GILDESKÅL: Drømmer du om å eie en slik? Storvik fiskerihavn i Gildeskål kommune, Nordland, sto på salgslisten da salget startet og ble taksert til 350.000 kroner. Den er nå definert under merknad «i prosess med å bli solgt». Kommunen har fått utsatt frist med å bestemme seg til 15.oktober i år, samt at den er lyst ut for foreninger med samme frist.Arkivfoto: Kystverket
GILDESKÅL: Drømmer du om å eie en slik? Storvik fiskerihavn i Gildeskål kommune, Nordland, sto på salgslisten da salget startet og ble taksert til 350.000 kroner. Den er nå definert under merknad «i prosess med å bli solgt». Kommunen har fått utsatt frist med å bestemme seg til 15.oktober i år, samt at den er lyst ut for foreninger med samme frist.Arkivfoto: Kystverket

Har solgt unna 55 fiskerihavner så langt i år

Er du på jakt etter en trygg havn? Det er forsatt mange fiskerihavner til salgs kysten rundt.

Fiskeri
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
1. oktober 2019 08:21

Kystverket selger statlige fiskerihavner der det ikke lenger drives aktiv fiskerivirksomhet. Fra januar til utgangen av august i år er i alt 55 slike fiskerihavner overlatt til andre, opplyser de via twitter. 

Omlag 500 fiskerihavn-anlegg er i dag i Statens og Kystverkets eie, hvorav 323 har aktiv fiskerinæringsvirksomhet.  Målet til Kystverket er at flest mulig ikke-næringsaktive fiskerihavner skal ut av deres eie og forvaltning.

På «opphørssalg»

Fiskeribladet kunne i desember 2018 forteller om tidenes opphørssalg av fiskerihavner fra Kystverket kysten rundt.

Kystverket kvitter seg nå med fiskerihavner fordi de ikke er i bruk som fiskerihavner lengre. Spennvidden er stor fra havner, moloer, kaier og ned til støanlegg. Kystverket selv presiserer at fiskerihavnebegrepet er ikke et veldig godt begrep, da det i realiteten er et samlebegrep for en molo, en brygge/kai, et almenningsareal, vannverk osv. 

- Noen fiskerihavner er også bare rettigheter uten konstruksjon, dvs. et utdypingsprosjekt, skriver Kystverket på sin hjemmeside.

Kan brukes på andre måter

Avhending, som det heter hos myndighetene, er en prosess som har skutt fart de siste årene. Salget av de ikke-næringsaktive fiskerihavnene startet i 2003, men det var først da Kystverket i 2012 økte sitt fokus på avhendingsarbeidet at det ble fart i salget. 

Det har vært stor interesse for å kjøpe ikke-aktive fiskerihavner i 2019, opplyser Kystverket på sin hjemmeside:

- Fiskerihavn-statusen gir begrensninger på hva havna kan brukes til. Ved å selges, kan havnene endre status, og dermed utvide bruksmulighetene. Det er opp til nye eiere å bestemme hva havnene skal brukes til, men tidligere frigjorte fiskerihavne-anlegg brukes nå til annen næringsvirksomhet, for eksempel fiskeoppdrett, turisme, småbåthavner og fritids-/rekreasjonsområde for lokalbefolkningen, opplyser Kystverket.

Salget fortsetter

Fra januar til utgangen av august i år ble 39 anlegg solgt og 16 ble overtatt på annet vis. Det vil si at i alt er 55 ikke-næringsaktive fiskerihavner er overlatt til andre. Målet for 2019 er at Kystverket skal eie under 500 fiskerihavner.

Ikke-næringsaktive fiskerihavner som ikke selges i år, vil fylkeskommunene få tilbud om å overta fra 1. januar 2020.

Det er fortsatt havner til salg på det åpne markedet, så skulle du ha lyst på din egen, trygge havn er det bare å slå til.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.