AKSJON: I en tverrfaglig aksjon sist uke ble flere turistifiskeanlegg i Vest-Finnmark kontrollert.Foto: Finnmark politidistrikt
AKSJON: I en tverrfaglig aksjon sist uke ble flere turistifiskeanlegg i Vest-Finnmark kontrollert.Foto: Finnmark politidistrikt

Turistfiskeanlegg i Finnmark stengt på dagen etter kontrollaksjon

Som følge av funnene i en tverrfaglig aksjon mot turisfiskenæringen i Finnmark, ble et turistfiskeanlegg stengt. Videre er det avdekket at hos et av anleggene, styres omsetningen til utlandet.

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
23. august 2019 15:23Oppdatert:
23. august 2019 15:29

Under ledelse av Skatteetaten gjennomførte Fiskeridirektoratet, Politi, Arbeidstilsynet og Hasvik og Måsøy kommune en aksjon rettet mot elleve bedrifter innenfor turistfiskerinæringen i Vest-Finnmark. Det opplyses i en pressemelding fra Finnmark politidistrikt fredag.

Politiet viser til at de under aksjonen, som ble gjennomført onsdag og torsdag i Hasvik og Måsøy kommune, var fokuset svart omsetning, svart arbeid, ulovlig arbeidskraft, ulovlig fangst og brudd på HMS rutiner.  

Stengte dørene

I juni 2018 var det en av bedriftene som fikk driftsforbud grunnet mangler i henhold til brannforskriften. Under aksjonen ble det avdekket at bedriften fortsatt var i drift. Anlegget ble derfor stengt på dagen. Politiet opplyser at Hasvik kommune vurderer krav om forelegg/døgnmulkter for dette. 

- Vi avdekket 17 punkter som må utbedres. Bedriften har fått frist til mandag 26.8 med å komme med en tilbakemelding, opplyser brannsjef Halvard Holst-Olsen i Hasvik kommune.

«Tidligere i sommer og i fjor har det vært lignende fellesaksjoner som har avdekket en rekke forhold innenfor arbeidslivskriminalitet og som dessverre viste at det var behov for ytterligere kontrollvirksomhet rettet mot denne næringen», heter det i pressemeldingen.

Ingen anmeldelser

Verken politiet eller Fiskeridirektoratet avdekket ulovlige/straffbare forhold under aksjonen som har medført anmeldelse.

-Det er positivt at vi ser at forhold ryddes opp i og at regelverket tas på alvor. Vi ønsker at slike aksjoner skal virke preventivt. Ved alle bedriftene ble vi godt mottatt, og det generelle inntrykket er at de fleste bedriftene har gode rutiner og følger vårt regelverk, med unntak av et par bedrifter som ikke har fulgt opp månedlig rapportering til Fiskeridirektoratet, sier konstituert seksjonssjef Bjørn-Håvard Rønnevik i Fiskeridirektoratet, region Nord.

Stor frysekapasitet

Det de bet seg merke i under aksjonen var blant annet at flere av anleggene har svært stor frysekapasitet, forteller tjenesteleder Tommy Flåten i Hammerfest politidistriktstasjon.

- Vi har jo gjennom sommeren og tidligere år sett turister som kommer fra slike bedrifter med frossen torskefilet tilsvarende mange hundre om ikke tusen middager. Det sier seg selv at frysekapasiteten gjør det lettere å smugle så store kvanta. Dette er noe vi i politiet ønsker å følge opp.

zoomSTOR FRYSEKAPASITET: Ved flere av anleggene var det svært stor frysekapasitet.
STOR FRYSEKAPASITET: Ved flere av anleggene var det svært stor frysekapasitet.

Penger ut av landet

Videre opplyses det i pressemeldingen at hos en av de kontrollerte virksomhetene, gikk all omsetning ut av Norge. 

- Dette vil Skattemyndighetene undersøke nærmere om hvorvidt deler av omsetningen skulle vært skattlagt i Norge, sier Anne Berit Figenschau, seksjonssjef i Skatteetaten.

Hun forteller at hos en virksomhet fant de manglende innrapportering av lønn til ansatte, og at denne saken følges opp nærmere av skatteoppkrever. I tillegg fremkom det under samtale at store deler av omsettingen hos virksomheten betales kontant og det finnes ingen kassaapparat.

- Vi finner det svært nedslående at enkelte aktører enda ikke har innrettet seg etter den nye kassasystem loven og dette er forhold vi fremover vil følge nøye med på, sier Figenschau.

Når det gjelder innenfor arbeidsmiljøloven fant Arbeidstilsynets kontrollører flere avvik som vil bli fulgt opp:

  •  I flere virksomheter manglet flere personer arbeidsavtale, manglende arbeidstidsbestemmelser og lønnsavtaler
  •  I en virksomhet jobbet en utsendt arbeidstaker som hevdet han var turist. Person og selskap vil bli nærmere undersøkt via arbeidstilsynet i det aktuelle land.
  •  I en virksomhet ble daglig leder påtruffet samt en person som påstod han ikke var ansatt men kun hjalp til fordi han var venn med oppdragsgiver.
  •  I to virksomheter ble det påtruffet personer uten HMS-kort.
  •  I en virksomhet ble arbeidet stanset på grunn av mangelfull sikring mot fall.

- Lite forståelse for helse

- Generelt kan vi si at når det gjelder HMS så ser man lite system og forståelse for helse, miljø og sikkerhetstenking. Noen er veldig flinke mens andre har mange mangler. Så man kan si at det er en stor spredning i kvaliteten. De som har mangler vil bli fulgt opp og kontrollert ytterligere i ettertid, sier overingeniør Tor-Anders Berg i Arbeidstilsynet.

Satsningen på arbeidslivskriminalitet fører til at det gjennomføres stadig flere kontroller/aksjoner hvor de ulike kontrolletatene samarbeider.

- Vi har god erfaring med gjennomføring av tverretatlige kontroller. Vi kommer til å fortsette med slike kontroller i fellesskap. Både for å drive forebyggende men også for å fange opp useriøse bedrifter som ødelegger for de som driver innenfor lovverket, sier Figenschau.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.