VANSKELIG: Myndighetene og næringen må samarbeide om bedre kontroll i fiskerinæringen, mener Fiskeridirektoratet. Illustrasjonsfoto: Frode Adolfsen
VANSKELIG: Myndighetene og næringen må samarbeide om bedre kontroll i fiskerinæringen, mener Fiskeridirektoratet. Illustrasjonsfoto: Frode Adolfsen

- For mye juks og for lite kontroll i fiskerinæringen

Fiskeridirektoratet ønsker enda mer kontroll på uttak og landinger. Det synes ikke nordlandsfiskerne noe om.

Fiskeri
Frida Brembo-Egilsrud
23. september 2019 10:12Oppdatert:
23. september 2019 10:14

Thord Monsen, leder for kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet, og Magnar Pedersen i Nofima, mener næringen har store utfordringer knyttet til omgåelse av dagens regelverk. 

Det kom frem i et innlegg siste dag av årsmøtet til Nordland Fylkes Fiskarlag fredag. Det er for mye juks og for lite kontroll på overholdelse av kvote, feilregistreringer og problemer med at noen ikke registrerer. 

Stor risiko

- Vi har et behov for å redusere feilregistreringer. Utfordringen i dag er at registreringene er manuell og at det er aktører som ikke overholder registreringsplikten, sier Monsen.

Han forteller at Fiskeridirektoratet over flere år har vurdert den samlede risikoen for å ikke nå målet om høsting av marine ressurser i samsvar med nasjonale og internasjonale reguleringer.

- Kontrollmyndighetene skal jobbe risikostyrt, med de ressursene som er tilgjengelig. Den største risikoen i dag, er at ressursuttaket ikke registreres. Noe tas ikke til land og noe feilregistreres eller registreres ikke i det hele tatt, sier Monsen.

zoomBEDRING: Thord Monsen i  Fiskeridiretkoratet sier det mangler kontrollpunkter på store deler av flåten.
BEDRING: Thord Monsen i  Fiskeridiretkoratet sier det mangler kontrollpunkter på store deler av flåten.

Automatisering

Han understreket at slik rammene er, kan ikke kontrollmyndighetene effektivisere seg bort fra problemene.

- Det er ikke bare vi som skal følge opp dette og få til en endring. Dette er noe vi må gjøre sammen med fiskerne. Vi kommer ikke bort fra at det mangler kontrollpunkter på store deler av flåten, og at dette med manuelle registreringer ikke fungerer godt nok. Det må etableres løsninger som i seg selv virker forebyggende.

Tiltak

Monsen la videre frem tre aktuelle tiltak til forbedring. Direktoratet ønsker at utvidelsen av kravene til rapportering skal gjelde alle norske fiske -og fangstfartøy og alle fartøy skal ha et kontrollpunkt.

Monsen ønsker krav om automatiske vekter som registrerer vekt og sendes direkte til Fiskeridirektoratets systemer. Med dette mener Monsen at vekten fjernes som forhandlingspunkt og direktoratet får mer kontroll på hva som landes. I tillegg skal alle mottagere føre journal. Journalen må rapporteres til myndighetene i likhet som fangstrapporten gjøres i dag.

Negativ

Årsmøtet reagerte negativt på Monsens forslag og stilte spørsmål ved hvem som skal betale for det nye veiesystemet, hvis dette blir et krav.

- Hvis dere pålegger de små mottakene å kjøpe nye veiesystemer, vil de måtte stenge. Det blir altfor mye krav. Hvis dere skal fortsette slik, får dere heller kutte noen stillinger i Bergen og sende inspektørene ut til mottakene, mener Kent Arne Bensvik fra talerstolen.

 Flere av NFF-medlemmer kritiserte forslaget til Monsen og mener det er naivt å tro at mottakene har ressursene til å installere nye veiesystemer.

Store utfordringer

 Magnar Pedersen er leder av en offentlig utredning om fiskekontroll, nedsatt av regjeringen i 2018. Han erkjenner at det er store utfordringer i næringen og at det i dag ikke er godt nok ressurskontroll. De store utfordringene ligger også i ressursene som kontrollmyndighetene har i dag.

 - Vi forvalter ressurser i havet med enorme verdier og fiskerne som høster på vegne av nasjonen har et stort ansvar. Det må legges ned ordninger som hindrer omgåelse av regelverket, sier Pedersen.

Mangler ressurser

Norske fiskere fiske i store områdene med store avstander. Nordsjøen, Barentshavet, Norskehavet og forbi Svalbard. Kystvakten har åtte havgående flåter som skal dekke hele kysten. I tillegg har ikke Fiskeridirektoratet inspektører nok til å dekke alle 400 mottak med over 240.000 landinger i året.

- Kontrollen kommer til kort. Det er stor risiko for omgåelse av regelverket, riksrevisjonen og Økokrim sier det samme. Det er ingen undersøkelser som kan si noe helt konkret om omfanget. Vi vet at det skjer overtredelser, men vi kan ikke si noe om omfanget, forklarer Pedersen. 

- Vi må bort fra manuelle registreringer til automatisk rapportering.

Høringsforslaget fra Fiskeridirektoratet skal legges frem for departementet i løpet av høsten, mens utvalgets rapport skal leveres i slutten av november. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.