En av mange trange tunneler på Senja. Her kan ikke to store kjøretøy passere hverandre. Skulle de møtes inne i tunnelen må et av dem rygge ut.Foto: Jørn Mikael Hagen
En av mange trange tunneler på Senja. Her kan ikke to store kjøretøy passere hverandre. Skulle de møtes inne i tunnelen må et av dem rygge ut.Foto: Jørn Mikael Hagen

Etter flere års kamp går man mot løsning på sjømattransport-utfordringene på Senja

Sjømatklyngen Senja gleder seg over at man etter flere års innsats har nådd en viktig milepæl i arbeidet med å finne fram til en løsning på den kritiske situasjonen for sjømattransporten langs Senjaveiene.

Pressemelding
Redaksjon
13. august 2019 11:18

De omtales som «jævla ekle», de trange tunnelene på Senja som trailerlass på trailerlass med sjømat må ferdes gjennom. Ap-leder Jonas Gahr Støre beskrev veien til Husøya under fjorårets Husøy-dager som en «ut av deg sjæl-opplevelse», og statsminister Erna Solberg kom samtidig med løfter om veiutbedringer på Senja. 

Fiskeribladet har i en rekke reportasjer skrevet om sjømatveiene på Senja:

Nå er «Erna-rapporten» klar og Sjømatklyngen Senja har sendt ei pressemelding der de nå omsider ser lysere på situasjonen for sjømattransporten langs Senjavegene. 

Pressemeldingen lyder som følger:

«Statens vegvesen har ferdigstilt utredningen av tiltak som kan bedre framkommeligheten for den sterkt voksende transporten av sjømat til og fra Senja. 

Rapporten «Bedre framkommelighet for tungtrafikk på Senja» er laga på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, og skal være en del av beslutningsgrunnlaget for regjeringens videre arbeid med å ruste opp viktige eksportveier for sjømat. 

Rapporten blei satt i bestilling på riksdekkende tv av statsminister Erna Solberg under Husøydagan 2018 (derav kallenavnet «Erna-rapporten»).

På samme måte som sin forgjenger Ketil Solvik-Olsen, uttrykte dagens samferdselsminister Jon Georg Dale klare forventninger til utredningen og den videre prosessen, da han besøkte sjømatbedrifter og transportører i Sjømatklyngen Senja i snøføyka under årets skreisesong.

Sjømatklyngen Senja mener Statens vegvesen har gjort en god og grundig jobb med å kartlegge flaskehalser for sjømattransporten langs veinettet på Senja, foreslå tiltak som kan avhjelpe situasjonen og dermed bedre framkommeligheten for vogntog hele døgnet, hele året. 

I denne prosessen har sjømat- og transportnæringa vært involvert og hørt. Ifølge rapporten vil de anbefalte tiltakene langs Senjaveiene ha en kostnadsramme på mellom 300 og 500 mill. kr, og innebære ITS, skredsikring, veiutbedring samt endringer i drift og vedlikehold.

Sterk vekst og optimisme preger næringslivet på Senja, men utviklinga bremses av transportveier som er smale, bratte, uoversiktlige, ras- og værutsatt og dårlig dimensjonert for tung aksellast. Det haster med å bedre framkommeligheta på disse veiene, hvor sjømattrafikken har vokst fra 10.000 til 20.000 vogntog i året på bare 5 år.

Gjennom Sjømatklyngen Senja har ei samla næring i en av Norges desidert største sjømatregioner gjort et omfattende arbeid med å synliggjøre hvilke konsekvenser manglende framkommelighet langs veinettet har og vil få for den norske sjømateksporten. 

Statens vegvesen har fulgt opp med sine vei-faglige vurderinger og anbefalinger av hva som kan og bør gjøres for å avhjelpe situasjonen. 

Sjømatklyngen Senja ser nå fram til at politiske beslutningstakere lokalt, regionalt og nasjonalt engasjerer seg og følger opp.

Statens vegvesen har overlevert sin utredning og anbefaling til Samferdselsdepartementet, og rapporten er nå offentlig tilgjengelig. Sjømatklyngen Senja er glad fordi dette betyr at saken om Sjømatveiene på Senja som pilot for regjeringens arbeid med å ruste opp viktige nasjonale eksportveier, endelig kan tas videre».

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.