ETTERLYSER HANDLING: Leder i Andøy Fiskarlag, Yngve Larsen, ber myndighetene gå hardere til verks for å få bukt med et turistfiske, som han mener er ute av kontroll.Foto: Frida Brembo-Egilsrud
ETTERLYSER HANDLING: Leder i Andøy Fiskarlag, Yngve Larsen, ber myndighetene gå hardere til verks for å få bukt med et turistfiske, som han mener er ute av kontroll.Foto: Frida Brembo-Egilsrud

- Norge er et mekka for kriminelle aktører innen turistfiske

Yngve Larsen, leder i Andøy Fiskarlag, refser Fiskeridirektoratet for manglende handling i turistfiske. - Vi trenger et bedre kunnskapsgrunnlag før vi kan iverksette tiltak, svarer direktoratet.

Fiskeri
Frida Brembo-Egilsrud
25. september 2019 19:06Oppdatert:
27. september 2019 12:58

Thord Monsen, seksjonssjef ved Fiskeridirektoratets kontrollseksjon, uttalte på Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte forrige uke at Fiskeridirektoratet ikke har klart å henge med i timen når det gjelder utviklingen i turistfiske.

Det får Yngve Larsen, leder i Andøy Fiskarlag, til å reagere. Larsen sier at Fiskarlaget over flere år har meldt inn og advart FiskeridirektorFiskarlaget vil ha strengere regler i turistfiske
atet om utviklingen i turistfiske, og at det dermed er tannløst av Monsen å si at de ikke har klart å henge med.

- Ikke tatt alvorlig nok

- Utenlandske aktører etablerte turistfiskeanlegg på Andøy for åtte-ti år siden. Og siden den gang har vi meldt om ulik aktivitet til Fiskeridirektoratet. At han (Monsen, journ.anm.) nå sier at de ikke har klart å henge med, er som å si at dem ikke har tatt meldingene alvorlig nok, sier Larsen til Fiskeribladet.

Larsen hevder at turistfiske har rammet yrkesfiskerne flere steder langs kysten. Det er steder hvor det tidligere var mye fisk, som nå ligger dødt. Larsen tror det handler om at turistfiskeanlegg-eierne ikke har den kunnskapen som yrkesfiskerne har.

- Yrkesfiskerne vet at når de har tatt opp fisk på et område må de la den få ta seg opp igjen. Det bryr ikke driverne av turistfiskeanleggene seg om, de fisker og fisker til det er fritt, påpeker Larsen.

Han forteller at aktiviteten til tider er stor og det investeres flere millioner kroner i anleggene.

Kriminalitet

- Ut fra den aktiviteten jeg har sett så tilsier det at hvis en aktør under lovlige omstendigheter hadde drevet slik, hadde de vært konkurs. Det er jeg sikker på.  

- Hva mener du med det? 

- De utenlandske aktørene bruker ikke pengene sine i Norge, de reiser ut til andre steder og jeg tror de bruker turistfiskeanlegg til andre virksomheter. De bruker millioner av kroner på å oppgradere anleggene, men ingen kan si hvor de får pengene fra. Det er vinn-vinn for kriminelle aktører. Turistfiske er blitt en industri, mener Larsen.  

Fiskeribladet har tidligere skrevet at det er mer organisert kriminalitet i turistfiske enn Norge har tatt inn over seg

Store konsekvenser

Han retter skyts mot politikerne og mener de ikke er lydhøre for problematikken, og bare tenker på at næringen skaper arbeidsplasser.

- Alle er like bekymret, også de som jobber i Fiskeridirektoratet. Men de har ikke verktøyene som trengs for å få til en endring. Og saken stopper hos den politiske ledelsen, sier Larsen.

Han tror konsekvensene med at næringen får fortsette som den gjør er at det vil gå ut over norske yrkesfiskere.

- Det tas store innhugg i ressursene til norske fiskere. Hvor skal man hente kvoten fra, når turist -og fritidsfiskekvoten er fisket opp? Konsekvensen kan også være at utenlandske aktører som vi deler kvoter med krever mer av kvoten fra den norske fiskerinæringen. 

- I tillegg er ikke dette verdiskaping. Når utenlandske aktører handler og bruker pengene andre steder, hva får vi igjen for at de tar verdiene våre ut av landet? Spør Larsen.

For naiv

Larsen mener vi er alt for naive som tror at alle har gode hensikter, men sommerens saker som Fiskeribladet har publisert tyder på noe annet.

- Vi er så naive. Norge er et mekka for organisert kriminalitet. Det er helt vanvittig at ikke politikerne sentralt gjør noe. Vi er nødt å gjøre noe, sier en engasjert lokallagsleder til Fiskeribladet. 

- Jeg frykter for at det mest sårbare grunnlaget vil råtne helt bort, og det er tragisk, fortsetter Larsen. 

Fiskeridirektoratet: - Har gjort noe

Leder av kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet Thord Monsen, sier at han er klar over at mange har pekt på utfordringer i næringen, men at det tar tid å danne et kunnskapsgrunnlag.

- Det er ikke det at vi ikke har gjort noe, men det tar tid å innhente kunnskap om næringen. Vi trenger et bedre kunnskapsgrunnlag før vi kan iverksette tiltak. I tillegg har veksten i næringen gått raskt. Vi har ikke hatt verktøyene for å få et kunnskapsgrunnlag, påpeker Monsen.

zoomVET FOR LITE: - Vi ser absolutt et behov for mer kunnskap om turistfiske, sier Thord Monsen, seksjonssjef ved kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet.
VET FOR LITE: - Vi ser absolutt et behov for mer kunnskap om turistfiske, sier Thord Monsen, seksjonssjef ved kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Han forteller at det er grunnen til at rapporteringssystemet ble opprettet i 2018, det var ikke opprettet for å kontrollere bedriftene i utgangspunktet.

Kunnskapsgrunnlag

- Tanken er at med rapporteringsplikten vil man få inn fangsttall som gir oss en bedre oversikt over hva som tas opp.

- Vi vet at mange ikke rapporterer inn tall. Og hvordan vet man at tallene er riktige? 

- Det er en plikt å rapportere, men det er avgrenset for antall og for fem ulike arter. Intensjonen med å innføre dette var ikke å kontrollere bedriftene, men for å få et kunnskapsgrunnlag til forskerne slik at de kan se på hvor mye som tas opp og konsekvensene av dette, sier Monsen.

Registrer en voldsom utvikling

- Hvordan følger dere opp de som ikke rapporterer? 

- Vi følger opp og prøver å kontrollere at bedriftene er registrert og at de rapporterer aktivitet. Dette forsøker man å følge opp fra regionens side.

 - Forstår du hvorfor fiskerne reagerer? 

- Vi registrerer også en voldsom utvikling og at en del virksomheter har stor kapasitet. Hvis du opererer kystnært der turistfiske-virksomheten er det klart at det vil merkes. Men ser man på hva turistfiskenæringen tar opp sammenlignet med fiskerne er det bare en brøkdel. En viss balanse må man ha og ikke bare svartmale hele næringen, påpeker Monsen. 

- Vi ser absolutt et behov for mer kunnskap rundt aktiviteten, tilføyer han.

De skal stoppes

Statssekretær Roy Angelvik, skriver i en e-post til Fiskeribladet at han ønsker useriøse i næringen til livs og har derfor invitert næringen selv til et møte om problemstillingene. 

- Useriøse fisketurister og næringsaktører skal stoppes. Jeg er helt enig at det er åpenbart en utfordring når utlendinger kommer til Norge med mål om å ta mest mulig fisk ut av landet, uten noen form for respekt for reglene. Slike såkalte turistfiskere er ikke det vi trenger. Dette er økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet, og ødelegger for den seriøse delen av turistfiskenæringen, skriver Angelvik.

zoomLUKE UT: Statssekretær Roy Angelvik vil ha bort useriøse aktører innen turistfiskenæringen.
LUKE UT: Statssekretær Roy Angelvik vil ha bort useriøse aktører innen turistfiskenæringen.

- Derfor har fiskeri- og sjømatministeren invitert næringen, tilsynsmyndigheter og andre berørte til et møte i departementet 22.oktober for å drøfte hvordan vi kan få slutt på cowboyvirksomheten som foregår.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.