VEIES OG MÅLES: Forskere og studenter sorterer fisken for seg og krillen for seg etter hvert trålhal. Krillen skal blant annet måles og veies.Foto: Oda Linnea Brekke Iden/Havforskningsinstituttet
VEIES OG MÅLES: Forskere og studenter sorterer fisken for seg og krillen for seg etter hvert trålhal. Krillen skal blant annet måles og veies.Foto: Oda Linnea Brekke Iden/Havforskningsinstituttet

I dag fiskes 300.000 tonn krill i Sørishavet. Tokt viser at det finnes 72 millioner tonn

For første gang på 19 år er det beregnet hvor mye krill det finnes i fiskerisonen i Sørishavet.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
22. august 2019 11:30

Det melder Havforskningsinstituttet på sine nettsider. 

I januar la forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» fra kai i Punta Arenas i Chile med kurs for Antarktis. På toktet var målet å undersøke hvor mye krill det er i i det området av Sørishavet hvor det foregår kommersielt fiskeri. 

72 millioner tonn

Havforskningsinstituttet har hatt ansvar for det internasjonale toktet som ble utført av tilsammen seks fartøy.  «Kronprins Haakon» sin del av toktet varte i 46 dager og dekket et område på over 4600 nautiske mil - med om lag 70 prøvestasjoner.

Underveis i toktet ble det kontinuerlig gjort ekkoloddmålinger for å beregne mengden krill.

- Vi tok prøver i det som blir kalt område 48, det er her krillfisket i hovedsak foregår, forteller toktleder og HI-forsker Bjørn Krafft i en artikkel på HIs nettsider.

Nå er alle data fra toktet sammenfattet og forskerne estimerer utfra dette at krillbestanden i fangstområdet er på 72 millioner tonn. Gjeldende årlig kvote er på 620.000 tonn og det blir fisket om lag halvparten av dette.

I dag er det hovedsaklig Norge, Kina, Sør-Korea og Chile som driver fiske etter krill i området.

Skal kvalitetssikres

Forskernes beregninger skal nå kvalitetssikres i CCAMLR (Kommisjonen for bevaring av levende marine ressurser i Antarktis), og blir en del av kunnskapsgrunnlaget for kvotfastsettelsen i fremtiden.

Årets tokt ble utført på samme tid og med samme metode som sist krillen ble målt, i 2000. Den gangen ble krillbestanden målt til 60,3 millioner tonn. Forskerne vet at krillbestanden svinger noe naturlig fra år til år.

Arvestoff i vannmassene

I et intervju med Tekfisk før sommeren påpekte Krafft at de også har brukt toktet til å finne ut mer om selv krillen.

- Vi har blant annet sett på hvordan stoffskiftet fungerer. I tillegg har vi tatt vannprøver, og skal analysere det genetiske materialet som er i vannet. Gjennom det kan vi si noe om hvilke dyr som er der og i hvor store mengder, opplyste Krafft.

Metoden han viser til er ganske ny, og heter e-DNA (environmental DNA) eller miljø-DNA på norsk, og går ut på å finne ut hvilke arvestoff som finnes i vannmassene.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.