til lavere eksport av de fleste torskeprodukter. Fallet i volum, sammen med en svak norsk krone, er nok hovedforklaringen på at prisen har gått opp, sier sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, Ingrid Kristine Pettersen, i en pressemelding.

Fryst torsk

Så langt i år har Norge eksportert 53.700 tonn fryst torsk, inklusiv filet til en verdi av 2,3 milliarder kroner. Mengden økte med fire prosent, mens verdien økte med 19 prosent eller 361 millioner kroner. Kina, Storbritannia og Polen var de største kjøperne av fryst torsk hittil i år.

Norge har eksportert 3 800 tonn fryst torsk, inklusiv filet, for 165 millioner kroner i september måned. Det er dog en nedgang på fire prosent, men verdien økte med ett prosent eller 2 millioner kroner fra september i fjor.

Brexit-uro

- Fryst hel torsk er det torskeproduktet som har lavest prisvekst, men volumene er høyere enn på samme tid i fjor. Usikkerhet rundt brexit og stabil etterspørsel er hovedforklaringen på at Storbritannia er det markedet som har hatt størst volumvekst så langt i år, mener Pettersen.

- Samtidig ser vi at både fersk og fryst filet har tatt større andeler av eksportvolumet og sammen med økte priser er det en betydelig verdivekst for begge produktene, uttaler Pettersen i en pressemelding om eksporttallene.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.