BREKYMRET: Lisensen som er gitt for prøveboring på Trænarevet ligger i så nærme Lofoten, Vesterålen og Senjaområdet at det i praktisk sammenheng er innenfor, skriver Folkeaksjonen LoVeSe i et åpent brev til ordførere fra Træna i sør til Senja i nord.Foto: Folkeaksjonen
BREKYMRET: Lisensen som er gitt for prøveboring på Trænarevet ligger i så nærme Lofoten, Vesterålen og Senjaområdet at det i praktisk sammenheng er innenfor, skriver Folkeaksjonen LoVeSe i et åpent brev til ordførere fra Træna i sør til Senja i nord.Foto: Folkeaksjonen

Åpent brev til ordførere fra Træna i sør til Senja i nord

Vi må jobbe sammen for varig petroleumsfrie områder.

Leserinnlegg
Skrevet av26. september 2019 12:54Oppdatert:
26. september 2019 13:29

Kjære nyvalgte og gjenvalgte ordførere fra Træna i sør til Senja i nord. Gratulerer med godt valg og vellykkede forhandlinger. Dere sammen med de nyvalgte kommunestyrene har ansvaret for noe av det mest verdifulle vi har i landet vårt.  

- en fantastisk flott og ren kyst.

- et hav som produserer verdens beste og mest ettertraktede mat

- noe av våre rikeste sjøfuglbestander

- et miljø med stort utviklingspotensial for nye bærekraftige næringer

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har i ti år jobbet for å holde havområdene våre frie fra oljevirksomhet. Nettopp for å sikre disse unike kvalitetene.

zoomOdd Arne Sandberg, leder Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja
Odd Arne Sandberg, leder Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Oljeselskapene har hele veien krevd tilgang på områdene, men vi har så langt vunnet kampen mot «goliat». Nyheten om at det nå er gitt tillatelse til prøveboring på Trænarevet er et tilbakeslag for kampen vår. Lisensen til DEA ligger i så nærme Lofoten, Vesterålen og Senjaområdet at det i praktisk sammenheng er innenfor. Et oljeutslipp, eller utslipp av giftige kjemikalier vil på kort tid transporteres av framherskende havstrømmer inn i Vestfjordbassenget.

Dette bør bekymre alle kommuner i området mellom Træna og Senja. Næringslivet i kommunene langs kysten , fiskerier, oppdrett og reiseliv er avhengig av et rent hav og et godt omdømme. Prøveboring etter olje garanterer ikke for dette. Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja oppfordrer alle ordførere i regionen til å protestere mot det som er i ferd med å skje.

Vi kan ikke risikere det evigvarende fundamentet for næringslivet i regionen . All petroleumsvirksomhet til havs representerer en risiko for oljeutslipp og utslipp av giftige kjemikalier. All petroleumsvirksomhet medfører også hyppig seismikkskyting som har dokumentert skremmeeffekt på fisk, og som er dødelig for plankton og larver. Vi må jobbe sammen for varig petroleumsfrie områder. Leve havet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Bli slank, smart og lev lenge

Kommentar
19. september 2020 12:59

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.