AQUA NOR: Under siste dag på Aqua Nor arrangeres studentdagen. Her fra åpningen av årets messe der Kronprins Haakon var tilstede.Foto: Joar Grindheim
AQUA NOR: Under siste dag på Aqua Nor arrangeres studentdagen. Her fra åpningen av årets messe der Kronprins Haakon var tilstede.Foto: Joar Grindheim

Vinn-vinn situasjon når studentene møter næringa på Aqua Nor

Avslutningsdagen under Aqua Nor er også kalt studentdagen. Da legges det til rette for møter mellom NTNU-studenter og næringsaktører. Det kan forandre hverdagen til begge parter.

Vannkvalitet, merdkonstruksjoner, lusebekjempelse, systemer for forankring, gjenbruk av plast, postsmoltanlegg, markedsutvikling for røkt laks, vannkvalitet og rognkjeks, gjenbruk av plast, miljøstyring og sikkerhet. 175 studenter har skrevet oppgaver relevante for havbruksnæringa i løpet av de siste 7 årene og de fleste av dem i tett samarbeid med bedriftene.

Tette koplinger mellom universitet og næringsliv er lurt

Det er en vinn-vinn-situasjon. Det blir bedre for studentene som får bryne seg på det virkelige livet i form av ordentlige problemstillinger. Bedriftene som tar i mot bachelorstudenter, mastergradsstudenter eller doktorgradsstudenter - ja de får møte ivrige, engasjerte og nye tanker. Ved å sette av tid til veiledning, får de svar på spørsmål de enten har måtet fått konsulenthjelp til å løse, eller de har forblitt ubesvart.

zoomAlexandra Neyts, prosjektleder for NTNU Brohode Havbruk 2050
Alexandra Neyts, prosjektleder for NTNU Brohode Havbruk 2050

Økende bredde og mangfold

Ved NTNU øker havbruksinteressen betydelig. Alt neste år tar vi mål av oss å tilby havbruksfag i hele åtte ulike studieretninger. Og det skal bli mer. Havbruk skal bli en del av sivilingeniørutdanninga ved NTNU og innen seks år er målet å få havbruk inn i de fleste studieretningene ved universitetet.

Alle som har fulgt med norsk sjømatnæring og ikke minst norsk havbruksnæring, vet at utviklingen har vært formidabel. Dette gjelder biologisk, markedsmessig, men ikke minst teknologisk. Og behovet for mer kunnskap, flere fagfolk, mer kompetanse, er økende.

Kartlegginger blant havbruksaktørene underbygger nettopp dette.

Det må vi som universitet ta inn over oss og svare på. Og det gjør vi i tett samarbeid med næringa. Derfor har vi i flere år hatt et eget lakseprofessorat finansiert, av Sjømat Norge. I år har Salmar gjort det mulig for oss å etablere et professorat i teknisk kybernetikk. Kjell Inge Reitan og Martin Føre har disse gaveprofessoratene.

zoomBjørn Egil Asbjørnslett, professor ved NTNU marin teknikk.
Bjørn Egil Asbjørnslett, professor ved NTNU marin teknikk.

Forskningsrådet følger opp

Forskningsrådet gir støtte i seks år til et kapasitetsløft der målet er mer nyskaping i havbruksnæringa. Gjennom prosjektet Brohode havbruk 2050 skal havbruksnæringa bli

bedre rustet for framtida. Bedrifter og forskere samarbeider skal samarbeide om nye løsninger. Tett samarbeid mellom forskere, teknologibedrifter og havbruksbedrifter skal bidra til ny teknologi på biologiens premisser. Nyskaping skal gi smartere, grønnere og mer effektiv utvikling av næringa og kystsamfunnet.

Vi skal trekke næringa inn på universitetet: Næringsaktører engasjeres som studentveiledere på NTNU for best mulig undervisning og forskning. Ansatte i havbruksnæring eller teknologibedrifter skal stimuleres til å ta doktorgradsutdanning, såkalt nærings phd. Bedriftsansatte, som er kvalifisert til det, skal også kunne få deltidsjobb som professor 2 eller amanuensis 2 ved NTNU.

Aqua Nor - en mulighet og møteplass

Studieåret har nettopp startet. Trondheim er full av studenter igjen. Samtidig vaier Aqua Nor-logoen over Elgeseterbrua og ved Trondheim spektrum. NTNU og Gløshaugen er bare en spasertur unna, og havbruksstudentene kommer selvsagt til å besøke årets messe og da særlig studentdagen siste dag.

Dagen starter i teltet, hvor studentene samles til et seminar om bransjen. Her vil de som har gjennomført studentoppgaver i samarbeid med en bedrift, eller som allerede har en jobb i næringa, dele sine erfaringer fra en stadig voksende og mer profesjonalisert bransje.

Nye studentoppgaver

Utstillere og faglærere/studentveiledere skal også møtes for å diskutere nye studentoppgaver. Her kan også bedrifter hekte seg på prosjekter som alt er i gang.

Vi vet at studenter som alt har begynt på havbruksrelaterte studier, gjerne tar turen til havbruksmessa. Nå ønsker vi i tillegg at studenter som ikke har valgt retning ennå, skal oppleve hvor ønsket de er i denne sektoren. Sånn sett kan studentdagen under årets Aqua Nor bli en skjellsettende opplevelse

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.