JOBBEN GLIPPER: Arbeiderpartiets Helga Pedersen blir trolig ikke ny ordfører i Tana.Foto: Ida von Hanno Bast
JOBBEN GLIPPER: Arbeiderpartiets Helga Pedersen blir trolig ikke ny ordfører i Tana.Foto: Ida von Hanno Bast

Nå glipper ordførerhåpet for Helga. Hun snakker nemlig ikke samisk.

Helga Pedersen blir trolig ikke ordfører i Tana likevel. Språk-utfordringer stopper den tidligere partitoppen.

Politikk
Eskild Johansen
26. september 2019 20:33

Samelista i Tana har valgt å snakke videre med Sp, Venstre, Frp og Høyre. Flere tiår med Ap-styre ser ut til å være over, melder IFinnmark.no torsdag. 

Også Sagat har tidligere omtalt bruddet i forhandlingene for tidligere fiskeriminister Helga Pedersen. 

I forrige fortalte Helga Pedersen til Fiskeribladet at stemningen var god i forhandlingene mellom Ap, Sv og Deanu Sámelistu - Samelista i Tana, om ordførerposisjonen i Tana kommune. 

- Slo opp via sms

Det var Sagat som først kunne fortelle at ordførerkandidat for Samelista hadde brutt forhandlingene med Pedersen via sms. Til IFinnmark torsdag begrunner samelistas toppkandidat, Odd Erik Solbakk, bruddet med sterk politisk uenighet. 

- Vi hadde to møter med Ap og SV der vi var veldig tydelige. Tilbakemeldingene har vært forslag vi ikke er fornøyde med. Samtidig har vi også hatt forhandlinger med den andre siden, og vi tror dette er beste løsning. Derfor har vårt styre, etter å ha rådført seg med oss i forhandlingsutvalget, besluttet å forhandle videre med dem, sa Solbakk til IFinnmark. 

Uenighet rundt reindrifta

Elkem-bedriftens behov for nye arealer, er det som skal ha satt sinnene i kok i de samiske politiske miljøene i Finnmark. Tidligere denne uka varslet et knapt flertall i FeFo-styret, med Sametingets dobbeltstemme, at de ville nekte Tana-bedriften å utvide kvartsitt-bruddet i Tana. 

Utvidelsen til hjørnesteinsbedriften i Tana, har vært viktig for Tana Ap å få aksept for, noe som har ført partiet i direkte konflikt med reindriftsdistriktet i området. I tillegg har samelista krevd at en foreslått vindpark i kommunen, skal skrinlegges om Pedersen skal ha håp om å bli ordfører i kommunen. 

Det har i tillegg vært vanskelige forhandlinger rundt de samiske skolene i distriktet, og også rundt forslaget om innføring av obligatorisk samiskundervisning i grunnskolen i kommunen. Forslaget har tidligere splittet det politiske miljøet og spesielt satt sinnene i kok i det kvensk/finske miljøet i kommunen. 

- Vil ha samisktalende ordfører

At Helga Pedersen heller ikke snakker samisk, har ifølge Solbakk  også vært et viktig moment for å gå til Sps samisktalende ordfører Jon Erland Balto. 

For å sikre flertall for en samisktalende ordfører fra Senterpartiet, og stopp i utvidelsesplanene til Elkem-gruva og eventuelle vindparkplaner, har også de borgerlige partiene; Venstre, Høyre og Frp stilt seg bak konstellasjonen. 

- Vi har hele veien sagt at gjennomslag for politikk, er det viktigste for oss. Og der har vi fått mest i samtalene med Sp, Venstre, Høyre og Frp. Vi er enige om et skriftlig utgangspunkt til en plattform. Nå skal en redaksjonskomité der alle partiene er med, jobbe videre. Og jeg tror vi kommer i mål, sier Solbakk til IFinnmark. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.