BEST PRIS: «Orfjord» fikk 340 kroner kiloet for første fangst av makrellstørje. «Brennholm» måtte nøye seg en langt lavere kilopris.Foto: Vivian Stephenson
BEST PRIS: «Orfjord» fikk 340 kroner kiloet for første fangst av makrellstørje. «Brennholm» måtte nøye seg en langt lavere kilopris.Foto: Vivian Stephenson

Dette er hva «Brennholm» fikk betalt for 90 makrellstørjer

«Brennholms» storfangst på over 13 tonn makrellstørje ga ikke en kjempegevinst.

Marked
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
30. september 2019 15:57Oppdatert:
30. september 2019 16:01

Kiloprisen ble på nærmere 130 kroner kiloen, opplyser rederiet til Fiskeribladet.

- Vi er ikke særlig fornøyd med prisen, men gir ikke opp om vi får sjansen neste år, sier Lars Einar Sandtorv på «Brennholm». 

Fangstverdien på «Brennholms» 19 tonn med sløyd og hodekappet makrellstørje ble dermed på rundt 2,5 millioner kroner.

zoomReder Lars Einar Sandtorv
Reder Lars Einar Sandtorv

- Vi har gjort store investeringer i makrellstørjenot, som vi også hadde med oss på turen nå som ga oss 600 tonn makrell, sier Sandtorv. 

Gir oss med størja

 - Nå gir vi oss med størjefisket for i år og sparer oss for utgifter til inspektører i fisket framover, sier Sandtorv.

Han konstaterer at makrellstørje ble solgt på fisketorget i Bergen mandag for 1490 kroner kiloet og hadde nok gjerne sett at prisen ble høyere enn det de reelt fikk for storfangsten levert til Pelagia Kalvåg og spredt på ulike markeder. 

Noe lavere kvalitet

Prisen «Brennholm» fikk for størjefangsten sin er langt under prisen som «Orfjord» fikk for sin første størjefangst levert 29. august til 340 kroner kiloet.

- Vi forstår det slik at det var en noe lavere kvalitet på den store fangsten som ble tatt av «Brennholm». Ellers er det normalt at fangster på sesongfisk som størje er høy fra starten av og deretter får fallende pris, sier direktør Magnar Aasebø i Vest-Norges Fiskesalslag.

Fabrikksjef Per Røys hos Pelagia Kalvåg kommenterte den varierende kvaliteten på størja til «Brennholm» allerede i forbindelse med leveringen:

- Det var et voldsomt uvær da de fisket størja. Derfor var det litt skade på fisken, men kvaliteten på kjøttet var bra, opplyste Røys til Fiskeribladet i forbindelse med leveringen.

zoomMANGE PÅ EN GANG: I ett kast fikk «Brennholm» 90 makrellstørjer. Det var Pelagia Kalvåg som tok seg av storfangsten.
MANGE PÅ EN GANG: I ett kast fikk «Brennholm» 90 makrellstørjer. Det var Pelagia Kalvåg som tok seg av storfangsten.

Fikk 143 kroner kiloet

De fleste størjefangstene er levert på Sunnmøre, til Aalesundfisk i Ålesund med landing på Marine Sales sitt anlegg i Skarbøvik og eksportselskapet Viking Delights i Ålesund med landinger til Sandefisk i Sandshamn. Det er kystnotbåtene «Orfjord» og «Vibeke Helene» som har levert fleste fangster.

«Orfjord» sin fangst på 2,5 tonn størje 12. september fikk en sluttpris på 143 kroner kiloet uten hode, spor og innmat.

- Fangstene som er levert i det siste har bare fått foreløpige priser. Det er tydelig at prisene har falt i løpet av sesongen som har vart i drøyt en måned nå. Vi tror det fortsatt kan komme inn størjefangster, sier salgsleder Vidar Naalsund i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalgslag. 

- Prisene altfor dårlige

Viking Delights har solgt fangstene landet hos Sandefisk.

- Vi ser at bare litt over 40 tonn av den norske totalkvoten på 239 tonn fisket. Prisene har vært altfor dårlige både til båt og eksportør, uten at jeg foreløpig vil si hva som ble oppnådd i markedet for de fangster vi har sendt ut til nå, sier Erling Ostnes i Viking Delights.

- Det er store kostnader forbundet med distribusjon av denne spesielle fisken, sier han.

 - Ønsker dere å være aktør i en eventuelt norske makrellstørjeeksport neste år?

- Det vil vi ta stilling til etter en evaluering etter sesongen. Det som blir avgjørende for oss er at det blir en form for kontinuitet i dette fiskeriet og eksporten, slik at man kan videreføre avtaler man kan gjort i år også neste år. Det blir veldig krevende om man hvert år skal starte med blanke ark i alle ledd hvor nye aktører skal komme inn og forsøkeå bygge opp noe som kan bli stabilt og varig, sier Ostnes.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.