USANNE PÅSTANDER: Stortingsrepresentant og Høyres fiskeripolitiske talsperson, Tom-Christer Nilsen, mener MDG har kommet med flere usanne påstander om havbruksnæringen.Foto: Anders H. Furuset
USANNE PÅSTANDER: Stortingsrepresentant og Høyres fiskeripolitiske talsperson, Tom-Christer Nilsen, mener MDG har kommet med flere usanne påstander om havbruksnæringen.Foto: Anders H. Furuset

Tom-Christer Nilsen (H): Miljøpartiet De Grønne bløffer like mye som Donald Trump

Nilsen mener Miljøpartiet De Grønne farer med usannheter om laksenæringen, og at de lener seg på udokumenterte påstander, i samme stil som USAs president.

Havbruk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
23. august 2019 05:00

- Trump kommer ofte med en bløff, og han gambler med at mange ikke får med seg korrigeringene som måtte komme etterpå. Det samme ser det ut til at Toine C. Sannes i MDG gjør når hun kommer med usanne påstander om lakseoppdrettsnæringen, sier Nilsen.

Må skjerpe seg

Nilsen sier at han håper at ledelsen i MDG strammer inn på hvordan partiet forholder seg til havbruksnæringen.

Han sier at han ikke ville ha brydd seg så mye om hva MDG drev med om de var et mikroparti.

- Men nå har de 15 prosent oppslutning i Oslo og da må vi forvente mer av MDG, sier han.

Nilsen mener partiets fiskeripolitiske talsperson, Toine Sannes, finner selv på forskningsresultater og at hun feilsiterer forskningsrapporter.

Snakker ikke sant

- For meg ser det ut som mye av det hun kommer med er oppspinn og påfunn. Hun «kjøper» myter om lakseoppdrettsnæringen som hun kjører videre på uten å være villig til å korrigere når hun åpenbart tar feil.

Nilsen tar også opp det han mener er et problem med hvordan Sannes framstiller havbruksnæringen i et leserbrev med tittelen, «Slutt å slenge dritt».

I det han mener at direkte løgn fra Sannes nevner han blant annet et eksempel der Sannes skriver: «ny forskningsrapport som slår fast at hydrogenperoksid (...) har dødelig effekt på reker og raudåte i selv små konsentrasjoner.»

Nilsen sier at det hun skriver om raudåte er direkte feil fordi raudåte er ikke undersøkt i rapporten.

Fakta om klima, men ikke om havbruk

- I klimasaken er jo MDG veldig bevisst på at en må holde seg til fakta. Hvorfor kan de ikke gjøre det samme når det gjelder havbruk, spør han.

Sannes skriver i en epost til Fiskeribladet at hun skulle ønske at Tom-Christer Nilsen var mer opptatt av hva næringa kan gjøre for å minske belastningen på havet, heller enn å kjefte på dem som vil følge føre-var prinsippet.

zoomToine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson i MDG
Toine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson i MDG

Sannes skiver videre at hun tar selvkritikk for å ha nevnt raudåta i denne sammenhengen, det er korrekt at den ikke har vært med i studien, sier hun.

Hun skriver at hun er blitt kontaktet av flere fiskere, som er dypt bekymret for raudåta på grunn av oppdrettsindustriens giftutslipp og også at det kan bli for mye fangst på raudåta. «Kanskje kan vi håpe at det kommer mer forskning også på denne?», skriver hun.

Lusemiddel

Nilsen nevner i leserbrevet en forskningsrapport fra Iris der han mener Sannes er ute og kjører når det gjelder sannheten i det hun siterer fra rapporten.

Rapporten omtaler forsøk med reker i kar der en har tilsatt avlusningsmedisinen hydrogenperoksid i vannet.

Sannes svarer Nilsen i eposten og skriver at: 

«Iris-rapporten som Tom-Christer Nilsen viser til fra 2018, der han omtrent stempler meg som løgner har IRIS selv presisert: «resultater av laboratorieforsøk som IRIS har utført på reker i vanntanker tilsatt avlusningsmedisinen hydrogenperoksid, viser at det kan gi vesentlig skade på reker. Men basert på disse laboratorieforsøkene alene, kan vi ikke konkludere at rekene i naturen blir eksponert for skadelige konsentrasjoner av hydrogenperoksid etter lusebehandlinger i oppdrettsnæringen. Vi trenger feltstudier og spredningsmodeller for å få denne kunnskapen». 

Uenig om bærekraft

Nilsen skriver i sitt leserinnlegg at bildet en får av Sannes er «noen som vil havbruk til livs, uavhengig av fakta. Vi snakker om den mest klimavennlige «husdyrproduksjonen» vi har. Du kan normalt spise 10 kg laks for hvert kilo storfekjøtt.»

Sannes svarer på denne påstanden fra Nilsen:

«Nilsen avslutter med at han mener oppdrettsindustrien er en av våre mest bærekraftige næringer. Der er vi helt uenige.»

Miljøpartiet De Grønne (MDG)

  • Miljøpartiet De Grønne, MDG, ble stiftet 29. oktober 1988 etter forbilde av partiet De grønne i Tyskland.
  • MDG er representert med ett mandat på Stortinget perioden 2017-2021 og er representert i flere kommunestyrer og fylkesting.
  • Partiet definerer seg som blokkuavhengig.
  • MDGs mål og prinsipper er ifølge partiets vedtekter: «et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Økonomien skal underordnes sunne økologiske prinsipper og fremme fred og rettferdighet både lokalt og globalt.Livskraftige lokalsamfunn basert på lokale ressurser er en forutsetning for å nå målet.»

Kilde: Wikipedia

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.