Illustrasjonsfoto: Ole Morten Melgård
Illustrasjonsfoto: Ole Morten Melgård

- Vi må ikke ta havnæringene for gitt

Vi må ikke ta havnæringene for gitt. Det bør både næringen, media, FoU-sektoren og vi politikere legge oss på minne.

Leserinnlegg
Skrevet av19. august 2019 15:12Oppdatert:
19. august 2019 15:13

Tirsdag åpner Aqua Nor i Trondheim, verdens største messe for havbruk. Aktører fra hele verden kommer for å møtes, inngå kontrakter og søke ny kunnskap hos hverandre. Aqua Nor befester Trondheim og Trøndelag som et av tyngdepunktene innen havbruk, og gir ikke minst SINTEF en nøkkelposisjon som kunnskapsleverandør til næringen.

Havbruket gir Norge og Trøndelag en enorm verdiskaping, eksportinntekter og sikrer samtidig bosetting langs kysten og store forskningsmidler til miljøene i Trøndelag.

Men vi kan ikke ta næringen for gitt. Det er ikke lenger enn et par måneder siden at Høyre i Trondheim stemte for å avlyse årets Aqua Nor. Samtidig tar ledende politikere i Senterpartiet i regionen til orde for å si opp EØS-avtalen og dermed stanse markedsadgangen for norsk laks til Europa, samt strupe tilgangen til sårt tiltrengt arbeidskraft på kysten.

I tillegg til å kaste Norge og norsk næringsliv ut i det kaoset vi nå ser etter Brexit i Storbritannia, vil en et norsk «Brexit» fra EØS, ramme universitetene og SINTEF tungt. Bare NTNU og SINTEF har alene hentet 2,1 milliarder kroner fra Horizon 2020, som er en del av EØS-avtalen.

Neste uke skal vi igjen få oppleve Trondheim stappfull av folk fra lønnsomme kystnæringer. Vi må ikke ta næringene for gitt. Det bør både næringen, media, FoU-sektoren og vi politikerne legge oss på minne.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.