STYRER MOT ORDFØRERSTOLEN: Leder i Fjordfiskenemnda og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen har trolig kun litt koseprat igjen før hun kan bekle ordførerstolen i Tana kommune. Her fra mandagens møte i Fjordfiskenemnda i Karasjok. Foto: Eskild Johansen
STYRER MOT ORDFØRERSTOLEN: Leder i Fjordfiskenemnda og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen har trolig kun litt koseprat igjen før hun kan bekle ordførerstolen i Tana kommune. Her fra mandagens møte i Fjordfiskenemnda i Karasjok. Foto: Eskild Johansen

Helga håper å vinne ordførerstolen i Tana med sameliste og SV

Helga Pedersen forhandler med en flertallskonstellasjon i Tana om mulig å bli ordfører.

Politikk
Eskild Johansen
17. september 2019 12:22Oppdatert:
18. september 2019 08:24

- Stemningen er god mellom forhandlingspartnerne, det mener Helga Pedersen, som for tiden er høyaktuell som ordfører i Tana.

Hun forteller til Fiskeribladet at samtalene mellom de tre samarbeidspartiene akkurat har begynt, men hun både håper og tror at forhandlingene skal bære frukter. 

Arbeiderpartiet fikk 39,8 prosent av stemmene, og 8 av 19 mandater i kommunestyret. Da mangler hun kun to mandater for å få ordførerstolen. 

Gikk tilbake fra i fjor

Som i de fleste andre kommuner i tidligere Finnmark fylke, gikk også Tana Arbeiderparti tilbake i valg. Men for Pedersen er det en viktig nyanse at Ap ikke fikk færre stemmer enn ved forrige kommunevalg i 2015, da partiet nesten fikk rent flertall.

- Vi ser at vi i år fikk 662 stemmer i valget, mens vi sist gang fikk 647 stemmer. Det viser at valgdeltagelsen var ekstra høy i Tana i år, og det er jo hyggelig, sier Pedersen. 

Tvil om Ap-Sp samarbeid

Det var også knyttet spenning til hvor stor Senterpartiet ville bli i Tana, da de tidlig hadde varslet at de ikke automatisk ville støtte Pedersen som ny ordfører i kommunen.

Selv om Sp gikk kraftig frem og ble nest største parti med 19,5 prosent av stemmene, gikk de borgerlige partiene i kommunen kraftig tilbake og derfor mangler flertall for å støtte en Sp-ordfører. 

Regionreformen får skylda

I Tana, som i de andre kommunepartiene i Øst-Finnmark, har Arbeiderpartiet stått klart mot en sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Frykten er at regionen vil svekkes politisk om fylkeshovedstaden legges ned i Vadsø og flyttes til Tromsø. 

Pedersen mener lokalpartiets standpunkt i striden, som i stor grad har skapt splid i Finnmark Ap, har gitt Ap fornyet tillit i Tana.

- Vi ser at Ap gikk tilbake i Fylkestingsvalget i Tana med over 15 prosent. Jeg tror velgerne i Tana har sett at vi har vært en klar stemme mot sammenslåingen, understreker Pedersen.

Hun er dermed langt på vei enig med Ap-ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, som mener den store tilbakegangen for Ap i Finnmark, har sin årsak i fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark. 

Samisk og sosialistisk samarbeid

Den tidligere profilerte fiskeriministeren forhandler for tiden med Deanu Sámelistu - Samelista i Tana med 11,6 prosent og SV som fikk 6,3 prosent av stemmene. 

Lander hun en avtale med de to partiene, sikrer Pedersen seg 11 mandater av 19, og med det et flertall i konstitueringen av ordførerposten i kommunen. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.