"TEIGENES": Ringnotsnurperen fra Herøy på Sunnmøre fikk kjempekast på makrellfeltet og satte fangstrekord målt i verdi.Foto: Ivan Reid
"TEIGENES": Ringnotsnurperen fra Herøy på Sunnmøre fikk kjempekast på makrellfeltet og satte fangstrekord målt i verdi.Foto: Ivan Reid

«Teigenes» leverte tidenes makrellfangst verdt 14 millioner: - Et kast man bare drømmer om

- Aldri før i mitt 55-årige liv som fisker har jeg levert en så stor makrellfangst målt i verdi.

Fiskeri
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
2. oktober 2019 14:24Oppdatert:
3. oktober 2019 12:55

Det sier skipper Ottar Jarle Solli på ringnotbåten «Teigenes».

Han pustet lettet ut i Egersund tirsdag ettermiddag etter å ha levert 820 tonn makrell til Pelagia Egersund Seafood. Fangsten hadde trolig en verdi på over 14 millioner kroner og er resultat av et notkast i EU-sonen mellom Skottland og Shetland mandag.

Fornøyd med pris og fangst

Solli vil ikke avsløre prisen de fikk per kilo for makrellen, men sier seg fornøyd med både fangst og pris. Det er kjent at makrellprisene de siste dagene har vært på mellom 17 og 18 kroner kiloet. Om vi legger et forsiktig anslag på 17 kroner kiloet for makrellen betyr det om lag 14 millioner kroner i fangstinntekter for storfangsten. 

Drømmekast

- Det er slike kast man drømmer om selv om det føltes som om det ble litt mye. Det er vanskelig å beregne størrelsen på kast når makrellen står tett i stimer. Det følger spenning med så store kast og at alt går som det skal til makrellen er levert hos kjøper. Vi kan konstatere at det gikk bra hele veien, sier Solli.

zoomSKIPPER: Ottar Jarle Solli på «Teigenes» har levert tidenes mest verdifulle makrellfangst fra en norsk fiskebåt.
SKIPPER: Ottar Jarle Solli på «Teigenes» har levert tidenes mest verdifulle makrellfangst fra en norsk fiskebåt.

Kjøperne bekymret

De rekordhøye prisene bekymrer kjøperne.

- De høye prisene er et utslag av overkapasitet på land. Det er ikke fiskernes skyld at makrellsesongen er blitt en ren risikosport for kjøperne, sier Bjørn Ketel Sirevåg i Pelagia Egersund Seafood.

zoomRISIKOSPORT: Det er ikke bare, bare å handle makrell nå med høye priser, sier Bjørn Ketel Sirevåg ved Pelagia Egersund
RISIKOSPORT: Det er ikke bare, bare å handle makrell nå med høye priser, sier Bjørn Ketel Sirevåg ved Pelagia Egersund

- Alle skal ha fisk til sine anlegg samtidig og da kan det ende med at vi på kjøpersiden ender opp med å bytte penger og setter oss i fare for å tape penger. Den norske kvoten er ikke større i år enn at den kan gå til det japanske markedet, men også her er det grenser for hva som vil betales og kjøpes og vi er i et marked med konkurranse fra både Japans egen makrell og makrell fra for eksempel Canada, sier Sirevåg.

Sirevåg bekrefter at kiloprisen har vært på mellom 17 og 18 kroner siden fisket tok seg opp og at det har vært få fangster levert under 17 kroner.

Minst 455 millioner på fire døgn

I løpet av de fire siste døgnene har den norske makrellflåten meldt inn makrell for anslagsvis 455 millioner kroner. Innmeldingene viser 26.807 tonn i løpet av 100 timer. Vår fangstverdiberegning er gjort ut fra en anslått gjennomsnittspris på 17 kroner kiloet for makrellen.

- Det ble god fart i makrellfisket fra lørdag og innmeldingene har holdt seg oppe siden da, sier salgsleder Kenneth Garvik i Norges Sildesalgslag.

Det er slike kast man drømmer om selv om det føltes som om det ble litt mye

Ottar Jarle Solli, skipper på «Teigenes»

Topprisen tett på 18 kroner 

Aktørene i makrell ønsker ikke stor oppmerksomhet om makrellprisene, men Garvik bekrefter at det ble nye rekordpriser lørdag og en forsiktig nedgang etter det med mange og store innmeldinger. Fra fiskerhold har Fiskeribladet fått opplyst at beste pris som er oppnådd til nå er på tett opp under 18 kroner kiloet.

Båtene stimet samlet til EU-sonen mellom Shetland og Skottland i rute 4221 i Sildelagets kartoversikt etter at en nederlandsk tråler før helga varslet storfangst og mye makrell i området. I forrige uke ble de første store makrellfangstene tatt langt ute i norsk sone.

13 fangster over 600 tonn

13 av fangstene tatt de siste fire døgnene har vært på 600 tonn eller mer. Makrellen er i hovedsak rundt 440-470 gram i gjennomsnittsvekt.

- Fisket har vært jevnt godt, i bra vær og det er ikke særlige problemer med åte i makrellen, sier Garvik.

Det faktum at den norske flåten har fisket lite makrell i norsk sone i år og nå benytter seg at makrell de kan fiske av norsk kvote i EU-sonen, bryter litt med historien om hvor den norske makrellflåten normalt tar makrellen.

- Det er vanskelig å si hva som er normalt med makrellen. Med dagens kvotebilde, har vi god tilgang til makrell i EU-sonen. Man burde kanskje ha startet fiske noe tidligere for å kunne ta mer makrell i Norskehavet, sier Garvik.

Egersund og Ellingsøy

Blant de 13 fangstene over 600 tonn, topper «Teigenes» fangstoversikten med 820 tonn av 461 grams makrell i gjennomsnitt meldt inn søndag for levering til Pelagia Egersund Seafood. De nest største fangstene meldte «Manon» og «Trønderbas» inn med 720 tonn hver, noe som indikerer fangstverdier på over 12 millioner kroner hver.

En fangst på 600 tonn makrell peker mot en fangstverdi på over ti millioner kroner ut fra en kilopris på 17 kroner.

Dette er fangstene på 600 tonn eller mer siden lørdag:

 • «Birkeland» 600 tonn
 • «Rogne» 690 tonn
 • «Østerbris» 670 tonn
 • «Manon» 720 tonn
 • «Hardhaus» 640 tonn
 • «Teigenes» 820 tonn
 • «Brennholm» 620 tonn
 • «Havglans» 600 tonn
 • «Trønderbas» 720 tonn
 • «Åkerøy» 635 tonn
 • «Nordfisk» 670 tonn
 • «Talbor» 660 tonn
 • «Strand Senior» 600 tonn

Pelagia Egersund Seafood er største kjøper med fire av de 13 største fangstene, fulgt av Brødrene Sperre på Ellingsøy som har tatt imot tre av de største fangstene.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.