FRA BERGEN TIL MEHAMN: Joakim Hansen flyttet fra Bergen til Mehamn for å satse på fiske. Det råder han flere til å gjøre.Foto: Privat
FRA BERGEN TIL MEHAMN: Joakim Hansen flyttet fra Bergen til Mehamn for å satse på fiske. Det råder han flere til å gjøre.Foto: Privat

Joakim (24) la storbylivet bak seg og flyttet til Finnmark for å satse på fiskeryrket

Etter å ha lekt med tanken lenge, tok Joakim Hansen (24) fra Bergen steget i vår. Han flyttet til Mehamn og kjøpte egen fiskebåt. Det anbefaler han flere å gjøre.

Fiskeri
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
11. september 2019 12:30Oppdatert:
11. september 2019 12:49

Etter et halvår på «toppen av Norge» er han trygg på at valget han tok var riktig. Mehamnværingene har tatt ham svært godt imot, og til tross for noen reparasjonsutfordringer med båten, har han arbeidet godt og levert gode fangster.

En drøm

Ønsket om å fiske fra egen båt, var lenge en drøm han hadde. Men fra Bergen lot det seg vanskelig realisere. Da var mulighetene bedre lenger nord i landet. Så i vinter tok han steget fullt ut. Huset i Bergen ble lagt ut for leie og bolig i Mehamn ble ordnet. 

Overgangen fra 420.000 mennesker i storbyregionen Bergen og omland til lille Mehamn med 800 innbyggere merkes godt. Men av det positive slaget.

- Man kommer lettere inn på miljøet i mindre samfunn. Her er hyggelige folk og de tar deg godt imot. Nord-Norge er simpelthen den beste delen av landet for å begynne med fiske, sier han. 

Konkurransedyktige priser

- Men du har ikke opplevd mørketida enda?

- Hehe. Jeg har fisket i Finnmark i mørketida tidligere som skipper på en større linebåt. Så mørket skal jeg nok håndtere, sier han.

I Mehamn og nabokommunen Lebesby er det flere mottak, og han leverer til de mottak han synes gir konkurransedyktige priser.

- Det må til for å klare seg. Egning av line og diesel koster penger. I tillegg er vi to om bord som begge skal han inntekt, sier han.

Utfordringer med båten

Båten han kjøpte heter «Hansøy» og er en Cleopatra like under 10 meter. Men den har gitt ham noen utfordringer. Lekkasjer, diesellekkasjer og én gang mistet han styringa til havs. En potensielt livsfarlig situasjon, men som heldigvis endte godt da hjelp kom til unnsetning og slepte ham til land.

- Det har resultert i mye landligge og tapte inntekter, men jeg har stått på de gangene jeg har kommet meg ut og gjort det godt likevel. Kvalitetsfisk tatt på line, oppsummerer han.

Per nå har han syv tonn igjen av torskekvota, og planlegger deretter hysefiske.

Vil satse større

Allerede ser han på muligheten for å investere i større båt. Men det koster, og da må nok huset i Bergen selges. 

- Det blir rett og slett en nødvendighet for å få råd til en tryggere båt bedre tilpasset værforholdene her oppe. I tillegg ønsker jeg meg inn i lukket gruppe og kvote er òg en omfattende investering, sier han.

- I fisket er jeg avhengig av å få mest mulig innblanding med torsken for å kunne klare meg. Jeg har benyttet meg av ferskfiskordningen som gjør at man får ekstra torsk å fiske når man har innblanding av annen fisk. Dette øker verdiene betraktelig, og er nødvendig for at jeg skal kunne drive med dette på fulltid, forklarer han.

zoomBILDER PÅ INSTAGRAM: På Instagram-siden Fishingvessels deler Joakim Hansen bilder av fartøy som han har tatt selv, eller får tilsendt. Her «Talbor» fra Austevoll. 
BILDER PÅ INSTAGRAM: På Instagram-siden Fishingvessels deler Joakim Hansen bilder av fartøy som han har tatt selv, eller får tilsendt. Her «Talbor» fra Austevoll. 

Instagram-profil

For leserne som også er på Instagram, har flere sikkert sett Instagram-siden Fishingvessels. Den er det Hansen som står bak. I skrivende stund har han nær 6700 følgere på siden der han har lagt ut over 650 bilder av ulike fiskefartøy. Og det akter han å fortsette med, selv om det er lange arbeidsdager i hans nye hverdag i Mehamn.

- Instagram-siden laget jeg for å vise hvor mange flotte båter vi har her i landet, og for å illustrere hvor fint det er å være fisker, forteller han.

De fleste bildene har han tatt selv, men har får også tilsendt bilder fra sine følgere, som han publiserer med deres tillatelse.

zoomDELER BILDER: «Emma» fra Midsund på sildefiske. Bildet er hentet fra Instagramsiden Fishingvessels som styres av Joakim Hansen.
DELER BILDER: «Emma» fra Midsund på sildefiske. Bildet er hentet fra Instagramsiden Fishingvessels som styres av Joakim Hansen.

Mange hindringer

Hansen for seg at han blir værende i Finnmark en god stund. Planen er å investere i større båt. Men da må boligen i Bergen selges. 

Han råder også flere som vurderer en karriere innen fiske å flytte nordover. For som han sier; det er ikke lett å komme inn i næringa.

- Er det for vanskelig?

- Ja, jeg mener det er unødvendig mange hindringer i veien for dem som ønsker å komme inn i næringa. Man må ha god egenkapital i bunnen. Men utgangspunktet er bedre her lengst nord. Her er det mer fisk og et veldig godt fiskermiljø, avslutter han.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.