RØMT LAKS: Det er problematisk på flere punkt at oppdrettslaks rømmerFoto: Frode Oppedal, Havforskningsinstituttet
RØMT LAKS: Det er problematisk på flere punkt at oppdrettslaks rømmerFoto: Frode Oppedal, Havforskningsinstituttet

Etterlyser tiltak når oppdrettslaks rømmer

Er det en gladsak når oppdrettslaks rømmer, fordi fjordene fylles med gratis mat?

Leserinnlegg
Skrevet av30. september 2019 18:44

I løpet av helgen 14-15 September rømte det over 17.000 oppdrettslaks fra ventemerdene ved et fiskeslakteri i Brekke ved Sognefjorden. Fisken var syk med PD (Pancreas Disease). 

Smitter villfisk

Et virus som man vet er smittefarlig de første ukene etter fisken er infisert. Men man har forsket lite på spredning til villfisk. De totale tallene for rømt oppdrettsfisk er nå oppe i nesten 300.000 innrapportert rømt fisk. Det største antallet siden 2011. 

Med Havforskningsinstituttets uttalelse om mørketall for rømming vil det si at det potensielt kan være 1.500.000 rømte oppdrettsfisk i fjordsystemene våre i 2019.

NRK fulgte opp saken denne uken. Da var vinklingen ikke slik vi som engasjerer oss for villfisken hadde forventet. Rømmingen ble presentert som en «gladsak» med, sitater som fiskebonanza, nå er det gratis fisk i fjordene, fyller frysen med røykelaks. Dette var en skuffende vinkling, når man ikke vet konsekvensene PD smitte kan ha for lakse- og sjøaure-stammer som allerede sliter i Sognefjorden.

Gjenfangst av syk fisk

Andre medier hadde vinklingen som vi trengte, hvilke føre var prinsipper bør man følge ved gjenfangst av syk fisk. At fiskesloet ikke skal legges i fjæren er et viktig moment, da det er i innvollene viruset ligger. Slik info burde være tilgjengelig fra dag 1 ved rømming. Alle tiltak som kan fungere skadebegrensende burde være tilgjengelig informasjon som bedriftene som mister fisk kan spre raskt.

Andre initiativ som jeg etterspør er mangelen på utlovet dusør på den rømte fisken og overvåkning i vassdrag som den rømte fisken vil kunne trekke mot. Slike tiltak burde vært iverksatt umiddelbart. Overvåkning er nå besluttet. Men burde ikke slikt vært automatisk?

Vi hadde aldri godtatt mangelfulle krise/tiltaks-planer fra oljenæringen eller andre næringer som slike uhell kan ha direkte konsekvenser for våre allmenne interesser.

Genetisk forurensing

Rømming er uheldig på mange plan. For villfisken, for miljøet og for oppdretterne. Men det er også en del av omdømmeproblematikken som oppdrettsnæringen opplever. Antallet rømte fisk i 2019 er nesten på nivå med totalt antall villfisk som er i systemet vårt. Vi vet at genetisk forurensing er en av de største utfordringene for villaksen. Da må vi også ha planer for å unngå dette, frem til den dagen der man produserer fisken i rømningssikre og lukkede oppdrettsanlegg.

Det er fremdeles villaksens år. Jeg med flere venter fremdeles på de gode nyhetene for laksen vi har et felles ansvar for. Så langt har disse uteblitt. Og det er få måneder igjen av året.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.