MER AV DETTE: Verden bør spise mer sjømat - rett og slett for å redde seg selv. Mat fra havet - enten den er villfanget eller oppdretter setter et lavere klimaavtrykk en tilsvarende mengde mat produsert på land.Arkivfoto: Øyvind Elvsborg
MER AV DETTE: Verden bør spise mer sjømat - rett og slett for å redde seg selv. Mat fra havet - enten den er villfanget eller oppdretter setter et lavere klimaavtrykk en tilsvarende mengde mat produsert på land.Arkivfoto: Øyvind Elvsborg

Havet kan bidra til å redde verden

Miljø
Ann Eileen Ditlevsen Nygård
Telefon 55 21 33 15
Mobil 932 56 318
24. september 2019 08:03Oppdatert:
24. september 2019 12:49

En ny utredning fra det norskinitierte Havpanelet (Ocean Panel) tallfester hvordan bruk av havet kan gi store bidrag til klimakutt. Blant rådene er å fange mer vind og spise mer sjømat, skriver Dagens Næringsliv.

Rapporten forteller at hvis man bruker havene på en riktig måte de hjelpe til med å kutte opptil fire milliarder tonn CO2-utslipp frem til til 2030 og 11 milliarder tonn fram til 2050 sammenlignet med nå. Dette er mer enn utslippene fra alle dagens kullkraftverk i verden - eller fra hele Kina, heter det.

Ekspertene peker også på at sjømat har et langt gunstigere klimaavtrykk enn produksjon av tilsvarende matmengde på land, særlig kjøtt. Villfanget fisk er best, men oppdrett gir også et bra bidrag.

- Mer sjømat i dietten er bra for helsen, men også for klimaet. Norge har muligheter til å bidra. Vi bør arbeide med å få ned utslipp fra fiskeflåte og annen sjøtransport. Så er endret kosthold - mer laks - også bra, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, i en kommentar til Dagens Næringsliv.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...